Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 20 августа 2024, вопрос №117963 1150₴

Військовий облік закордоном

Вітаю мені 30 років, останні 9 років проживаю закордоном. Наразі в Резерв+ статус « Потребує Уточнення».

Нажаль в консульстві на даний момент неможливо уточнити дані. Чи є варіант оновити дані в ТЦК дистанційно і змінити статус в застосунку? Можливо є певні постанови як можна це вирішити особам які перебувають закордоном?

Ответы юристов (8)

    Богун Сергій Павлович
    5.2%

    Доброго дня.

    Громадянам, які перебувають за кордоном передбачили можливість оновити персональні дані, повідомивши на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку, або через застосунок Резерв+.

    В Вашому випадку уточнити дані можна шляхом надіслання відповідного повідомлення електронною поштою на адресу ТЦК та СП.

    Спробуйте цей варіант.

    Карпенко Андрій Володимирович
    17.4%

    Вітаю!

    Якщо громадянин перебуває за кордоном, то для нього достатньо оновити дані надіславши повідомлення електронною поштою на адресу ТЦК та СП або за номером телефону. Закон не передбачає обов'язок мати Резерв+ або оновлювати дані тільки через застосунок.

    Відповідно до підпункту 1 пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    • у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до ЦНАП , або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);
    • у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Реєстрація у «Резерв+» є добровільною. А отже, нести відповідальність (як кримінальну так і адміністративну) за відсутність цього додатку особа не буде. Вона може оновити свої персональні дані (оскільки перебуває за кордоном) шляхом надіслання повідомлення на електронну адресу ТЦК та СП.

    Після оновлення даних, військовозобов’язані можуть отримати повістки.

    Щодо тих, хто проживає за кордоном та оновив дані електронною поштою, виклику до ТЦКПС ще алгоритму немає. Чи будуть їх викликати до ТЦК та СП, невідомо. Логічно, що якщо Ви вкажете іноземну реєстрацію, туди надсилати повістки точно не будуть та за Постановою №560 такого порядку не передбачено. Електронною поштою також не передбачено надіслання повісток.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю!

    Ваше питання є досить актуальним, оскільки багато українців, які проживають за кордоном, стикаються з необхідністю оновлення військово-облікових даних.

    Оновлення даних у ТЦК (територіальному центрі комплектування) дистанційно:

    На даний момент дистанційне оновлення військово-облікових даних в Україні є досить обмеженим. Проте є кілька варіантів, які ви можете розглянути:

    1. Звернення через електронну пошту або телефоном:
      • Ви можете спробувати зв'язатися з вашим територіальним центром комплектування (колишній військкомат) через електронну пошту або телефон. Це може дати можливість отримати консультацію щодо вашої ситуації і, можливо, отримати інструкції, як діяти у вашому випадку.
      • В деяких випадках, ТЦК можуть надати можливість уточнити певну інформацію дистанційно, якщо це дозволяє їх внутрішня процедура.
    2. Делегування представника:
      • Якщо ви маєте довірену особу в Україні, ви можете оформити на неї нотаріальну довіреність для представництва ваших інтересів у ТЦК. Представник може подати документи та необхідні заяви від вашого імені.
    3. Офіційні запити та консультація з юристом:
      • Ви можете подати офіційний запит до ТЦК через засоби електронного зв'язку, вказавши, що ви проживаєте за кордоном і запитуєте можливість дистанційного оновлення даних.
      • Консультація з юристом може бути корисною, щоб правильно скласти запит та дізнатися про ваші права та обов'язки в такій ситуації.
    4. Звернення до консульства:
      • Хоча на даний момент консульство не надає послуги з оновлення даних, рекомендується періодично перевіряти їхні оголошення та інструкції, оскільки ситуація може змінитися.
    Законодавчі та нормативні акти:

    На сьогоднішній день немає конкретних постанов, які б дозволяли повністю дистанційне оновлення військово-облікових даних для осіб, що перебувають за кордоном. Проте, в деяких випадках, військові комісаріати можуть йти назустріч і допомагати вирішити питання дистанційно, якщо це можливо.

    Висновок:

    Рекомендую спробувати зв'язатися з вашим ТЦК, пояснити ситуацію і дізнатися про можливі шляхи вирішення питання дистанційно. Якщо це неможливо, розгляньте можливість делегування представника або проконсультуйтеся з юристом щодо подальших кроків.

    Дерій Владислав Олегович
    14.8%

    Вітаю Вас!

    Виїзжаючи за кордон Ви знімались з військового обліку в ТЦК?

    Якої саме інформації не вистачає в е-ВОД?

    Якщо можете прикріпіть повністю е-ВОД до питання (замажте Ваші персональні дані), щоб проаналізувати документ.

    Згідно постанови КМУ 560 У разі коли відомості, зазначені у підпунктах 1-5, 8, 11-13 пункту 8 цього Порядку, на момент зчитування не відповідають відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, військово-обліковий документ в електронній формі вважається недійсним.

    Тобто, якщо у е-ВОД є QR-код та коректно вказані Ваші персональні дані, відомості про виконання військового обов’язку (категорія обліку), відомості про військовий облік (вид обліку та територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому перебуває на обліку) - цього достатньо, щоб е-ВОД вважався дійсним.

    За загальним правило, для того, щоб уточнити Ваші облікові дані Ви повинні звернутись до ТЦК, але перебуваючи за кордоном Ви можете це зробити шляхом відправлення повідомлення електронною поштою, телефонним дзвінком або звернувшись до адвоката, який подасть від Вашого імені адвокатський запит.

    Якщо Ви були зняті з військового обліку у зв'язку з виїздом за кордон, то згідно пункту 10-1 правил військового обліку

    Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 “Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” (Офіційний вісник України, 2024 р., № 49, ст. 2980) стати на військовий облік одним з таких способів:

    • прибуття особисто до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
    • шляхом подання заяви про взяття на військовий облік у довільній формі разом із відомостями, визначеними додатком 4 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та копії першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу СБУ або відповідного підрозділу розвідувальних органів, яким такого громадянина України знято з військового обліку, через закордонну дипломатичну установу України.

    Заява подається громадянином України закордонній дипломатичній установі України особисто разом із паспортом громадянина України для виїзду за кордон, який після прийняття заяви повертається громадянину України, або засобами поштового зв’язку разом з копією першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

    Закордонна дипломатична установа України надсилає заяву з визначеними документами відповідному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, Центральному управлінню або регіональному органу СБУ або відповідному підрозділу розвідувальних органів на їх адресу електронної пошти, яка розміщена на їх офіційному веб-сайті, у семиденний строк.

    Загалом Ваша ситуація досить складна, адже Ви виїхали за кордон в статусі призовник, а на даний час Ви являєтесь військовозобов'язаним. Взяття на військовий облік військовозобов'язаних відбувається за особистої присутності в ТЦК та після проходження ВЛК.

    Згідно пункту 81 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки , органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15 , 15-1 цього Порядку та підпункті 10 -1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10 -1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Тому при дистанційному уточненні даних можуть бути складнощі.З повагою, юрист Дерій В.О.!
    Айвазян Юрий Климентьевич
    19.1%

    Доброго дня, Сергію!

    Ви стоїте на обліку в ТЦК чи бли зняті з останнього? Який військово-обліковий документ Ви маєте? Приписне свідоцтво або ж тимчасове посвідчення військовозобов'язанного? Ви виїжджали за кордон на ПМП?

    Також, як я розумію, е-ВОД не сформувався у зв'язку з тим, що недостатньо даних? Чи Вам вдалось сгенерувати військово-обліковий документ?

    Справа втім, що встановивши Резерв+ Ви оновили дані, щодо уточнення останніх в ТЦК, то це окреме питання. Якщо Ви маєте приписне свідоцтво та перебували на обліку, як призовник, то станом на зараз Вам необхідно стати на облік військовозобов'язаних та отримати чинний ВОД. Зробити це дистанційно, на жаль, не вийде, якщо Ви не знімались з обліку в ТЦК для виїзду за кордон на ПМП.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    "14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;

    якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст — військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;

    зміни категорії щодо військового обов’язку;

    відсутності місця для внесення змін;

    невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;

    втрати (зіпсування);

    виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів Українивід 16 травня 2024 р. № 559".

    Згідно Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    "81. Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    19.1%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, пане СЕРГІЙ!

    Ви перебуваєте на військовому обліку? Чи існує ймовірність, що Ви з військового обліку були зняті без Вашої участі (інформування)? Якщо Ви не перебуваєте на обліку, то у Вас не було і немає обов"язку уточнювати дані. Але є обов"язок бути на обліку.

