Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 16 сентября 2024, вопрос №119493 340₴

Термін дії відстрочки на основі довідки від ТЦК

Доброго дня. Близький родич ходив до ТЦК для оновлення даних про інвладіність і отримання відстрочки (у нього 3 группа пожиттєво) - видали довідку з наступним формулюванням:

"Довідка видана ПІБ ОСОБИ про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період на підставі пункту 2 частини 1 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (інвалідність). Погоджено відстрочку від призову на весь період проведення мобілізації та строку дії відповідних підстав. Довідка дійсна за предʼявлення військово-облікового документа."

Підкажіть будь-ласка, як траткувати ось цей вираз "на весь період проведення мобілізації та строку дії відповідних підстав". Тут йде мова лише про той 90-денний період мобілізації, що завтерджує ВРУ? І що таке відповідні підстави? Враховуючи, що у родича постійна інвалідність - йому потрібно буде оновлювати відстрочку через деякий час чи ні?

Ответы юристов (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю Вас.

    Підкажіть будь-ласка, як траткувати ось цей вираз "на весь період проведення мобілізації та строку дії відповідних підстав". Тут йде мова лише про той 90-денний період мобілізації, що завтерджує ВРУ? І що таке відповідні підстави? Враховуючи, що у родича постійна інвалідність - йому потрібно буде оновлювати відстрочку через деякий час чи ні?

    Наразі відстрочка надається особі на час дії воєнного стану, який кожні 90 днів продовжується.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 560 Київ

    Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Водночас довідка про відстрочку, яка видається ТЦК за умови отримання позитивного рішення комісії, передбачає зазначення конкретного строку, протягом якого діє довідка, а тому тут не дуже зрозуміло, що саме мали на увазі представники ТЦК.

    Довідка передбачає:

    "...Видана ___

    (прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), рік народження)

    про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період на підставі абзацу (за наявності) ___ пункту ___ частини ___ статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    ___ (короткий зміст підстав отримання відстрочки)

    на строк до ___ ___20___ року...".

    Такий формат довідки отримав родич?

    • Михайло Клиент 2 дня назад

      Дякую за відповідь. На жаль ні, інформації про строк немає, тоді б питань не було))Прикріпив оригінал документу у відповіді

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Цікавий формат формулювання від представників ТЦК, але ознайомившись я зрозумів, що вони мали на увазі. ТЦК надав відстрочку особі на весь час дії воєнного стану та загальної мобілізації без потреби кожні 3 місяці подавати новий пакет документів. Така собі довідка про відстрочку БЕЗСТРОКОВО. Фактично вона діятиме протягом дії загальної мобілізації або до часу, коли особи з інвалідністю 3 групи по Закону не втратять право на відстрочкук (не дай Боже, звісно). Тому у даній ситуації згадується прислів'я - "баба з воза, коню легше". Видали безстроково - нехай так і буде.

        З повагою!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Постанова КМУ 560 містить таку норму: "Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України".

    Скажу одразу, що різні ТЦК та СП по-своєму тлумачать це правило.

    Хтось дійсно оформлює відстрочку на період існування підстави (наприклад як у Вашого родича - поки інвалідність). Але в більшості випадків відстрочка оформлюється до дати, коли планується закінчення воєнного стану.

    При цьому дата, коли планується закінчення воєнного стану, - це, звичайно, не прогноз ясновидиці, а дата, зазначена в Указі Президента про оголошення/продовження воєнного стану.

    Та ж Постанова 560 містить таку норму: "У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів."

    Тому для тих, хто має відстрочку алгоритм дій такий після продовження воєнного стану :

    1️.Дочекатись видання Указу Президента про продовження строку проведення загальної мобілізації (не плутати із прийняттям закону, подачею законопроекту і т.д. - нас цікавить саме Указ!)

    2️. Скласти заяву про продовження строку дії раніше наданої відстрочки. Форми такої заяви немає - тобто вона подається в довільній формі. Зразок такої заяви я обов'язково підготую і викладу у відкритому доступі.

    3️. Зібрати пакет документів, які будете прикладати до заяви.

    Наполягаю на тому, що необхідності подавати заново ті ж документи, які вже подавали разом із заявою на відстрочку, не потрібно, якщо ситуація не змінилась, - Постанова 560 цього не вимагає.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024