Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное право, 30 августа 2024, вопрос №118512 350₴

Чи може громадянин Англії поїхати зараз до України без візи, протягом якого часу має право залишитись і при бажанні залишитись, чи можна зараз податися на візу?

Чи може громадянин Англії(чоловік,27 років) поїхати зараз до України без візи з наміром туризму, протягом якого часу має право залишитись без візи на території України і при бажанні залишитись на довший час, чи може отримати візу? Чи не загрожує йому ТЦК і мобілізація, чи не буде проблем з виїздом з України потім?

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марія!

    Якщо громадянин Великобританії немає українського громадянства, то останньому не загрожує ТЦК та мобілізація. Також у нього не виникне проблем із виїздом із України.

    Відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу":

    Стаття 1. Військовий обов'язок

    "1. Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком громадян України.

    2. Військовий обов’язок установлюється з метою підготовки громадян України до захисту Вітчизни, забезпечення особовим складом Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення (далі - Збройні Сили України та інші військові формування), посади в яких комплектуються військовослужбовцями".

    Президент України продовжив безвізовий режим в'їзду на територію України та транзитного проїзду для громадян Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

    Відповідний указ №8/2024 опрелюднений на сайті Президента:

    "На часткову зміну статті 1 указу президента України від 29 січня 2020 року №28/2020 "Про тимчасове запровадження безвізового режиму для громадян Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії" (зі змінами, внесеними указами від 28 січня 2021 року №28/2021, від 14 січня 2022 року №12/2022 та 2 січня 2023 року № 1/2023) продовжити безвізовий режим в'їзду в Україну та транзитного проїзду через територію України для громадян Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, якщо строк їх перебування в Україні не перевищує 90 днів протягом 180 днів, до 30 січня 2025 року".

    У разі потреби перебування громадянина Великобританії в Україні довше 90 днів протягом 180 днів, йому потрібно отримати візу.

    Оформлення українських віз здійснюється через онлайн-систему «Visa». Для того буде необхідно заповнити імміграційну картку.

    МЗС України радить усім іноземцям заповнювати та реєструвати свої візові заяви онлайн на сайті visa.mfa.gov.ua. Внесення персональних даних заздалегідь заощадить час і пришвидшить отримання візи.

    Перелік необхідних документів

    Для оформлення візи громадянам Великобританії потрібно переконатися, що їх паспорт відповідає візовим вимогам:

    • Бути дійсним мінімум три місяці після виїзду з України;

    • мати щонайменше дві пусті сторінки;

    • мати термін дії не більше 10 років.

    Крім цього потрібно заповнити візову анкету, до якої потрібно додати:

    • Кольорову фотографію розміром 35х45 мм;

    • поліс медичного страхування, який діє в Україні, з покриттям від 30 000 євро;

    • доказ наявності коштів для покриття витрат під час перебування в Україні (наприклад, виписка з банківського рахунку);

    • документ, який підтверджує мету перебування в Україні (він відрізнятиметься для кожного типу візи).

    Залежно від мети перебування в країні можливо отримати:

    1. Транзитну візу (тип В). Громадяни Британії повинні її обрати, якщо планують проїжджати Україною транзитом, період якого не повинен перевищувати 5 днів.

    Ця віза може бути як одноразовою, так і багаторазовою та дійсною протягом року або іншого терміну залежно від документів.

    2. Короткострокову візу (тип С). Це популярний тип візи серед іноземців, адже він дозволяє перебувати в Україні до 90 днів протягом кожного 180-денного періоду. Віза може бути одноразовою чи багаторазовою й діяти від шести місяців до п'яти років.

    3. Довгострокову (тип D). Візу цього типу видають іноземцям чи особам без громадянства, якщо вони планують отримувати посвідку на тимчасове проживання в Україні (понад 90 днів).

    Для отримання короткострокової візи заявник повинен надати лист-запрошення чи документ, що підтверджує туристичну мету перебування. Для отримання довгострокової візи - дозвіл на роботу, дозвіл на імміграцію, запрошення від університету тощо.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 17 дней назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, МАРІЯ!

