Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 23 февраля 2020, вопрос №11814 100₴

Вклеить фотографию в паспорт без прописки

Ситуация следующая: через некоторое время нужно вклеить фотографию в паспорт, но прописка отсутствует. Получение прописки рассматриваю через несколько лет. На данном этапе вклеить фотографию является необходимостью, так как в противном случае счета в банках могут быть закрыты.

Возможно ли вклеить фотографию без прописки? Если да, то что об этом говорит закон? Если нет, какие варианты выхода с положения?

Ответы юристов (5)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день.

    Так, Ви можете це зробити.

    У разі, коли особа не має місця проживання, за адресою якої вона може бути зареєстрована, та з певних причин не може або не бажає отримувати статус бездомної особи, або знята з реєстрації місця проживання для вклеювання фотокартки по досягненню 25 чи 45-річного віку, слід звернутися до територіального підрозділу ДМС України або центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за останнім зареєстрованим місцем проживання або за фактичним місцем проживання

    Ознайомтесь з інформацією на сайті Державної міграційної служби України за посиланням https://dmsu.gov.ua/poslugi/pasport-gromadyanina-ukrajni/vkleyuvannya-fotografij-do-pasporta-gromadyanina-ukrajni-pri-dosyagnenni-25-ta-45-richnogo-viku.html

    Всього доброго.

    • Сергій Клиент 4 года назад

      Дуже дякую! 2 уточнюючі питання: Чи правильно я розумію що ЦНАП не має права відмовити у вклеюванні фото? І чи відрізняється процес вклеювання без прописки порівняно з ситуацією, коли прописка присутня?

      • Савченко Олександр
        100%
        Савченко Олександр 4 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Общаться в чате

        Так, ЦНАП не має права відмовити.

        Процес вклеювання без прописки порівняно з ситуацією, коли прописка присутня - не відрізняється.

        При цьому проживання без прописки є порушенням, тому Вам можуть винести попередження (або навіть оштрафувати).

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате
    ТИМЧАСОВИЙ ПОРЯДОК оформлення і видачі паспорта громадянина України, затверджений наказом Міністерства внутрішніх справ України 06 червня 2019 року № 456 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0620-19):

    V. Уклеювання фотокарток

    1. Третя і п’ята сторінки паспорта передбачені для вклеювання в паспорт додаткових фотокарток при досягненні особою віку 25 або 45 років.

    2. Для вклеювання фотокартки при досягненні віку 25 або 45 років особи, на ім’я якої оформлений паспорт, протягом 30 календарних днів заявник подає працівнику територіального підрозділу заяву про вклеювання фотокартки, паспорт і дві фотокартки розміром 3,5 x 4,5 см із зображенням, яке відповідає досягнутому нею віку. Облік заяв про вклеювання фотокартки здійснюється в журналі реєстрації заяв про вклеювання фотокарток за формою згідно з додатком 4 до цього Тимчасового порядку.

    У разі подання заяви та документів через центр надання адміністративних послуг адміністратор центру надання адміністративних послуг передає прийняті заяву та документи до відповідного територіального підрозділу ДМС.

    Для вклеювання фотокартки при досягненні відповідного віку особа після спливу тридцятиденного строку заявник подає працівнику територіального підрозділу за місцем проживання заяву про вклеювання фотокартки, паспорт і дві фотокартки розміром 3,5 x 4,5 см із зображенням, яке відповідає досягнутому нею віку, та відповідне рішення суду. Облік заяв про вклеювання фотокартки здійснюється в журналі реєстрації заяв про вклеювання фотокарток.

    У разі подання паспорта, оформленого територіальним підрозділом ДМС, який припинив діяльність або тимчасово не здійснює свої повноваження, заявник додатково подає всі наявні документи, у тому числі документи, що містять фотозображення особи.

    3. Наявність підстав для вклеювання фотокартки при досягненні особою відповідного віку та подана заявником інформація перевіряються уповноваженою особою територіального підрозділу ДМС, яка за своїми службовими обов’язками відповідає за оформлення та видачу паспорта, за даними відомчої інформаційної системи ДМС, Книгою обліку та з урахуванням вимог пунктів 4 та 5 розділу VI цього Тимчасового порядку.

    У разі подання паспорта, оформленого територіальним підрозділом ДМС, який припинив діяльність або тимчасово не здійснює свої повноваження, картотеки заяв про видачу паспорта якого не збереглися, працівник територіального підрозділу ДМС надсилає засобами поштового або фельд’єгерського зв’язку запити до органів державної влади відповідно до абзаців першого та другого пункту 43 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302.

    4. Вклеювання до паспорта фотокартки при досягненні особою віку 25 і 45 років здійснюється у строки, встановлені законодавством.

    За потреби проведення додаткової перевірки інформації, поданої заявником, строк вклеювання фотокартки продовжується не більше ніж на 30 календарних днів, про що інформується заявник у письмовій формі.

    5. Рішення про вклеювання фотокартки до паспорта приймається територіальним підрозділом ДМС за результатами проведених перевірок.

    Надані фотокартки порівнюються із зовнішністю особи та фотокартками, які вже вклеєні на відповідні сторінки паспорта, після чого одна фотокартка вклеюється в паспорт, а інша - у заяву у спеціально відведені для цього місця.

    Перед уклеюванням фотокартки в паспорт у нижній частині рамки, яка визначена як місце для вклеювання фотокартки в паспорті та заяві, зазначаються прізвище та ініціали особи, на ім’я якої оформлено паспорт.

