Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 28 августа 2024, вопрос №118387 340₴

Будет штраф или нет за необновление даных?

Доброго ранку! Звертаюсь зараз, бо відключать світло... Син 21 рік, закінчив бакалаврат, вступає на магістратуру. Має тимчасове посвідчення, непридатний до в/с за гр.1 ст.74в. Зарахований в запас до 26.05.2026 р. Дані не оновлював, але у березні в поштову скриньку кинули повістку. Ходив у військомат, повістку забрали, щось відмітили у комп'ютері. Показав всі документи, посвідку і довідку із місця навчання. Сказали всьо добре!!! Працює офіційно, дані з роботи у військомат передавали і з університета.
Питання: чи треба оновлюватись в Резерв +, буде штраф чи ні , якщо передумав вступати на магістратуру в цьому році, а вирішив у наступному?
Як правильно зробити? Допоможіть будь ласка!

Ответы юристов (6)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Ваш син є військовозобов'язаним і якщо у нього не буде підстав для відстрочки згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” - його можуть мобілізувати.

    Навчання або бронювання на підприємстві є підставами для відстрочки.

    Крім того, Ваш син визнаний непридатним у мирний час/обмежено придатним у військовий час, тому підлягає повторному медичному переогляду до лютого 2025 року, адже 4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text, згідно даного закону термін обмежено придатний вже не застосовується.

    Прикінцевими та перехідними положення Закону 3621-IX Установлено, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом ( 04.05.2024), ПРОТЯГОМ ДЕВ'ЯТИ МІСЯЦІВ з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Вже відбулися зміни до Наказу МОУ 402, в якому обмежену придатність виключили з постанов ВЛК, стаття 74 "В" передбачає придатність до військової служби та розпочався переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК передбачений постановою КМУ № 560.

    Тому якщо син не поступить до магістратури або не матиме право на відстрочку з інших підстав (наприклад, бронювання) - його можуть направити на ВЛК, а потім мобілізувати.

    Єдина надія на те, що Верховна рада прийме законопроєкт №11379-д, яким передбачено, що військовозобов’язані, які на день набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист" від 21.03.2024 р. № 3621-IX перебували на військовому обліку військовозобов’язаних як такі, що за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, – не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення ними 25-річного віку. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою

    Розгляд законопроєкту планується на вересень.

    Якщо його приймуть, то Ваш син до 25-річного віку не підлягатиме мобілізації незалежно від того оформив він відстрочку чи ні.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ваш син має статус військовозобов'язаного.

    Як наслідок, наразі підлягає мобілізації.

    В Верховній раді України розглядається питання (на рівні комітетів) щодо заборони мобілізації такої категорії чоловіків до 25 років. Проте закону ще не має.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    - у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Відповідальність за Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку визначена ст. 210 КУпАП:

    «Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.»

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Питання: чи треба оновлюватись в Резерв +, буде штраф чи ні , якщо передумав вступати на магістратуру в цьому році, а вирішив у наступному? Як правильно зробити?

    Тобто він не уточнював свої облікові дані у період з 18 травня по 16 липня 2024 року? Якщо я все зрозумів вірно, теоретично він порушив правила військового обліку цим, за що може бути притягнутий до відповідальності (штраф 17-25,5 тис грн).

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    АЛЕ ЗВЕРТАЮ УВАГУ!!!

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    ...

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    ...

    При цьому Ваш син має статус військовозобов'язаного і відкладати процес вступу, як і сам вступ, на наступний навчальний рік, точно не варто, адже за відсутності права на відстрочку він може бути мобілізований.

    Тому алгоритм Ваших дій у цій ситуації наступний:

    1. Вступаєте до закладу освіти на рівень магістратури та отримуєте довідку з ЄБЕДО із зазначенням "ТАК, не порушує" щодо послідовності здобуття освіти.

    2. Готуєте заяву про оформлення відстрочки, до якої додаєте ПРОСТІ копії паспорту, РНОКПП, військово-облікового документу, довідку ЄДЕБО та направляєте це все до ТЦК поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення).

