Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 17 сентября 2024, вопрос №119573

Зміна способу виплати пенсії

Добрий вечір. Маю таке питання, щодо правильного подання звернення до ПФУ, для зміни способу виплати пенсії з поштового відділення на рахунок в банку

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юлія!

    Відповідно до чинного законодавства пенсія в Україні виплачується щомісяця через відділення АТ «Укрпошта» або через банк.

    Спосіб виплати пенсіонер обирає самостійно, але може змінити обраний спосіб виплати за власним бажанням. Для цього потрібно лише подати відповідну заяву до Пенсійного фонду України. Сьогодні це можна зробити дистанційно через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду https://portal.pfu.gov.ua/.

    Наводимо покроковий алгоритм (за умови наявного відкритого банківського рахунку):

    1. Увійти до особистого електронного кабінету на вебпорталі Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП).
    2. У лівому боковому меню натиснути на вкладку «Щодо пенсійного забезпечення».
    3. Знайти розділ «Внесення змін до Пенсійної справи».
    4. Обрати пункт «Заява про зміну способу виплати пенсії».
    5. Заповнити потрібні поля форми заяви, користуючись підказками на екрані. Варто зазначити, що номер банківського рахунку вказується в міжнародному форматі IBAN, який складається з 29 цифр та літер.
    6. Завантажити необхідні до заяви відскановані документи (паспорт, ідентифікаційний код, заява з реквізитами банку). Розмір кожного файлу не повинен перевищувати 1 МБ.
    7. Сформувати заяву, підписати її власним кваліфікованим електронним підписом та «Відправити до ПФУ».

    Після надсилання, заява автоматично надійде до Пенсійного фонду України. Результати опрацювання заяви можна переглядати в особистому кабінеті в розділі «Мої звернення».

    Звертаємо Вашу увагу, що існують певні вимоги до банківського рахунку для зарахування пенсії:

    • рахунок має бути відкритим в одному з уповноважених банків;
    • поточний рахунок відкривається саме для зарахування пенсійних та інших соціальних виплат та має бути активним (діючим).

    У разі зміни банківських реквізитів чи банку пенсіонеру обов’язково потрібно інформувати Пенсійний фонд. Повідомити про нові дані можна дистанційно за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA