Задайте вопрос юристу

869 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 10 октября 2024, вопрос №120864 400₴

Пенсія за трудовою неспроможністю з Німеччини

Добрий день. З 2012 жила в Німеччині, в 2014 вийшла заміж за громадянина ЄС і вже жила там без повернення до України. В 2017 році в мене стався інсульт і я не можу більше працювати, отримала там інвалідність і пенсію. При поверненні на Україну на завжди, чи можна зберегти мою пенсію? Чи залежить це від громадянства?
Не дзвоніть мені, будь ласка, я незрозуміло розмовляю

Ответы юристов (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    На жаль, але точно відповісти на Ваше питання доволі складно, адже тут потрібно застосовувати саме німецьке законодавство.

    За доступною в мережі інформацією слідує, що громадянин України, який отримує пенсію в Німеччині, зазвичай зберігає право на отримання німецької пенсії у разі повернення до України. Німеччина продовжує виплачувати пенсійні виплати навіть тим особам, які проживають за межами країни, в тому числі в Україні.

    Водночас німецьке законодавство не передбачає можливості одночасного отримання пенсій з двох країн. Тобто, якщо особа вже отримує пенсію в Україні, це не дає їй автоматичного права претендувати на німецьку пенсію. Для цього потрібно мати офіційний трудовий стаж у Німеччині.

    Втім для отримання більш точної інформації РЕКОМЕНДУЮ звернутися до пенсійного фонду Німеччини (Deutsche Rentenversicherung) або до посольства Німеччини в Україні.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви маєте право отримувати німецьку пенсію в Україні або Ви можете повернути пенсійні внески через німецький Пенсійний фонд.

    Практика Європейського Суду з прав людини підтверджує, що дискримінація щодо виплати пенсій і інших соціальних виплат за ознакою місця проживання суперечить Конвенції про захист прав і основоположних свобод.

    Так, в пункті 73 рішення ЄСПЛ по справі «Грудіч проти Сербії» та «Пейчич проти Сербії» було зазначено, що аргументація відмови держави поновити громадянину виплату пенсій, яка була призначена йому державою раніше, але зараз її виплати припинено, є втручанням в його право мирного користування майном, та таке втручання суперечить національному законодавству та статті 1 Протоколу 1 Конвенції. Позбавлення громадянина похилого віку пенсійних виплат, які є основним джерелом для існування, не виправдовує жодний суспільний інтерес.

    В рішенні «Пічкур проти України», Суд зазначив, що обмеження на отримання пенсії залежно від місця проживання є порушенням статті 14 Конвенції, згідно якою користуванням правами та свободами, визнаними в Конвенції, має бути забезпечене без дискримінації за будь-якою ознакою.

    Проте, якщо Ви плануєте повернутися на постійне місце проживання до України та отримувати німецьку пенсію - то щоб не втратити право на виплати Вам потрібно проконсультуватися з Пенсійним фондом Німеччини або звернутись до німецьких юристів та дізнатися, які кроки потрібно вчинити, щоб Вам продовжили нараховувати пенсію.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України