Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 01 сентября 2024, вопрос №118617 340₴

Відмова у призначенні пенсії

Вітаю. Моїй дружині відмовили у призначенні пенсії за віком (60 років) через помилку у записах трудової книжки ...
Після закінчення ВНЗ вона, як молодий фахівець, працювала в Киргізії, де перший раз вийшла заміж, Через рік шлюб був розірваний, а ще через рік ми з нею одружилися. Всі ці зміни прізвищ були зафіксовані в трудовій книжці, але перша зміна записана без вказання номеру та серії документа про шлюб. Оригінал цього документа залишився в колишнього чоловіка десь там в Киргізії, стосунки з ним вона не підримує вже більше 35 років й, навіть, не знає де він й що з ним. При призначенні пенсії їй не зараховують 3 роки через цю надбайлість киргизського інспектора праці.
Їхати до Бішкеку за копією свідоцтва немає можливості. Як можна вирішити цю проблему?

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Відповідно до Конституції України, діяльність органів державної влади, зокрема Пенсійного фонду України, повинна бути спрямована на сприяння у реалізації прав людини, а не на обмеження таких прав із формальних підстав.

    Дружині необхідно зібрати необхідні документи, скласти та подати до суду адміністративний позов про визнання протиправними дії Пенсійного фонду України щодо відмови у призначенні пенсії за віком, скасування цього рішення та зобов’язання зарахувати до страхового стажу періоди роботи.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю! Ваша ситуація доволі складна, але є декілька кроків, які можна спробувати, щоб вирішити проблему:

    1. Звернення до Киргизького консульства: Ви можете звернутися до консульства Киргизстану в Україні або до українського консульства в Киргизстані, щоб запросити копію свідоцтва про шлюб. Можливо, їм знадобиться оформити офіційний запит на отримання документів.
    2. Заява про відновлення втрачених документів: У випадку, якщо документ не може бути отриманий через консульство, ви можете звернутися до місцевого відділу РАЦС або його аналогів в Киргизстані з проханням відновити свідоцтво про шлюб. Це може бути зроблено через нотаріально завірену довіреність від вашої дружини, якщо ви не можете особисто звернутися.
    3. Звернення до Пенсійного фонду України: Наполягайте на тому, щоб Пенсійний фонд України врахував роки праці на підставі інших наявних документів, наприклад, трудової книжки та інших підтверджуючих документів, що можуть свідчити про період роботи вашої дружини. Зазвичай Пенсійний фонд може враховувати інші документи, якщо свідоцтво про шлюб неможливо отримати.
    4. Юридична консультація: Можливо, варто звернутися до адвоката або юриста, який спеціалізується на питаннях пенсійного забезпечення, щоб допомогти скласти заяву або скаргу, якщо Пенсійний фонд відмовляється враховувати ці роки.

    Такі кроки можуть допомогти в ситуації, коли отримання оригіналу документа неможливе.

    З повагою, адвокат Середницький

    Бережіть себе

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Едуарде!

    Виправлення у трудовій книжці можливе лише двома шляхами:

    • позасудовий — через звернення роботодавця або уповноваженого ним органу, де була допущена помилка;
    • судовий — шляхом встановлення належності трудової книжки конкретній особі.

    Зміна записів у трудових книжках – прізвища, імені, по батькові (ПІБ) і дати народження, виконується роботодавцем або уповноваженим ним органом за останнім місцем роботи на підставі документів (паспорта, свідоцтва про народження, про шлюб, про розірвання шлюбу, про зміну прізвища, ім’я та по батькові тощо) і з посиланням на номер і дату цих документів. Це передбачено пунктом 2.13 Інструкції про порядок заповнення трудових книжок, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту України від 29.07.1993 р. № 58.

    Всі дані — прізвище, ім’я, по батькові людини та дата народження, які зазначені в трудовій книжці, мають відповідати ПІБ за паспортом.

    Зміни вносяться на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки.

    Під уповноваженим органом слід розуміти відділ кадрів або інший підрозділ установи, який здійснює оформлення працівників, або відповідальну особу установи, на яку згідно з посадовою інструкцією покладено обов’язок ведення трудових книжок працівників.

    Відповідно до ст. 62 ЗУ «Про пенсійне забезпечення», основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

    Пунктом 3 постанови Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року № 637 встановлено, що підтвердити наявний трудовий стаж при відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи можна з допомогою:

    • даних, наявних в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;
    • довідки;
    • виписки з наказів;
    • особових рахунків і відомостей на видачу заробітної плати;
    • посвідчення;
    • характеристики;
    • письмових трудових договорів і угоди з відмітками про їх виконання;
    • інших документів, які містять відомості про періоди роботи.

    Обов`язок щодо внесення записів до трудової книжки покладається на роботодавців, що виключає провину особи, яка бажає призначити пенсію, у недоліках таких записів.

    Крім того, відповідно до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України № 301 від 27.04.1993 року «Про трудові книжки працівників», відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладається на керівника підприємства, установи, організації. Відповідно й недотримання правил ведення трудової книжки може мати негативні наслідки саме для особи, яка допустила такі порушення, а не для робітника, а отже, й не може впливати на її особисті права.

    Отже, відповідальність за ведення трудових книжок працівника лежить на роботодавці, а відтак, відмова пенсійного фонду в призначенні пенсії з таких підстав є неправомірною та не відповідає нормам встановлених законодавством.

    Вам потрібно отримати письмову відмову від ПФУ та оскаржувати останню до адмінистративного суду, тобто подавати позов про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії.

    Аналіз судової практики адміністративних судів всіх інстанцій в цій категорії справ вказує на те, що, як правило, суди в таких випадках саме на стороні пенсіонера, а не пенсійного органу.

    Декілька судових справ зі схожею на Вашу проблемою:

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/113365640

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/121136197

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ЗВЕРНІТЬСЯ ІЗ ЗАПИТОМ ДО АРХІВУ РАГС КИРГИЗІЇ.

    Республиканский архив ЗАГСА КР

    Адрес

    ул. Сагымбая манасчы, 140 , Бишкек, Киргизия

    Телефон

    +996 (312) 66-14-59

    ДЛЯ ІНФОРМАЦІЇ:

    1. ПОДИВІТЬСЯ ПАРАГРАФ 2:

    https://cbd.minjust.gov.kg/51-517/edition/330396/r...

    2. МОЖЛИВІСТЬ ОТРИМАТИ ДОКУМЕНТ ОНЛАЙН:

    https://tunduk.gov.kg/ru/posts/135-kak-poluchit-in...

    ЯКЩО НЕОБХІДНА ІНФОРМАЦІЯ Є, СПРОБУЙТЕ ЇЇ ОФІЦІЙНО ОТРИМАТИ ЧЕРЕЗ ПОСОЛЬСТВО КИРГИЗІЇ В УКРАЇНІ.

    https://mfa.gov.kg/ru/embassies/embassy?id=15


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024