Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 27 августа 2024, вопрос №118375

Наклеп у вчиненні злочину

Колишній співмешканець зводить наклеп та пред'являє безпідставні обвинувачення у вчиненні злочину, а саме в крадіжці грошей та речей. Тим паче, що будь-який зв'язок з цією особою був розірваний більше року тому.
Погрожує заявою та зверненням до правоохоронних органів. Як краще вчинити в такій ситуації подати зустрічний позов про наклеп, або ж чекати виклику на допит і вже безпосередньо в судовому порядку захищати своє чесне ім'я?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Ви не можете подати зустрічний позов про наклеп. Проте, маєте змогу подати позов про захист честі та гідності.

    Докладніше за посиланням:

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Захист_гідності_та_честі_фізичної_особи,_а_також_ділової_репутації_фізичної_та_юридичної_особи

    Згідно з статтею 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину. Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 19 дней назад

    Юрист, г. Львов, 9 лет опыта

    Доброго ранку. Ви маєте право подати до суду позов про захист честі та гідності, якщо Ваш чолишній співмешканець ще не звертався до поліції. Якщо він подасть у поліцію заяву-неправдивий донос на Вас, то Ви маєте право подати до поліції зустрічну заяву про вчинення ним злочину, передбаченого статтею 383 Кримінального кодексу України. За статтею 383, завідомо неправдиве повідомлення суду, прокурору, слідчому, дізнавачу або органу досудового розслідування про вчинення кримінального правопорушення - карається виправними роботами на строк до двох років або пробаційним наглядом на строк до трьох років, або обмеженням волі на той самий строк, або позбавленням волі на строк до двох років.

    Зараз стаття 51 Кодексу України про адміністративні правопорушення "Дрібне викрадення чужого майна" вже зі змінами, і тому адмінправопорушенням вважається крадіжка на суму до 2-ох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тому Ви можете посилатись на статтю 183 КУпАП та завідомо неправдивий виклик .. поліції Вашим колишнім співмешканцем.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024