Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 09 сентября 2024, вопрос №119092 650₴

Получение отсрочки для военнообязанного по обучению в ВУЗЕ

Военнообязанный(ограничено пригодный) есть тимчасове посвідчення військовозабов'язеного 26лет проходил влк больше чем 5 лет назад и когда нужно было его проходить не прошел во время. Но на данный момент я уже подал заявление об отсрочке по учебе в вузе и мне его рассмотрели. В резерв+ уже стоит отсрочка по обучению в вузе. В военкомате не хотят предоставлять справку по додатку номер 6 , 560 постановление кабмина. Говорят, что я должен пройти ВЛК чтобы получить новую форму военноучетного документа(тот который с qr кодом). Я им уже говорил, что согласно 559 постановления просроченный ВЛК не причина для того чтобы я получал новый военно-учетный документ. + в постановлении 559 и 560 четко сказано, что все документы такого типа рабочие у меня он образца 2017 года. Я так же сказал им что они не могут направить меня на ВЛК согласно пункту 63 последний абзац по постановление 560. Но мне сказали, что я не получу мою справку и документы об отсрочке пока не пройду ВЛК и не получу новый документ военноучетный, и что есть законы важнее чем 560 постановление, в которых написано что каждые 5 лет я должен проходить ВЛК и я его уже просрочил. Имеют ли они право направить меня на ВЛК пока у меня уже действующая отсрочка в Резерв+? Как получить от них документы в бумажной форме без ВЛК? Моя отрсочка уже активная в Резерв + .Если я не заберу у них бумажные документы а просто буду ходить с додатком из Резерв+ будут ли у меня проблемы ?Такие как например скажут что я не дооформил отсрочку или на блокпостах не будут пропускать.

Ответы юристов (11)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Имеют ли они право направить меня на ВЛК пока у меня уже действующая отсрочка в Резерв+?

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560 Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Проте, 4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text, згідно даного закону термін обмежено придатний вже не застосовується.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень даного Закону Установлено, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, ПРОТЯГОМ ДЕВ'ЯТИ МІСЯЦІВ з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Вже відбулися зміни до Наказу МОУ 402, в якому обмежену придатність виключили з постанов ВЛК та розпочався переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК передбачений постановою КМУ № 560.

    Проте, так як Ви маєте оформлену відстрочку - Вас на медогляд напраляти не повинні.

    Как получить от них документы в бумажной форме без ВЛК?

    Подайте заяву про видачу військово-облікового документу та довідки форми 6.

    Якщо відмовляються оформляти (видавати) - вимагайте у них письмову відмову та оскаржуйте її у судовому порядку.

    Можете подати скаргу до Міноборони.

    Моя отрсочка уже активная если я не заберу у них бумажные документы а просто буду ходить с додатком из Резерв+ или так это не работает ?

    Згідно пункту 49 постанови КМУ 560 У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Тобто, Ви можете ходити та надавати для перевірки роздрукований електронний військово-обліковий документ з Резерв+ або ДІЇ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do..., адже згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 9 дней назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ВЛАД!

    У Вас в Резерв+ есть запись об отсрочке. Что Вам еще нужно.

    Повестку на ВЛК Вам выдали? - Если нет, то Вас пытаются развести на добровольное прохождение ВЛК.

    Можно попробовать обратиться за разъяснением в Министерство обороны. https://www.mil.gov.ua/zvernennya-gromadyan/forma-...

    https://ukc.gov.ua/appeal/

    Пусть дадут свою официальную позицию, потому что эти неофициальные "сказки" от ТЦК уже надоели изрядно всем юристам. Каждый начальник ТЦК сидит со своей юристкой и придумывает подобные сказки, ссылаясь на какие-то секретные и недоступные к ознакомлению разъяснения Генштаба, которые ставят под сомнение публично заявленную политику руководства страны по вопросам мобилизации.

    Запрацював оновлений короткий номер «гарячої лінії» Міноборони за коротким номером 1512. Також продовжує роботу номер гарячої лінії МОУ 0-800-500-442, який доступний для користувачів усіх операторів мобільного зв'язку.