    3. Реєструєтеся в електронній черзі до ТЦК та СП.

    https://q.mod.gov.ua/registration-place

    4. Готуєте повторно той же пакет документів, що і надісланий поштою, лише вже з нотаріальними копіями.

    5. Йдете до ТЦК та в першу чергу намагаєтеся зареєструвати заяву про відстрочку. Якщо реєструєте - чудово, якщо направляють на ВЛК - йдете та проходите ВЛК.

    6. Якщо після ВЛК направляють для реєстрації заяви про відстрочку - чудово, якщо вручають "бойову" - відмовляєте від отримання через незаконність дій працівників ТЦК та СП. Жодної юридичної відповідальності за це Ви не понесете.

    7. В кінцевому результатів реєструєте заяву про відстрочку, чекаєте +- 2-3 тижні, забираєте довідку про відстрочку.

    При цьому, для Вас буде дуже позитивно, якщо ВРУ проголосує законопроєкт №11379-д, що стосується заборони мобілізації осіб віком від 18 до 25 років.

    Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розробив доопрацьований законопроект, (реєстр. № 11379-д), який вирішує два важливих завдання:

    По-перше, він визначає, що військовозобов’язані, які на день набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист" від 21 березня 2024 року № 3621-IX перебували на військовому обліку військовозобов’язаних як такі, що за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, – не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення ними 25-річного віку. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    По-друге, цей законопроект передбачає, що військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період з числа осіб, які на день набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист" від 21 березня 2024 року № 3621-IX перебували на військовому обліку військовозобов’язаних як такі, що за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, та які не досягли 25-річного віку можуть бути звільнені з військової служби в запас, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторія!

    Судячи з того, що Ви описуєте в своєму питанні, висновок ВЛК щодо Вашого сину стосувався статті 74 Розкладу хвороб (Наказу МОУ від 18.08.2023 № 490 "Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України"), яка охоплює питання, пов'язані з наступними хворобами:

    "Включено: вроджені вади розвитку нервової системи Q00-Q07; вроджені вади розвитку ока, вуха, обличчя та шиї Q10-Q18; вроджені вади розвитку системи кровообігу Q20-Q28; вроджені вади розвитку органів дихання Q30-Q34; щілина губи та піднебіння Q35-Q37; інші вроджені вади розвитку органів травлення Q38-Q45; целіакія К90.0; вроджені вади розвитку статевих органів Q50-Q56; вроджені вади розвитку сечової системи Q60-Q64; вроджені вади розвитку та деформації кістково-м’язової системи Q65-Q79; інші вроджені вади розвитку Q80-Q89; хромосомні аномалії Q90-Q99".

    За графою 1 (за нею отримують висновок ВЛК особи призовного віку) пункту в) згаданої статті був визнаний "непридатним до військової служби в мирний час, обмежено придатним у воєнний час".

    Після проходження ВЛК Ваш син був переведений в запас, а отже втратив статус "призовник", набувши натомість статусу "військовозобов'язаного".

    Доречи наразі в ту саму статтю 74 Розкладу хвороб Наказом МОУ № 262 від 27.04.2024} були внесені істотні зміни, і тепер, незалежно від графи, під яку підпадає особа, що проходить обстеження ВЛК, за пунктом в) вона ввжається "придатною".

    Отже, в будь якому випадку відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року, Ваш син був зобов'язаний оновити свої персональні дані у період 18.05.-18.07 2024 року.

    В Розіділі II згаданого Закону в Прикінцевих та перехідних положеннях зазначається:

    "2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дати набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України, що визначає особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, стати на військовий облік громадян України;

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

    у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);"

    Втім питання щодо застосування до Вашого сина адмінштрафу, як на мене, залишається цілком відкритим, оскільки він знаходився в ТЦК у березні цього року і повністью оновив свої персональні дані.