    Такий підданий Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії має лише це підданство, чи народився в Україні і має по народженню громадянство України? Якщо особа має в паспорті запис про народження в Україні - може бути підозра про те, що особа є громадянином України. А оскільки за останній час державний силовий апарат значно деградував - обов"язок доказування відсутності громадянства можуть перекласти на плечі людини, обмеживши до цього право виїзду з України та навіть роблячи спроби мобілізації.

    Було дуже багато випадків на практиці, коли впускали українців з подвійним громадянством по іноземному паспорту в Україну, а при спробі виїзду за межі за іноземним паспортом - повідомляли, що вони громадяни України... ще й штрафували за порушення правил перетинання кордону.

    Вибачте за порівняння, але тут принцип як з німецькою вівчаркою гарно навченою. Яка злодія впустить в житло, подивиться на протиправність дій і потім не випустить при намаганні злодія полишити пограбовану оселю. Звісно Ви не злодій, як і інші громадяни України, але прикордонники точно вівчарки, які нікого не випускають, не обтяженого владою та зв"язками в Україні.

    Перетин кордону громадянином України по паспорту іншої країни є незаконним діянням та підпадає під ознаки ст.204-1 КУпАП: Перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади -тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

    Диспозицією ч. 1 ст. 204-1 КУпАП передбачено відповідальність, зокрема і за спробу перетинання державного кордону України в пункті пропуску через державний кордон України без відповідних документів.Тому якщо під час перетину кордону пред'явити для паспортного контролю на виїзд з України, будучи громадянином України, паспорт громадянина іншої країни для виїзду за кордон, і не пред'явити одного з документів, які визначені Законом України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» також можна очікувати адміністративну відповідальність.

    ЩОДО БЕЗВІЗОВОГО ПЕРЕБУВАННЯ.

    У ніч з 31 січня на 1 лютого 2021 року відбувся Brexit, внаслідок чого було скасовано безвізовий режим Великобританії з Україною, оскільки він поширюється лише на громадян ЄС. Разом з цим, було вжито заходів для запровадження так званого «перехідного періоду, а саме 29 січня 2020 року Президент України підписав Указ, яким тимчасово запровадив безвізовий режим для громадян Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії терміном на один рік.

    До 31 січня 2021 року жодних змін не передбачається. Громадяни Великобританії зможуть як і раніше перебувати в Україні 90 днів в межах 180 днів без оформлення візи. Однак, для звернення за оформленням посвідки на тимчасове/постійне проживання в Україні необхідно отримати візу типу D.

    Попри те, що Сполучене Королівство більше не є членом ЄС, спеціальний указ Президента України продовжив безвізовий режим з Україною до 30 січня 2025 року. Укази Президента України щороку продовжують такий режим ще на 1 рік.

    Отже, всі жителі Великобританії можуть перебувати в України до 90 днів протягом 180 днів без наявності візи.

    Паспортний документ, який повинен відповідати таким вимогам:

    • бути дійсним не менш як три місяці після задекларованої дати виїзду з території України;
    • містити не менше двох вільних сторінок;
    • строком дії не більше 10 років;

    Іноземці можуть оформити одну з віз, залежно від мети перебування в країні.

    1. Транзитна віза (типу В). Громадяни Британії повинні її обрати, якщо планують проїжджати Україною транзитом, період якого не повинен перевищувати 5 днів.

    Ця віза може бути як одноразовою, так і багаторазовою та дійсною протягом року або іншого терміну залежно від документів.

    2. Короткострокова віза (типу С). Це популярний тип візи серед іноземців, адже він дозволяє перебувати в Україні до 90 днів протягом кожного 180-денного періоду. Віза може бути одноразовою чи багаторазовою й діяти від шести місяців до п'яти років.

    3. Довгострокова (типу D). Візу цього типу видають іноземцям чи особам без громадянства, якщо вони планують отримувати посвідку на тимчасове проживання в Україні (понад 90 днів).

    Якщо громадянин Великої Британії планує перебувати в України тривалий час, йому потрібно оформити посвідку на тимчасове чи постійне проживання. Однак цьому передує отримання візи типу D.

    Якщо громадянин Британії планує перебувати в Україні довше 90 днів протягом 180 днів, йому потрібно отримати візу.