    Я надеюсь такие сотрудники ТЦК осознают, что их подобные заявления и действия - это неповиновение законному Правительству Украины, то есть государственная измена и попытка осуществления действий, свидетельствующих о свержении конституционного режима в Украине. И кому в пользу идёт подобная дискредитация власти - вопрос риторический. Оправданием может быть только то, что это делается не умышленно, а по слабоумию и юридической безграмотности. Следует напомнить, что единственный источник власти в Украине не ТЦК, а народ Украины, который делегировал свои полномочия избранным народом органам и должностным лицам, в том числе сформированному Правительству Украины как наивысшему органу исполнительной власти, формирующему и реализующему государственную политику, в том числе в сфере мобилизации и обороны. В состав Кабинета Министров входит и Министр обороны. Именно за его подписью и по согласованию с Генеральным штабом ВСУ разрабатываются Постановления КМУ, в том числе постановления от 16.05.2024 г. № 559 и № 560.

    В законе нет ни слова, что они повестки могут слать по почте. Что не мешает им в этом случае рассказывать, что это другое и тут у них есть Постанова КМУ № 560, потому что тут им выгодные нормы. А те, что не выгодные - можно не выполнять?

    При этом ТЦК в число вышеперечисленных избранных народом органов власти не входит и обязано защищать народ, а не разводить демагогию о том, выполнять ли им решение законного Правительства Украины и министерства обороны или нет. Не нравится решение? - Пусть идут в суд и обжалуют его как незаконное. Или пишут рапорт, что в связи с тем, что Постановление КМУ не соответствует закону, они его выполнять не будут. А пока решение действует. А остальное не их ума дело. Вон в Украине ограничения выезда за границу тоже не соответствует законам, но как-то пограничники не говорят, что они будут выполнять закон, а не постановление КМУ о Порядке пересечения границы гражданами Украины.

    Согласно части первой статьи 117 Конституции Украины, Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження, які є обов'язковими до виконання.

    Аналогичные нормы содержит часть первая, вторая статьи 49 Закона Украины "О Кабинете Министров Украины", Кабінет Міністрів України на основі та на виконання Конституції і законів України, актів Президента України, постанов Верховної Ради України, прийнятих відповідно до Конституції та законів України, видає обов’язкові для виконання акти - постанови і розпорядження.

    Акти Кабінету Міністрів України нормативного характеру видаються у формі постанов Кабінету Міністрів України.

    Признать не подлежащим исполнению и противоречащими законам и Конституции постановления Кабмина может ТОЛЬКО СУД. Даже министр не может этого делать и заявлять, что он не будет выполнять постановление КМУ.

    Но, понятное дело, что юридически безграмотным людям Вы это не сможете доказать. Их власть базируется не на законе, а на праве сильного.

    Распечатайте электронный ВОД с Резерв+. Он имеет такую же юридическую силу.

    Військово-обліковий документ в електронній формі може бути роздрукований. У такому випадку він повинен містити QR-код військово-облікового документа, придатний для зчитування.

    Формування військово-облікового документа в електронній формі для друку може здійснюватися особисто засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста та/або адміністратором центру надання адміністративних послуг засобами Порталу Дія (у разі особистого звернення) за умови уточнення облікових даних.

    {Порядок № 559 доповнено пунктом 8-2 згідно з Постановою КМ № 721 від 18.06.2024 - застосовується з 18 червня 2024 року}

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    {Пункт 9 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 721 від 18.06.2024 - застосовується з 18 червня 2024 року}

    То есть формально у Вас уже есть военно-учётный документ в электронном виде, который имеет такую же юридическую силу, как и бумажный.

    На какой срок у Вас указана отсрочка в Резерв+?

    Всё что ТЦК не подкрепило документально, то есть хотя бы письмом или повесткой - сказки, от которых они откажутся при первом же судебном разбирательстве.

    Я бы Вам рекомендовал не предпринимать никаких действий в ответ на устные сказки ТЦК. Можно истребовать справку при помощи письменного обращения в ТЦК и СП по почте, чтоб было доказательство обращения.

    Если не выдадут справку и после обращения письменно - то можно обжаловать бездеятельность в судебном порядке в местный окружной административный суд. При таком поведении ТЦК, шансы выиграть суд практически абсолютные. Но, 100 % гарантии не дам, с учётом факторов - Днепропетровский окружной административный суд и Третий апелляционный административный суд. В других регионах всё намного проще.