    13 червня 2024 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 07.06.2024 № 675 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 і від 16 травня 2024 р. № 560» (текст акта на вебсайті Верховної Ради України).

    Унесеними постановою змінами до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 № 1487 (далі – Порядок), запроваджено можливість для громадян, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, стати на військовий облік без необхідності прибуття в Україну.

    Зокрема встановлюється, що вказана категорія громадян зобов’язана у строк до 16.06.2024 стати на військовий облік одним з таких способів:

    - прибуття особисто до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі – ТЦК);

    - шляхом подання заяви про взяття на військовий облік у довільній формі разом із відомостями, визначеними додатком 4 до Порядку, та копії першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон до ТЦК, Центрального управління або регіонального органу СБУ або відповідного підрозділу розвідувальних органів, яким такого громадянина України знято з військового обліку, через ЗДУ (Закордонні дипломатичні установи).

    Заява, подається громадянином України до ЗДУ:

    - особисто разом із паспортом громадянина України для виїзду за кордон, який, після прийняття заяви, повертається громадянину України;

    - засобами поштового зв’язку разом з копією першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

    Увага! Для громадян, які не зняті із військового обліку та перебувають за кордоном, оновлення військово-облікових даних може бути здійснено шляхом використання мобільного застосунку «Резерв+», створеного Міністерством оборони України. Рекомендуємо ознайомитися з поширеними запитаннями і відповідями щодо мобільного застосунку «Резерв+», наданими Міністерством оборони України.

    https://germany.mfa.gov.ua/news/rozyasnennya-shcho...

    Консульство за експериментальною постановою зобов"язане приймати заяви на уточнення даних і пересилати їх до ТЦК та СП м. Києва, який і буде забезпечувати цей процес. Постанова КМУ № 565 від 17.05.2024 р.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/565-2024-%D0%B...

    Про те, що консульства працюють на дуже низькому рівні і там майже немає професійних юристів - казати не треба. Усі громадяни, які проживають в ЄС, це знають. На жаль нашим дипломатам їх внутрішні інструкції важливіші законів і постанов Уряду України. ТЦК при цьому буде всеодно, що консульство відмовлялося приймати заяви. Штраф за порушення строків постановки на облік - заплатите Ви, а не консул чи якийсь 3 секретар консульства, який свавільно веде прийом звернень громадян та порушує будь-які існуючі вимоги діловодства в державних органах.

    Як варіант в ТЦК скажуть накладаючи штраф, що Ви могли послати заяву по пошті до Консульства.

    От як Ви думаєте. Навіщо ТЦК ввело оновлення даних? У них немає доступів до усіх можливих реєстрів і баз даних? - Ні, є.

    Тоді навіщо? - Відповідь елементарна. Їх цікавить зібрати актуальні адреси і засоби зв"язку військовозобов"язаних ДЛЯ БІЛЬШ ЕФЕКТИВНОЇ Вашої мобілізації. От і все.

    Якщо оновили дані - покаже адресу фактичну на яку прислати повістку. Якщо не оновили - пришлють повістку по адресі реєстрації в Україні.

    Якщо немає адреси в Україні - не пришлють нікуди.

    В реаліях, коли немає бажання повертатися в Україну і служити, я щиро не розумію азарт співгромадян за межами України - бігти і виконувати беззаконня, яке влаштували із вимогами до осіб, які не мають юридичного зв"язку з Україною за ознайою непроживання в Україні. Мало хто там що написав у підзаконних актах, чи навіть законах. У нас 80 % законів України не відповідають Конституції України і актам міжнародного права. І рятує цю правову систему лише те, що Конституційний Суд не може нормально працювати, а громадяни не є суб"єктами звернення до КСУ щодо визнання законів неконституційними.

