Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 30 сентября 2024, вопрос №120362 340₴

Чи зберігаються дані про Академічну довідку у ЄДБО у разі вже наявного диплома

Доброго дня, скажіть будь ласка, маю копію Академічної довідки на основі якої я переводилась з державного вищого навчального закладу у приватний, у грудні 2023 року, я отримала диплом Магістра. Чи зберігаються дані про Академічну довідку у ЄДБО у разі вже наявного диплома? Бо усі дані по диплому в системі ЄДБО є, а по номеру Академічної довідки немає жодної інформації. Роботодавець запрошує підтвердження достовірності Академічної довідки з особистого кабінету ЄДБО. Якщо номер Довадки по отриманню Диплома все ж зберігається- то куди мені звертатись для усунення помилки- у ВУЗ з якого я переводилась?

Ответы юристов (3)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чи зберігаються дані про Академічну довідку у ЄДБО у разі вже наявного диплома?

    Згідно рекомендаційного листа МОН № 1/211-24 від 05.01.24 року Міністерство освіти і науки України інформує про завершення доопрацювання програмного забезпечення Єдиної державної електронної бази з питань освіти, зокрема в частині автоматичного формування номерів академічних довідок при доданні здобувачу освіти статусу навчання «Відраховано із ЗО» (у картці фізичної особи автоматично формується тип документа «Академічна довідка» та генерується відповідний номер в ЄДЕБО).

    Заповнення поля «Академічна довідка» є обов'язковим при встановленні наступних статусів навчання: «Поновлено», «Поновлено (з іншого ЗО)», «Переведено (з іншого 30)». Водночас, обов'язкове використання номерів академічних довідок, згенерованих в ЄДЕБО, рекомендуємо запровадити з 15.01.2024. До 15.01.2024 заклад освіти матиме технічну можливість використання номерів академічних довідок, як згенерованих в ЄДЕБО, так і сформованих відповідно до внутрішньої інструкції з діловодства закладу освіти.

    Якщо номер Довадки по отриманню Диплома все ж зберігається- то куди мені звертатись для усунення помилки- у ВУЗ з якого я переводилась?

    Загалом Ваш ВНЗ повинен у своєму Положенні передбачити порядок формування та видачі академічних довідок. Проте, лише з 15.01.2024 р. запровадили обов’язкове використання номерів академічних довідок, згенерованих в ЄДЕБО. Тому не виключено, що в разі звернення до ВНЗ з проханням внести інформацію про академічну довідку в ЄДЕБО, ВНЗ Вам відмовить, адже відрахувались Ви до 15.01.2024 р.

    А навіщо Вашому роботодавцю академічна довідка?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеся!

    Згідно із листом МОН № 1/211-24 від 05 січня 2024 року "Про особливості видачі академічних довідок":

    "Міністерство освіти і науки України інформує про завершення доопрацювання програмного забезпечення Єдиної державної електронної бази з питань освіти, зокрема в частині автоматичного формування номерів академічних довідок при доданні здобувачу освіти статусу навчання «Відраховано із ЗО» (у картці фізичної особи автоматично формується тип документа «Академічна довідка» та генерується відповідний номер в ЄДЕБО).

    Інформуємо, що заповнення поля «Академічна довідка» є обов'язковим при встановленні наступних статусів навчання: «Поновлено», «Поновлено (з іншого ЗО)», «Переведено (з іншого 30)». Водночас, обов'язкове використання номерів академічних довідок, згенерованих в ЄДЕБО, рекомендуємо запровадити з 15.01.2024. До 15.01.2024 заклад освіти матиме технічну можливість використання номерів академічних довідок, як згенерованих в ЄДЕБО, так і сформованих відповідно до внутрішньої інструкції з діловодства закладу освіти.

    Отже, на час Вашого відрахування ВНЗ не мав обов'язку вносити дані про академічну довідку до ЄДЕБО.

    Спробуйте спочатку звернутись із відповідним проханням до ВНЗ, якщо не вийде, то тоді прийдеться звертатись до МОН.

    Відповідно до статті 74 Закону України «Про освіту»:

    «Єдина державна електронна база з питань освіти.

    1. У системі освіти функціонує інтегрована інформаційна система - Єдина державна електронна база з питань освіти (далі - Електронна база).

    2. Електронна база містить такі складові: Реєстр суб’єктів освітньої діяльності, Реєстр здобувачів освіти, Реєстр документів про освіту, Реєстр сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, Реєстр студентських (учнівських) квитків, Реєстр педагогічних, науково-педагогічних працівників, Реєстр сертифікатів педагогічних працівників (далі - публічні електронні реєстри у сфері освіти).

    5. Держателем Електронної бази та публічних електронних реєстрів у сфері освіти (далі - держатель Електронної бази) є центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки, що здійснює організаційні заходи, пов’язані із забезпеченням функціонування Електронної бази та її складових».

    Власником Електронної бази є держава в особі центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки».

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, пані Олеся!

    Звертаю увагу на лист МОН № 1/211-24 від 05.01.24 року "Про особливості видачі академічних довідок".

    Інформуємо, що заповнення поля «Академічна довідка» є обов'язковим при встановленні наступних статусів навчання: «Поновлено», «Поновлено (з іншого ЗО)», «Переведено (з іншого 30)». Водночас, обов'язкове використання номерів академічних довідок, згенерованих в ЄДЕБО, рекомендуємо запровадити з 15.01.2024. До 15.01.2024 заклад освіти матиме технічну можливість використання номерів академічних довідок, як згенерованих в ЄДЕБО, так і сформованих відповідно до внутрішньої інструкції з діловодства закладу освіти.

    Більш детальну інформацію про роботу з академічними довідками в ЄДЕБО розміщено в розділі «Новини ЄДЕБО» від 10.10.2023 (щодо релізу 12.34.7).

    Принагідно надаємо роз'яснення щодо необхідності видачі академічних довідок при відрахуванні здобувачів освіти.

    Відповідно до абзацу восьмого частини першої статті 46 Закону України «Про вищу освіту», особа, відрахована із закладу вищої освіти до завершення навчання за освітньою програмою, отримує академічну довідку, що містить інформацію про результати навчання, назви дисциплін, отримані оцінки і здобуту кількість кредитів, передбачених у статті 44 Закону України «Про фахову передвищу освіту», особа, відрахована із закладу фахової передвищої освіти до завершення навчання, отримує академічну довідку, що містить інформацію про результати навчання, назви дисциплін (предметів), отримані оцінки і здобуту кількість кредитів ЄКТС.

    Водночас Міністерством освіти і науки України здійснюється робота щодо дебюрократизації процесів документообігу в закладах освіти та відповідне вдосконалення нормативно-правової бази.

    Як вбачається з даного листа, внесення інформації про Академічні довідки до 15.01.2024 не мало обов'язково характеру, а тому через кабінет отримати таку довідку не вийде. Радив би для початку звернутися безпосередньо до закладу освіти, з якого Ви переводилися. Якщо вони не допоможуть - тоді подавайте звернення до Міністерства освіти і науки України.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України