    Отже, вважати, що син, не оновивши дані в зазначений період, вчинив адміністративне порушення, є доволі спірним питанням.

    Принаймні, якщо дійде до того, що ТЦК з цього приводу складе протокол і винесе постанову про адмінпорушення, я переконаний, що останню можна буде оскаржити й довести в суді, що порушення закону не було, а дані було оновлені практично в той самий період.

    Звертаю також Вашу увагу на той факт, що, оскільки син є військовозобов'язаним на даний момент, у паузі між закінченням бакалаврата та вступом до магістратури існує ризик його мобілізації. Підстави для відстрочки, як я зрозумів, в нього ж немає? В цей момент він повинен бути дуже обережним, аби припадково на потрапити на патруль чи не отримати повістку на блокпосту. Йому залишилось "протриматись" до вересня, коли буде зарахування до магістратури. Чи в нього інші строки?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді...

    Питання: чи треба оновлюватись в Резерв +, буде штраф чи ні , якщо передумав вступати на магістратуру в цьому році, а вирішив у наступному?

    Оновити дані потрібно було до 16 липня, тому вже немає значення чи син зареєструється в Резерв+ чи ні.

    За те, що Ваш син вчасно не оновив дані до 16 липня не повинно бути штрафу, адже згідно ПРИМІТКИ до статті 210 КУпАП - положення статей 210, 210-1 КУпАП не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто, всі дані Вашого сина повинні були міститись в реєстрах (ДМС, ДРАЦС, ДПС, МВС, ЄДБО, реєстрі територіальної громади), крім того підприємство подавало до ТЦК повідомлення про персональний облік сина, тому при необхідності він зможете оскаржити штраф за неповідомлення даних.

    Інша справа, що поки Ваш син не оформив відстрочку він може на вулиці або на роботі отримати повістку до ТЦК та направлення на ВЛК.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю Вас! У вашій ситуації є кілька важливих аспектів, які потрібно врахувати.

    1. Оновлення даних та резерв:

    • Якщо син передумав вступати на магістратуру цього року і вирішив зробити це наступного року, йому потрібно повідомити військкомат про зміни в його статусі. Це важливо, щоб уникнути можливих непорозумінь та підтримувати актуальність інформації у військовому обліку.
    • Оновлення даних у військовому комісаріаті важливо, але, якщо він вже показав документи та військовий квиток під час останнього відвідування, можливо, що дані були оновлені. Якщо у нього немає потреби вступати на магістратуру цього року, і він не планує зараз змінювати свій статус, немає термінової необхідності оновлюватися в "Резерв +" негайно.

    2. Штрафи за неоновлення даних:

    • На даний момент штрафів за відсутність оновлення даних у військовому обліку не передбачено, якщо інформація у військкоматі актуальна та відповідає фактичному стану справ.
    • Штраф може бути накладений у разі, якщо військовозобов'язаний не надав необхідну інформацію військкомату, яка може вплинути на його військовий облік. Однак у вашій ситуації син вже надав документи, і, якщо відмітка в комп'ютері була зроблена, проблем виникнути не повинно.

    3. Як правильно діяти?

    • Якщо він передумав вступати на магістратуру, рекомендую звернутися до військкомату та повідомити про зміну планів, щоб вони внесли корективи в його облікові дані.
    • Якщо він не планує змінювати свій статус (не вступає на магістратуру цього року), йому потрібно просто стежити за тим, щоб у військкоматі були актуальні відомості, що він не є студентом магістратури. Це дозволить уникнути викликів на медичну комісію чи мобілізацію.

    Висновок:

    • Якщо син передумав вступати на магістратуру цього року, йому потрібно просто повідомити про це військкомат, щоб уникнути можливих непорозумінь. Штраф за це не передбачений, якщо всі документи були вчасно надані і інформація в базі оновлена. Якщо син вирішить вступати на магістратуру наступного року, тоді знову потрібно буде надати відповідні документи до військкомату.

    З повагою адвокат Середницький.

    Бережіть себе!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024