    Звісно що дистанційно не можна нічого ні оновити, ні стати на облік і таке інше. А навіщо Ви ТЦК дистанційно потрібні? За кордон вони слати повістки не будуть. Дістати Вас юридично, фізично чи ще якось - теж. Можуть робити маленькі капості у вигляді обмеження доступу до консульских послуг, розтоптавши Конституцію і конституційні гарантії - от і все. Ну і звісно грабувати громадян України можна, шляхом злочинного посягання на майно і фінансові активи. Так уже всі змирилися, що держава посягає вже 10 років щонайменше на фінансові активи громадян, в тому числі ввівши неконституціні обмеження на вивезення грошей з України, посилаючись начебто на стабілізаційні заходи НБУ по порятунку економіки. Зовнішній борг вже більше 250 мільярдів доларів. а НБУ все рятує економіку і фінансову систему - обмежуючи громадян у можливості вивезти в країну постійного проживання власні гроші, в тому числі виручені з продажу власного майна.

    З цим можна лише змиритися, бо всіх усе влаштовує. Декому он пощастило ще менше. Міністр оборони офіційно заявив, що навіть якщо закінчиться війна - то до 2030 року можуть громадяни і не мріяти виїздити з України та не бути мобілізованими. Типу - якщо відкрити кордони, то уся країна розбіжиться хто-куди і нікому буде відбудовою займатися. Ось такі реалії.

    Можемо лише спасибі сказати державі, що взяли грошима. Хоча більшість громадян подбали про те, щоб з них або не було чого взяти в фінансово-майновому плані, або готові оскаржувати незаконні штрафи ТЦК в судовому порядку, що вирішує питання можливих фінансових санкцій за виконання неконституційних вимог ТЦК та інших квазі-органів, які не передбачені Конституцією і законодавством України.

    ОТЖЕ, підсумовуючи існуючу ситуацію - єдиний варіант вирішити питання зі зміною даних в Резерв+ - це приїзд в Україну. Якщо Вас перспектива проходження ВЛК та майже миттєвої мобілізації не влаштовує, то спокійно живіть собі за кордоном і не займайтесь надмірною ініціативністю в цих питаннях.

    Якщо Ви не віддали паспорт громадянина з відмітками про виїзд за кордон в консульство (як роблять більшість громадян), а зберігаєте його у себе та можете доказати факт того, що Ви не проживаєте в Україні і не можете фізично отримувати повістки, проходити ВЛК, виконувати забаганки ТЦК та СП, то дуже високі шанси в суді оскаржити і постанову ТЦК, і у разі чого - постанови державного виконавця.

    В іншому - питання не врегульоване. Бо проведення військового обліку на території іноземної держави - це юридичний нонсенс і посягання на державний суверенітет країни перебування українських громадян. Скільки б Україна не приймала законів, підзаконних актів і не вимагала на рівні дипломатів та інших функціонерів від ЄС - видати громадян України, цього не буде. Бо в ЄС діє принцип верховенства права і міжнародних угод, а не екстериторіальності законів України на весь світ. Навіть США собі не дозволяє настільки нахабно застосовувати своє законодавство щодо іноземних держав, територій та громадян. Он Фірташа не видають на запит США у Австрії вже 11 років. Звісно що і простих громадян, які знаходяться під захистом ЄС, ніхто видавати не буде ніколи.

    ПОРЯДОКорганізації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    затверджено постановою КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487 (в редакції від 11.07.2024 р.)

    Військовий облік громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, здійснюється районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, органами СБУ, відповідними підрозділами розвідувальних органів на загальних засадах.

    Порядок взяття на військовий облік працівників системи органів дипломатичної служби України визначається Генеральним штабом Збройних Сил за погодженням із МЗС.

    {Пункт 52 в редакції Постанови КМ № 563 від 16.05.2024}

    ТОБТО, ФОРМАЛЬНО У ВАС МАЮТЬ ПРИЙНЯТИ ЗАЯВУ, ЯКЩО НЕ ПЕРЕБУВАЄТЕ НА ОБЛІКУ. ЯКЩО НА ОБЛІКУ Є - ТО ВИПРАВИТИ ВІДСУТНІСТЬ ДАНИХ В РЕЗЕРВ + МОЖЕ ЗАЯВА ДО ТЦК ЗА МІСЦЕМ ОБЛІКУ, ЩОБ ВНЕСЛИ ВАС В РЕЄСТР.

    ЯК БАЧИТЕ У РІЗНИХ КОНСУЛЬСТВ НАВІТЬ ПІДХІД РІЗНИЙ ДО СИТУАЦІЇ. ОДНІ ДІЯЛЬНІСНІ, ІНШИМ ТАКОЇ Б РОБОТИ, ЩОБ ПО МЕНШЕ РОБОТИ.