    С уважением и пониманием, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)

    • Влад Клиент 9 дней назад

      отсрочка в резерв+ указана до конца военного положения 09.11.2024Нет, никакого письменного документа на прохождения ВЛК от военкомата не получал, все было на словах только

      • Турчин Ярослав
        Турчин Ярослав 9 дней назад

        Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

        Общаться в чате

        Ну вот. Потому что они не имеют право выписать повестку на ВЛК в условиях, когда у Вас есть отсрочка. Всё только на словах. На словах они все герои. А подписаться и ответить за свои слова перед руководством и судом - смелости у них не хватает почему-то.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Я им уже говорил, что согласно 559 постановления просроченный ВЛК не причина для того чтобы я получал новый военно-учетный документ. + в постановлении 559 и 560 четко сказано, что все документы такого типа рабочие у меня он образца 2017 года.

    Все вірно.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    • взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
    • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст — військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;
    • зміни категорії щодо військового обов’язку;
    • відсутності місця для внесення змін;
    • невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;
    • втрати (зіпсування);
    • виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів Українивід 16 травня 2024 р. № 559.

    Згідно із Постановою КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    55. Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Я так же сказал им что они не могут направить меня на ВЛК согласно пункту 63 последний абзац по постановление 560. Но мне сказали, что я не получу мою справку и документы об отсрочке пока не пройду ВЛК и не получу новый документ военноучетный.

    І це вірно. Вам видали повістку на проходження ВЛК?

    Відповідно до Постанови КМУ №560 від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    и что есть законы важнее чем 560 постановление, в которых написано что каждые 5 лет я должен проходить ВЛК и я его уже просрочил. Имеют ли они право направить меня на ВЛК пока у меня уже действующая отсрочка в Резерв+?

    Відповідно до Постанови КМУ №560, яка регулює станом на зараз питання призову громадян на військову службу, ТЦК не має такого права.

    Как получить от них документы в бумажной форме без ВЛК? Моя отрсочка уже активная в Резерв + .

    Враховуючи позицію ТЦК, тільки за домомогою скарг до вищестоячого ТЦК, ОК та Командування сухопутних військ ЗСУ.

    Згідно із Наказом МОУ "Про затвердження Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки":

    "Районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки як структурні підрозділи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя підпорядковуються відповідному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, області, мм. Києва та Севастополя, на території відповідальності якого вони перебувають згідно з адміністративно-територіальним устроєм України.

    Безпосереднє керівництво територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки і контроль за їх діяльністю здійснюють відповідні оперативні командування, а загальне - Командування Сухопутних військ Збройних Сил, яке узгоджує основні питання діяльності територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки з відповідними структурними підрозділами Генерального штабу Збройних Сил та Міноборони".

    Інший варіант - отримати письмову відмову від ТЦК у наданні довідки та оскаржити останню у судовому порядку.

    Если я не заберу у них бумажные документы а просто буду ходить с додатком из Резерв+ будут ли у меня проблемы ?Такие как например скажут что я не дооформил отсрочку или на блокпостах не будут пропускать.

    Згідно законодавства проблем у Вас бути не повинно, оскільки е-ВОД має таку ж саму юридичну силу, як і паперовий ВОД, а наявність запису про відстрочку у Єдиному реєстрі говорить тільки про те, що ТЦК надав Вам останню. На практиці ж буває по різному. Деякі групи оповіщення, як і ТЦК доречи, відмовдяються приймати е-ВОД та вимагають паперовий військово-обліковий документ, хоча МОУ у всіх публічних коментарях заявляє, що це неправомірно та поліція з ТЦК повинні приймати е-ВОД, як належний військово-обліковий документ.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Влад Клиент 9 дней назад

      Здравствуйте,никакого письменного документа на

      прохождения ВЛК от военкомата не получал, все было на словах только

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді звертайтесь до ТЦК із письмовою заявою про видачу довідки (Додаток 6) та отримайте офіційну відмову. Паралельно пишіть скарги до обасного ТЦК, ОК, Командування сухопутних військ ЗСУ та Міноборони.

        Далі, якщо питання не вирішиться у такий спосіб, можна звернутись до суду.

        У самій довідці є допис про те, що "довідка дійсна за пред’явлення військово-облікового документа ___№ ___ та документа, що посвідчує особу". Але ж ВОД нового зраза не має серії, а номер останнього є у Вас в наявності в Резерв+: "номер військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають або були виключені (зняті) з військового обліку, відповідає окремому номеру запису в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів." Тому не бачу підстави вимагати паперовий ВОД для видачі Вам вищезгаданої довідки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Владе!

    Имеют ли они право направить меня на ВЛК пока у меня уже действующая отсрочка в Резерв+?

