Задайте вопрос юристу

860 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 28 сентября 2024, вопрос №120279

Відмова йти на вірну смерть

Вітаю. Я маю запитання щодо відмови виходу військового на позицію. Я був на нулю, потрапив під обстріл, получив контузію, по крайній мірі мій фізичний і психологічний стан дуже погіршився. Наказ комбата виходити знову на нуль не можу виконати тому що розумію шо це вірна смерть буде, бо мені дуже важко фізично, плюс сама ситуація на фронті визиває сильні приступи паніки які в свою чергу високе серцебиття. Плюс те що хоче комбат вважаю прямим наказом піти померти просто так. Я якось не хочу помирати. Але коли я кажу шо я не можу вийти, мені це важко і я просто не дойду даже до позиціі мені кажуть шо це буде не виконання наказу командира і тд. Силою мене не мають права закинути на передок проти мої волі. А за відмову мені погрожують увязненням. Сидіти в тюрмі за те шо я не хочу помирати якось не правильно, стан здоровʼя мені не дає змоги йти на передок і він погіршився після останнього виходу за наказом який віддав комбат, наказ також вважаю не правильним бо ми лиш підійшли шоб вийти на позицію і «проштурмувати» і повернутися серед білого дня під небом яке повністю зі всіх сторін було пристріляне ворогом і на нас сразу дуже прицільно полетіло абсолютно все шо було у ворога. Із команди з 3х людей один сразу 200, один 300 і я. Мене хоть і не ранило але прильоти були прям зовсім поряд і так було майже цілі сутки. Я чудом вижив, але ситуація була максимально поганою і шанса вижити майже не було. Я получив контузію, може і не одну, плюс до цього ще до війни мав травму голови та контузію. Шо дуже негативно відобразилося на мому здоровʼї. І ще ця ситуація яку я можу оцінити лише як приказ на вірну смерть. В общєм я не знаю шо мені робити. Я в тюрму якось не хочу, і вмирати також не хочу. Зараз я служу за контрактом після тюрми. Тобто мене посадили в тюрму, я там провів півтора місяці із 6 років і вийшов по удо та рік надзору. На той момент мені показалось шо я потяну службу як фізично так і психологічно, але зараз я розумію шо ні фізично ні психологічно не тяну іі.

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Дмитре!

    Якщо Ви вважаєте, що приказ злочинний, і Ви не можете його виконати, треба подати командиру рапорт на роз'яснення наказу. Чіпляю до відповіді зразок рапорту.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Дима Клиент 3 дня назад

      а якшо я хочу шоб мене видправили на влк? ну бо я віджчуваю шо стан здоров"я став гірший, шоб мене перевирили, то треба кудась на когось шось писати? чи все одно можуть відправити на нуль? можна якось списатися по влк? шо треба зробити шоб перестали відправляти на нуль? я не відмовляюсь служити, я ім пропонував шоб мене перевели на дрони чи шось схоже, по спеціальності так сказати, але не оце бігти і штурмувати, шоб типа якось обмеженно придатним стати? шо для цього треба ?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич 3 дня назад

        Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

        Общаться в чате

        Для направлення на ВЛК потрібно подати рапорт.

        Списатись по ВЛК можна тільки за умови, якщо стан Вашого здоров'я відповідає пункту "а" статті Розкладу хвороб Наказу МОУ №402.

        Обмежено придатних більше не існує. Є придатні до служби або придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України