    Пробуйте подати довільну заяву як роз"яснює Посольство України в Німеччині. Свавілля щодо Вас як з боку закордонної дипломатичної установи, так і ТЦК та СП - може бути оскаржена в судовому порядку.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12.2%

    Вітаю Вас., Сергію!

    На жаль, але патова ситуація. Я так розумію, що Ви маєте намір оформити новий закордонний паспорт, але не маєте актуального паперового ВОД. Вам конче потрібно мати або паперовий ВОД, або інформацію з Резерв +.

    Постанова КМУ від 16.08.2024 № 932 "Про реалізацію експериментального проекту з автоматичної верифікації та перевірки відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів" визначає, що:

    12. Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які звернулися до відокремленого підрозділу для оформлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон з 25 квітня 2024 р. до набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, можуть отримати у такому відокремленому підрозділі оформлені документи у разі пред’явлення військово-облікового документа.

    У разі отримання з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про недійсність пред’явленого військово-облікового документа отримання такими особами паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон здійснюється у територіальному органі/територіальному підрозділі ДМС. У такому разі пересилання таких паспортів до 5 відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюється.

    16. Отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон особами, зазначеними у пункті 13 цього Порядку, здійснюється за умови пред’явлення військово-облікового документа, дійсність якого перевіряється працівником відокремленого підрозділу відповідно до пункту 10 цього Порядку.

    У даній ситуації можете спробувати звернутися до ТЦК та СП листом на електронну пошту, що ми вже і робили для декількох клієнтів. Не скажу, що отримали успіх, але іншого варіанту не залишається, Вам потрібно мати або паперовий, або електронний ВОД.

    Якщо Ваше питання ніяк не пов'язане із закордонним паспортом, тим не менше, отримати внесення змін до Резерв + без особистого відвідування ТЦК та СП буде доволі складно.

    Відповідно до пункту 4 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, у разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі – повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі – повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    У даній ситуації, чинне законодавство, на жаль, є фактично безвихідним. Або Ви маєте повертатися до України і таким чином оновлювати свої дані, або іншого варіанту немає. До речі, посадові особи держави України саме на цьому варіанті наголошують.

    Звертаю увагу на постанову КМУ від 07.06.2024 № 675 "Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 і від 16 травня 2024 р. № 560". Вона передбачає, що громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 “Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” (Офіційний вісник України, 2024 р., № 49, ст. 2980) стати на військовий облік одним з таких способів:

    прибуття особисто до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

    шляхом подання заяви про взяття на військовий облік у довільній формі разом із відомостями, визначеними додатком 4 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та копії першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу СБУ або відповідного підрозділу розвідувальних органів, яким такого громадянина України знято з військового обліку, через закордонну дипломатичну установу України.

    Інший варіант, власне те, що ми і пробуємо з моїми клієнтами - направляти до ТЦК листа електронною та звичайною поштою щодо внесення відповідної інформації. Якщо буде відмова або просто ігнорування, подавати до суду позов про зобов'язання ТЦК внести відповідну інформацію. Очевидно, що це їх зобов'язання, а тому треба пробувати діяти.

    Згідно з частинами восьмою та дев’ятою статті 5 Закону органами ведення Реєстру є районні (об’єднані районні), міські (районні у місті, об’єднані міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, Центральне управління Служби безпеки України та регіональні органи Служби безпеки України, відповідні підрозділи Служби зовнішньої розвідки України тощо. Органи ведення Реєстру забезпечують ведення Реєстру та актуалізацію його бази даних.

    Актуалізація бази даних Реєстру здійснюється на підставі відомостей, що вносяться органами ведення Реєстру, а також шляхом електронної інформаційної взаємодії (обміну відомостями) між Реєстром та інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи, передбачені цією частиною (частина третя статті 14 Закону).

    Відповідно до пункту 17-1 частини першої статті 7 Закону відомості про результати медичних оглядів, що проводяться з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку, належать до персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста.

    Згідно зі статтею 6 Закону до Реєстру вносяться, обробляються та зберігаються в базі даних Реєстру такі відомості:

    1) персональні дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

    2) службові дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Особам, які працюють з базами даних Реєстру, заборонено вимагати, обробляти та використовувати будь-яку інформацію, не передбачену законодавством.