    Щось ТЦК явно на себе бере більше повноважень, ніж потрібно, у даній ситуації. Якщо у Резерв + вже наявна відмітка про відстрочку, відповідно рішення комісії було позитивним і воно точно оформлено відповідною довідкою.

    Щодо Вашого документу (тимчасове посвідчення військовозобов'язаного) - від дійсний і не потребує заміни.

    Що підтверджує факт дійсності Вашого ВОД.

    1. Постанова КМУ від 30.12.2022 № 1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" більше не передбачає форм належних ВОД.

    Раніше пункт 20 мав наступний вигляд:

    "...20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток..."

    2. Постанова Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", де сказано, що:

    "...Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа...".

    3. ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    ...

    12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Оформити собі електронний військово-обліковий документ з кодом Ви можете з легкістю через той же Резерв + або через портал Дія. ТЦК заганяє себе в глухий кут.

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", який передбачає, зокрема, перелік підтверджуючих документів для оформлення права на відстрочку по кожній підставі.

    Вона передбачає такий порядок оформлення відстрочки від мобілізації:

    "...58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) *особисто* подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби..."

    Как получить от них документы в бумажной форме без ВЛК?

    Яя б спробував подати адвокатський запит. Очевидно, що довідка про відстрочку є, але ключове - витребувати її. При цьому, на мою точку зору, скарги у даній ситуації будуть малоінформативними.

    Моя отрсочка уже активная в Резерв + .Если я не заберу у них бумажные документы а просто буду ходить с додатком из Резерв+ будут ли у меня проблемы ?Такие как например скажут что я не дооформил отсрочку или на блокпостах не будут пропускать.

    Ні, такого точно не скажуть, адже електронний та паперовий ВОД мають однакову юридичну силу. По суті, і даний варіант цілком допустимий, адже головне - відстрочка "пробивається" через "Оберіг".

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 559 Київ

    Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    11. Перевірка військово-облікового документа в електронній формі здійснюється шляхом зчитування QR-коду ініціатором перевірки за допомогою технічних засобів, які дають змогу відтворити відомості військово-облікового документа в електронній формі у формі інформаційного повідомлення.

    QR-код повинен бути придатним для зчитування технічними засобами ініціатора перевірки, цілісним, неушкодженим, нанесеним на будь-який носій достатнього розміру та необхідної контрастності.

    Підставою непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування технічними засобами.

    ВИСНОВОК:

    1. Спробуйте звернутися до адвоката, який подасть адвокатський запит про витребування довідки про відстрочку.

    2. Якщо документ на надішлють - можна подати до суду про зобов'язання цього.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Щодо відстрочки:

    Згідно з ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    призову в особливий період не підлягають:

    Здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти

    Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти та здобувають рівень освіти. Що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначений у частині другій статті Закону України "Про освіту".

    Докторанти

    Особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    Підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітніми чи науковими програмами на різних рівнях вищої освіти:

    початковий рівень (короткий цикл)

    перший (бакалаврський) рівень

    другий (магістерський) рівень

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень

    науковий рівень.

    Згідно з п. 56 - 60 Порядку відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 до Порядку.

    В Вашому випадку це Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади. На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення. У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6 до Порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби (п. 63).

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7 до Порядку.

    Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    Якщо у Вас в Резерв + відображаюча діюча відстрочка - для чого Вам Довідка від ТЦКСП? Юридично Ви її маєте.

    Щодо ВОД:

    Районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки здійснюють взяття, зняття або виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у випадках, передбачених законодавством.

    Електронний формат військово-облікового документа є аналогом паперового варіанта та має таку ж юридичну силу.

    Формування військово-облікового документа в електронній формі для друку може здійснюватися особисто засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста та/або адміністратором центру надання адміністративних послуг засобами Порталу Дія (у разі особистого звернення) за умови уточнення облікових даних.

    Сформуйте Е-ВОД. Роздрукуйте. І носіть з собою.

    Крім того, згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №559:

    Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Тобто для отримання ВОД в паперовій формі Вам необхідно подати заяву до ТЦКСП.

    Ніяких ВЛК проходити не потрібно.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    • Влад Клиент 7 дней назад

      Здравствуйте, у меня уже есть ВОД в бумажном варианте образец 2017года. Я просто хотел у них получить бумажную справку об отсрочке по дополнению номер 6 560 постановления

      • Богун Сергій Павлович

        Доброго дня. Напишіть письмове звернення в порядку встановленому ЗУ "Про звернення громадян" щодо надання Вам довідки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024