Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 01 сентября 2024, вопрос №118643

ответственность за игнорирование повесток.

мой брат не обновлял данные.повестки за время войны не приходили.какая ответственность будет за игнорирование повесток в тцк?я так понял что первая ето штраф.если проигнорировать вторую то через суд переданние дела будут в полицию для административного задержания-может ли полиция обысковать помещения где возможно проживает ухилянт?

Ответы юристов (5)

    Прокопець Олександр Васильович

    Добрий день!

    Ігнорувати можна безнаказано тільки ті повістки, які вручені з порушенням вимог законодавства. По суті це всі "вуличні" повістки, або повістки надіслані особисто, але не цінним листом з описом. З вуличними повістками складніше, оскільки, хоч вони вручені і незаконно, але якщо Ви за них розписались, то фактично прийняли повістку.

    За ігнорування повістки буде адміністративний штраф, який виписує керівник ТЦК. Тобто без суду.

    Адміністративне затримання можливе лише поліцією за зверненням ТЦК (знову ж без суду). Якщо на вулиці, то їм простіше затримати, якщо прийдуть додому, то має бути письмове звернення від ТЦК.

    Через суд можуть лише заборонити керування транспортним засобом.

    • саша Клиент 14 дней назад

      а поліція якщо прийшла додому.то вона мае право проникати в житло для пошуку ухилянта?

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    За неявку по повістці Вашого брата очікує адмінистративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП. Кожна неявка без поважної причини - це штраф від 17000 до 25500 грн.

    Щодо адмінистративного затримання:

    Стаття 25 Закон України "Про Національну поліцію" :

    "5. За зверненням територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів Служби безпеки України або розвідувальних органів України органи та підрозділи, що входять до системи поліції, беруть участь у здійсненні заходів щодо оповіщення військовозобов’язаних та резервістів спільно з представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, а також здійснюють адміністративне затримання та доставлення до цих центрів та органів призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    саша Клиент 14 дней назад

    а поліція якщо прийшла додому.то вона мае право проникати в житло для пошуку ухилянта?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Стаття 38 ЗУ "Про національну поліцію":

      "1. Поліція може проникнути до житла чи іншого володіння особи без вмотивованого рішення суду лише в невідкладних випадках, пов’язаних із:

      1) рятуванням життя людей та цінного майна під час надзвичайних ситуацій;

      2) безпосереднім переслідуванням осіб, підозрюваних у вчиненні кримінального правопорушення;

      3) припиненням кримінального правопорушення, що загрожує життю осіб, які знаходяться в житлі або іншому володінні.

      2. Проникнення поліцейського до житла чи іншого володіння особи не може обмежувати її права користуватися власним майном.

      3. Про застосування вказаного поліцейського заходу обов’язково складається протокол".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024