    Відповідно до статті 58 Конституції України Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    Звертаю увагу, що згідно зі статтею 15 Закону особи, винні у порушенні вимог цього Закону, несуть відповідальність згідно із законом.

    Сподіваюся, моя відповідь була Вам корисною.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    12.2%

    Доброго дня, вам треба залишити все як є, або вам треба їхати на территорію України.

    Повернутися та стати на облік

    Порядок організації та ведення військового обліку доповнили такими нормами.

    Українці призовного віку з 18 до 60 років мають протягом 60 днів уточнити персональні дані у територіальному центрі комплектування (ТЦК) або через Центри адмінпослуг та електронний кабінет (додаток "Резерв+"). До 16 липня включно.

    При цьому громадяни України, які знімалися з військового обліку у зв'язку з виїздом з країни більше ніж на три місяці, зобов'язані протягом 30 днів з набрання чинності постановою № 563 від 16 травня стати на військовий облік.

    Згідно з документом, зробити це можна через особисте прибуття до ТЦК на вибір. Тобто приїхати в Україну та стати на облік до 16 червня.

    Таким чином, українські військовозобов'язані чоловіки та жінки (медики та фармацевти) за кордоном підлягають обліку на тих самих принципах, як і ті, хто перебуває в країні.

    "Військовий облік громадян України, які постійно чи тимчасово перебувають за кордоном, здійснюється районними (міськими) ТЦК, органами СБУ, відповідними підрозділами розвідувальних органів на загальних засадах", - йдеться у постанові.

    Норма не застосовується до працівників дипломатичних установ.

    Що ще змінюється

    Призовники, військовозобов'язані та резервісти, які виїжджають за кордон, більше не знімаються з військового обліку в ТЦК.

    Крім того, закордонні дипломатичні установи України вестимуть інформування призовників віком від 18 до 25 років, які перебувають на постійному чи тимчасовому консульському обліку.

    А також інформуватимуть військовозобов'язаних та резервістів без відстрочки від мобілізації та сприятимуть їхньому поверненню в Україну.

    Дипломатичні установи повідомлятимуть про взяття на постійний або тимчасовий консульський облік або зняття з нього ТЦК, органи СБУ, відповідні підрозділи розвідувальних органів за місцем їх перебування на військовому обліку.

    Зазначимо, що раніше зняття з обліку для виїзду за кордон проводилося після особистого прибуття до ТЦК з документами, що підтверджують право на виїзд. Більше такої норми немає.

    Обмеження для "ухилянтів" за кордоном

    Згідно із законом про мобілізацію, українці за кордоном до 16 липня теж мають оновити облікові дані. Але зробити це можна віддалено за телефоном, електронною поштою або через додаток "Резерв+".

    Минулого тижня для цього було затверджено експериментальний проект. Для уточнення даних треба встановити застосунок на смартфон, пройти ідентифікацію через BankID, а також оновити інформацію про адресу проживання, номер телефону та e-mail.

    Зазначимо, у квітні за рішенням МЗС закордонні дипломатичні установи перестали надавати консульські послуги чоловікам призовного віку.

    З 18 травня прийом заяв відновився. Проте чоловіки віком 18-60 років мають разом із заявою подати військово-обліковий документ. Причому після 18 червня лише в електронному вигляді.

    Саме з 18 червня його можна буде сформувати в електронному кабінеті "Резерв+". Для отримання консульської послуги потрібно пред'явити його та код, який консул зможе відсканувати зі смартфона, підтвердити актуальність облікових даних та можливість надати послугу.

    Для отримання консульської послуги електронний військово-обліковий документ має бути достовірним та актуальним, тобто сформованим не раніше ніж за 3 дні до звернення до консульської установи. Якщо документ є старшим за 3 дні, перед зверненням слід заново сформувати його в електронному кабінеті призовника.

    Обліковий документ можна не подавати у трьох випадках:

    • оформлення "білого паспорта" на повернення в Україну
    • послуга в інтересах дитини, другий батько якої іноземець
    • якщо за послугою звертається заарештований або позбавлений волі заявник

    Нагадаємо, Кабінет міністрів також ухвалив іншу постанову, якою уточнюється порядок мобілізації в Україні. Зокрема, норми стосуються вручення повісток, перевірки облікових документів, надання відстрочки та проходження медкомісії.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA