Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 13 сентября 2024, вопрос №119330

Чи може переселенець, який прописаний в неправитизованому будинку претендувати на частку при приватизації?

Я внучка маю заповіт від бабусі. Заповіт був написаний 20 років тому, а 8 місяців тому приїхав бабчин двоюрідний брат і зразу прописався. Всякими правдами-неправдами підговорив маму щоб я його не вигнала з житла так я маю заповіт, що потрібно розписатися і переписати заповіт.
Будинок в селі. По факту в ньому прописані тільки бабка і цей переселенець, який ще й розписаний з моєю мамою. Мама прописана в іншому будинку, а в мене сім'я в місті.
Зараз роблю технічний паспорт і хочу дальше продовжити приватизацію. Як мені поступити щоб той переселениць не отримав частку в хаті, так як він ще й законний чоловік мами? Він чекає коли бабка помре, це він сам мені про це говорив. Бабка в своїй хаті не дає йому жити... проте бабця проситься щоб я її забрала в місто щоб спокійно вмерти. З мамою поговорити не можу він заберає телефон, а як і говорю то виключно в його присутності так щоб часом вона нічого не сказала.
До того часу як посилитися в нас, він жив в рідних сестрів, проте не довго. Вони через деякий час його виганяли. Про поділ житла його рідні сестри почали бити на сполох, що він хоче відсудити. Типу "хоч він і мій рідний брат, але якщо ти нічого робити не будеш, то лишишся без хати". Що я можу зробити в цій ситуації? Виписатися він не хоче, так я він чоловік мами і він господар, а я ніхто, бо я там не живу.

Ответы юристов (7)

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 5 дней назад

    Юрист, г. Сумы, 31 год опыта

    Вітаю ! Будь - яка людина, яка зареєстрована в житлі, яке може бути приватизованим, має право на приватизацію. У чому питання ? І при чому тут бабка ? І ці довгі речення ?

    Взагалі покажіть спеціалісту документи. тут задаються елементарнійші питання.

    • Марія Клиент 5 дней назад

      Чи може переселенець, який прописаний в неправитизованому будинку може претендувати на частку при приватизації?Бабка власник. Документи застарілі, виробляю новий технічний пастпорт. Я читала що всі члени прописані в квартирі, беруть участь у приватизації. Чи це також і стосується будинку?

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 5 дней назад

    Юрист, г. Сумы, 31 год опыта

    Приватизації підлягає загальнодержавне або комунальне майно, тобто те майно, яке не знаходиться у власності у бабки, а знаходиться або належить державі або органу місцевого самоврядування. Якщо бабця - вже власник, майно не може бути приватизоване. Це зрозуміло? Ставте запитання.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 5 дней назад

    Юрист, г. Сумы, 31 год опыта

    Приватизація - це перехід права власності від держави (органу місцевого самоврядування) до приватної особи.

    • Марія Клиент 5 дней назад

      Якщо я правильно зрозуміла. Побудований будинок бабкою належить органу місцевого самоврядування. Тепер щоб він став її треба приватизація. Це як вище Ви писали, що будь - яка людина, яка зареєстрована в житлі, яке може бути приватизованим, має право на приватизацію. Виходить так як на даний час прописаний її двоюрідний брат і вона, то під час приватизації житло буде ділитись навпіл. Я вірно зрозуміла? Дуже дякую що відгукнулися.

    Марія Клиент 5 дней назад

    Вона цей будинок побудувала і проживала там все життя. Щоб його продати чи подарувати потрібно право власності, якого в неї нема (самого документа права власності). Всі комунальні послуги оформлені на бабусю. Сказали що треба право власності, тобто приватизація.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович день назад

    Юрист, г. Сумы, 31 год опыта

    Нові дані у запитанні.

    Невірно сказали. Про право на приватизацію я вже відповів.

    А у нас нові дані - будинок побудований не державою а приватним власником, отже він не належить державі або ОМС, тобто він не може бути приватизованим апріорі.

    Інше питання, чи законним чином побудований будинок власником для оформлення спадкових прав. Якщо для будівництва та обслуговування будинку виділялася земельна ділянка, повинно бути рішення виконкому ОМС, можливо був акт воду в експлуатацію будинку (є сумніви).

    Якщо бабця будувала - потрібно визначитися зі складом спадкоємців після смерті баби, чи прийняв хтось від неї спадщину ? Хто прийняв, то отримає від нотаріуса відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв*язку з відсутністю правоустановлюючих документів на житло. В такому разі подається до суду за місцем знаходження будинку позов про визнання права власності на будинок у поряду спадкування. Докази- копія побудинкової книги, рішення виконкому про виділ землі тощо

    Юрист у поміч 0503028645.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024