    Оформлення українських віз здійснюється через онлайн-систему «Visa». Вам потрібно заповнити імміграційну картку.

    Службовці імміграційної служби можуть вимагати відсканувати відбитки пальців під час збору біометричних даних у пунктах перетину кордону.

    МЗС України радить усім іноземцям заповнювати та реєструвати свої візові заяви онлайн на сайті visa.mfa.gov.ua. Внесення персональних даних заздалегідь заощадить час і пришвидшить отримання візи.

    Під час оформлення візи іноземця можуть попросити надати докази наявності достатніх коштів для перебування в Україні.

    Органи влади України приймають як підтвердження наявності достатніх коштів таке: готівку, банківські картки разом із виписками з банківського рахунку, бронювання житла, лист від особи чи компанії, яку ви відвідуєте, про те, що вони компенсують ваші витрати чи зворотний квиток.

    Крім цього потрібно заповнити візову анкету, до якої потрібно додати:

    • Кольорову фотографію розміром 35х45 мм;

    поліс медичного страхування, який діє в Україні, з покриттям від 30 000 євро;

    • доказ наявності коштів для покриття витрат під час перебування в Україні (наприклад, виписка з банківського рахунку);

    • документ, який підтверджує мету перебування в Україні (він відрізнятиметься для кожного типу візи).

    Наприклад, для отримання короткострокової візи заявник повинен надати лист-запрошення чи документ, що підтверджує туристичну мету перебування. Для отримання довгострокової візи іноземець повинен надати дозвіл на роботу, дозвіл на імміграцію, запрошення від університету тощо.

    Оформлення одноразової візи становить 55 фунтів стерлінгів.

    Стандартні звернення обробляються протягом 10 робочих днів, не враховуючи дня подання заявки. Для заявок, поданих у терміновому порядку, вартість збору збільшуються вдвічі. Такі заявки розглядаються протягом 5 робочих днів.

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Чи може громадянин Англії(чоловік,27 років) поїхати зараз до України без візи з наміром туризму, протягом якого часу має право залишитись без візи на території України і при бажанні залишитись на довший час, чи може отримати візу? Чи не загрожує йому ТЦК і мобілізація, чи не буде проблем з виїздом з України потім?

    Я сподіваюся, що громадянин ВБ не має громадянства України? Якщо немає, мобілізація йому точно не загрожує, як і потенційна відмова у виїзді, не хвилюйтеся.

    Іноземці в'їжджають в Україну і виїжджають з України через пункти пропуску на державному кордоні за національним паспортом i у разі наявності візи, якщо інший порядок в'їзду не встановлено законодавством або міжнародними договорами України.

    Паспортний документ подається іноземцем та особою без громадянства для реєстрації у пункті пропуску через державний кордон посадовій особі Державної прикордонної служби. Реєстрація проводиться на термін не більш як 90 днів протягом 180 днів.

    Строк перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, паспортні документи або документи, що підтверджують особу без громадянства, яких зареєстровано посадовою особою Державної прикордонної служби України, продовжується територіальними органами або підрозділами Державної міграційної служби України відповідно до:

    Оформлення іноземцям та особам без громадянства посвідок на тимчасове або постійне проживання здійснюється територіальними органами або підрозділами Державної міграційної служби України згідно з:

    Іноземець або особа без громадянства у разі втрати на території України паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, повинні про це негайно письмово повідомити територіальний орган або підрозділ Державної міграційної служби, який зобов’язаний видати довідку та надіслати відповідне повідомлення до Адміністрації Державної прикордонної служби. У такому разі питання про продовження строку перебування іноземця та особи без громадянства на території України чи їх виїзду з України вирішується після отримання ними в дипломатичному представництві чи консульській установі країни громадянської належності або походження чи попереднього постійного проживання паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, на підставі особистої заяви, копії довідки, виданої територіальним органом або підрозділом Державної міграційної служби, про втрату такого документа та довідки, виданої Адміністрацією Державної прикордонної служби, про перетинання державного кордону (в разі, коли строк перебування під час останнього в’їзду не продовжувався).

    Транзитний проїзд іноземців через територію України дозволяється за наявності у них транзитної візи типу «В», візи країни прямування, проїзних квитків або інших документів, що підтверджують транзитний характер поїздки.

    Для оформлення е-Візи необхідно
    1. Зареєструватись на веб-платформі МЗС.
    2. В режимі онлайн заповнити анкету, завантажити фотокартку та скановані копії документів (паспорт, запрошення та ін.), сплатити онлайн банківською карткою консульський збір.
    3. Отримати готову е-Візу на електронну пошту (надсилається у форматі pdf).
    4. Для в’їзду в Україну потрібно роздрукувати отриману е-Візу та пред’явити разом з паспортом прикордонним органам України (е-Віза дійсна для в’їзду у міжнародних пунктах пропуску через державний кордон).
    Переваги е-Віза:
    • дистанційне подання документів у будь-який зручний час та отримання е-Візи без необхідності відвідування консульської установи;
    • можливість онлайн відстеження стану оформлення е-Візи;
    • централізоване оформлення усіх е-Віз в МЗС України;
    • постійна інформаційна підтримка заявників на evisa@mfa.gov.ua;
    • час оформлення – до 9 робочих днів;
    • вартість – 85 дол. США;
    • строк дії – разова до 30 днів.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Якщо громадянин Великобританії народився в Україні та має громадянство України то в'їхати до України він зможе, а от назад його вже можуть не випустити.

    Громадяни, які мають подвійне громадянство, одне з яких – України, у відносинах із Україною вважаються громадянами України. В такому випадку право на виїзд за межі України чоловік матиме як громадянин України згідно Правил перетину державного кордону.

    Якщо чоловік буде в'зжати та виїзжати як іноземець, відстежити наявність другого паспорта прикордонний контроль теоретично зможе шляхом подання запиту до Державної міграційної служби щодо отримання відомостей з Державного демографічного реєстру.

    Майте на увазі, що на даний час перетин кордону ускладениний посиленими перевірками документів, тому якщо чоловік є українцем та нагальної необхідності в перетині кордону немає - краще відкласти подорож.

    Ніяких адміністративних штрафів або кримінальної відповідальності за подвійне громадянство на території України не передбачено. Проте, якщо чоловік буде перетинати кордон по закордонному паспорту Великобританії та у нього виявлять громадянство України, то

    • по-перше, його не випустять,
    • по-друге, навіть, можуть спробувати притягнути до адміністративної відповідальності за незаконний перетин кордону за статтею 204-1 КУпАП
    • по-третє, є ризик незаконної мобілізації

    Тому, чоловіку потрібно подумати чи готовий він в разі неправомірних дії прикордонників звертатись до суду чи до консульства, адже на даний час ніхто стовідсоткової гарантії на безперешкодний перетин кордону не дасть.

    Якщо громаднянин Великобританії не має подвійного громадянства, то він може безперешкодно в'їхати на територію України на 90 днів без візи, адже Указом Президента https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/28/2020#Text було запроваджено до 30 січня 2025 року безвізовий режим в'їзду в Україну та транзитного проїзду через територію України для громадян Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, якщо термін їх перебування в Україні не перевищує 90 днів протягом 180 днів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    1.

    Президент Володимир Зеленський продовжив до 30 січня 2025 року безвізовий режим в'їзду в Україну та транзитного проїзду для громадян Великої Британії і Північної Ірландії.

    Відповідний документ №8/2024 оприлюднено на сайті Глави держави, передає Укрінформ.

    «На часткову зміну статті 1 указу Президента України від 29 січня 2020 року № 28/2020 «Про тимчасове запровадження безвізового режиму для громадян Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії» (зі змінами, внесеними указами від 28 січня 2021 року № 28/2021, від 14 січня 2022 року № 12/2022 та 2 січня 2023 року № 1/2023) продовжити безвізовий режим в’їзду в Україну та транзитного проїзду через територію України для громадян Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, якщо строк їх перебування в Україні не перевищує 90 днів протягом 180 днів, до 30 січня 2025 року», - йдеться в документі.

    З 31 січня 2020 року запроваджено безвізовий режим в'їзду в Україну для британців, який продовжується щороку, «з метою розвитку і практичної реалізації принципів партнерства між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії».

    Для звернення за оформленням посвідки на тимчасове/постійне проживання в Україні необхідно отримати візу типу D.

    2.

    ЯКЩО ВИ МАЄТЕ ГРОМАДЯНСТВО УКРАЇНИ.

    ЗГІДНО ЗАКОНУ УКРАЇНИ

    "Про громадянство України"

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 13, ст.65)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14#top

    ВИ Є ГРОМАДЯНИНОМ УКРАЇНИ З УСІМА ПРАВАМИ ТА ОБОВ'ЯЗКАМИ.

    ЯКЩО БУДЕ ВСТАНОВЛЕНО, ЩО ВИ ГРОМАДЯНИН УКРАЇНИ, ВІН НЕ ЗМОЖЕТЕ ВИЇХАТИ З УКРАЇНИ.

    НЕ РАДЖУ ВАМ ЗАРАЗ ПРИЇДЖАТИ В УКРАЇНУ.

    Ось ДЛЯ ПРИКЛАДУ офіційне повідомлення влади США ( ЦЕ СТОСУЄТЬСЯ І ГРОМАДЯН ВЕЛИКОБРИТАНІЇ):

    https://ua.usembassy.gov/message-for-u-s-citizens-...

    З 1 червня Україна скасувала виняток щодо "проживання за кордоном", який раніше дозволяв певним категоріям українських чоловіків у віці від 18 до 60 років виїжджати за кордон. Про це повідомляє посольство США в Україні.

    "Після цієї зміни американсько-українські особи з подвійним громадянством, у тому числі ті, які проживають у США, більше не зможуть виїхати з країни. Українське законодавство не визнає подвійного громадянства. Тому американсько-українські особи з подвійним громадянством, перебуваючи в Україні, розглядаються виключно як громадяни України, і на них поширюються права та обов'язки громадян України", – йдеться у повідомленні.

    В установі нагадали, що в умовах воєнного стану в Україні чоловікам у віці від 18 до 60 років заборонено виїжджати з країни. Раніше особи з подвійним американсько-українським громадянством з цієї групи могли в'їжджати в Україну, а потім виїжджати з неї, якщо вони знімалися з реєстрації місця проживання в Україні та реєстрували місце проживання в США.

    ВАШЕ СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ Є В БАЗАХ ДЕРЖАВИ УКРАЇНИ.

    ЯКЩО ПРИКОРДОННИКИ ЙОГО ПОБАЧАТЬ, ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ ВИЇХАТИ ЗА КОРДОН.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Громадянин Англії може в'їхати в Україну без візи з метою туризму. Він має право перебувати на території України до 90 днів протягом кожного 180-денного періоду.

    Якщо він захоче залишитись в Україні на довший час, після завершення цього 90-денного періоду, йому потрібно буде отримати візу або дозвіл на проживання. Існують різні типи віз, які він може отримати, залежно від мети перебування, наприклад, робоча віза, віза для навчання тощо.

    Щодо мобілізації, громадяни іноземних держав не підлягають мобілізації в Україні. Тому ТЦК (Територіальні центри комплектування) не становлять загрози для нього.

    Щодо виїзду з України, за умови дотримання законів, він не матиме проблем з виїздом з країни після завершення терміну перебування.

    За порушення іноземцями дозволеного терміну перебування передбачено такі види покарання: штраф, заборона в'їзду, примусове повернення, відмова у перетині кордону та примусове видворення, кожне з яких має свої особливості. Найпоширенішою санкцією за перевищення терміну перебування в Україні є штраф.

    Відтак, за перевищення іноземцем установленого строку перебування в Україні не більше як на 30 днів, а так само недодержання ними встановлених законодавством вимог транзитного проїзду через територію України або вимог декларування чи реєстрації місця проживання, передбачено штраф від 1700 до 3400 грн.

    А за перевищення строку перебування більш, як на 30 днів, а так само проживання на території України без документів на право перебування, за недійсними документами чи документами, термін дії яких закінчився, - доведеться сплатити штраф у розмірі від 3400 до 5100 грн.

    Також зміни дозволяють при притягненні до адміністративної відповідальності враховувати факт повторного вчинення протягом року таких правопорушень. У цьому разі штрафні санкції сягатимуть 6800 грн.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024