    На четверту та шосту сторінки паспорта вноситься запис про орган, яким здійснюється вклеювання фотокарток у паспорт, та ставиться підпис посадової особи, який скріплюється гербовою печаткою. Після перевірки фотокартка, уклеєна до паспорта, скріплюється рельєфним відбитком печатки. Номери гербової печатки та рельєфного відбитка печатки мають збігатися. Відповідний запис вноситься також на зворотний бік заяви.

    Якщо фотокартка вклеюється в територіальному підрозділі ДМС, який видав особі паспорт, уклеювання здійснюється одночасно і в паспорт, і в заяву.

    Якщо паспорт видавався іншим територіальним підрозділом ДМС, повідомлення про вклеювання фотокартки у паспорт у зв’язку з досягненням особою віку 25 або 45 років надсилається до територіального підрозділу ДМС за місцем видачі паспорта із долученням до нього другої фотокартки, на зворотному боці якої зазначаються прізвище та ініціали особи. Дата і номер повідомлення зазначаються у журналі реєстрації заяв про вклеювання фотокарток.

    6. Не пізніше наступного дня після надходження повідомлення про вклеювання фотокартки до паспорта долучена до нього фотокартка вклеюється у відповідну заяву з обов’язковою перевіркою тотожності зображення із зображенням на фотокартках, уклеєних у заяву.

    Якщо під час порівняння фотокарток не буде встановлено тотожність особи або виявиться невідповідність даних про особу, на ім’я якої оформлено паспорт, зазначених у повідомленні, та даних, зазначених у заяві, фотокопії заяви та повідомлення надсилаються до територіального підрозділу ДМС, який здійснював уклеювання фотокартки, для з’ясування причин виявлених розбіжностей та вжиття відповідних заходів.

    Про результати проведеної роботи обов’язково повідомляється територіальний підрозділ ДМС за місцем видачі паспорта.

    7. Повідомлення про вклеювання фотокартки у паспорт у зв’язку з досягненням особою віку 25 або 45 років не надсилається до територіального підрозділу ДМС за місцем видачі паспорта, а фотокартка не вклеюється до заяви, якщо така заява зафіксована у вигляді електронних даних та зберігається у визначеному ДМС територіальному органі ДМС / структурному підрозділі апарату ДМС. Заява про вклеювання фотокартки разом з фотокарткою та відповідні сторінки паспорта з вклеєною фотокарткою із записами, передбаченими абзацом четвертим пункту 5 цього розділу, долучаються до заяви, зафіксованої у вигляді електронних даних. Дата долучення інформації зазначається у журналі реєстрації заяв про вклеювання фотокарток.

    Ковальчук Владимир

    Согласно Приказу Министерства внутренних дел Украины №320 от 13 апреля 2012 года «Об утверждении Порядка оформления и выдачи паспорта гражданина Украины» для вклеивания фотографии при достижении гражданином соответствующего возраста лицо в течение месяца подает работнику территориального подразделения по месту жительства паспорт и две фотокарточки размером 3,5х4,5 см с изображением, которое соответствует достигнутому возраста. Вклеивание в паспорт фотографии при достижении гражданином 25- и 45-летнего возраста производится в пятидневный срок.

    Предоставленные фотографии сравниваются с внешностью лица и фотографиями, которые уже вклеены на соответствующие страницы паспорта, после чего одна фотография вклеивается в паспорт, а вторая – в заявление в специально отведенные для этого места. Если фотография вклеивается в территориальном подразделении, выдавшем лицу паспорт, вклеивание осуществляется одновременно и в паспорт, и в заявление. Если паспорт выдавался другим территориальным подразделением, информация об этом записывается в Журнал учета вклеивания фотокарточек, в паспорт гражданина Украины в связи с достижением лицом 25 или 45 лет, а в территориальное подразделение по месту выдачи паспорта направляется соответствующее сообщение о вклеивании фотокарточки с присоединением к нему второй фотографии, на обратной стороне которой указываются фамилия и инициалы лица. То есть документы необходимо подавать по месту жительства.Однако в основном место проживания отождествляют с местом регистрации (по старому – прописки). Советую в вашей ситуации обратиться в паспортное отделение по месту своего фактического проживания. Если вам устно откажут во вклеивании фотографии, напишите письменное заявление в двух экземплярах – один отдайте в канцелярию, а на втором, который останется вам, пусть поставят отметку о получении, либо отправьте его по почте заказным письмом. В заявлении укажите, чтобы в случае отказа вам предоставили письменный ответ, который вы потом можете обжаловать в вышестоящий орган или в суд.Согласно п. 12 Положения о паспорте, вклеивание в паспорт новых фотографий осуществляется ЦНАП в 5-дневный срок. Таким образом, если в паспортном столе Вам предлагают прийти и получить Ваш паспорт через две недели после того, как Вы сдадите документы, можете смело требовать соблюдения п. 12 Положения и выдачи вам паспорта в 5-дневный срокЕсли появились законные основания для замены фотографии, необходимо обратиться в миграционную службу по месту жительства владельца паспорта. Основаниями является достижение возраста 25 или 45 лет. Если лицо не имеет прописки, необходимо идти в отдел по месту жительства либо по месту последней регистрации.Сам процесс оформления достаточно прост.

    Написать соответствующее заявление.Предоставить фотографии и сам документ.При получении получить паспорт с вклеенной фото, печатью и подписью сотрудника службы.

    При написании заявления стоит понимать, что отказать в оказании услуги могут лишь по нескольким причинам:

    • лицу не исполнилось 25 либо 45 лет;
    • не достаточно фотографий;
    • не оплачен штраф за просрочку.

    Согласно п. 12 Положения о паспорте, обработать заявление и вклеить фото должны в пятидневный срок.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України