Задайте питання юристу

869 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 20 жовтня 2024, питання №121483 350₴

В пенсійному фонді відмовили в пенсії по інвалідності бо недостатьньо стажу,відправили в соц службу

Там мені відразу сказали що якщо я ФОП в виплатах буде відмова по доходам за пів року в мене 145 тис по фопу , чи можна щось зробити в цьому випадку? І чи є в цьому сенс

Відповіді юристів (3)

    Турчин Ярослав Олександрович

    ДОБРОГО ВЕЧОРА, пане МАКСИМ! А який у Вас стаж ? Вам в ПФУ дали письмову відмову чи на словах?! На жаль соц.виплати дійсно скоріш за все не буде, бо у Вас високий дохід для соц.стандартів України. А от щодо пенсії - треба детально аналізувати.

    За Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон) призначаються пенсії по інвалідності внаслідок:

    • загального захворювання;
    • каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства.

    Пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності страхового стажу, передбаченого статтею 32 цього Закону.

    Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.

    Пенсія по інвалідності від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання призначається відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності".

    Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством. Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.

    Щоб пенсія по інвалідності була призначена від дня встановлення інвалідності, заяву на її призначення слід подати до управління Пенсійного фонду не пізніше трьох місяців із дня встановлення інвалідності.

    Обов’язковою умовою для призначення таких пенсій за нормами закону, що вступив в дію з 1 жовтня 2011 року, є наявність страхового стажу від одного до 15 років – залежно від віку та групи інвалідності.

    До 01.01.2016 року пенсії по інвалідності інвалідам І та ІІ групи призначались при умові наявності страхового стажу від 1-го до 10-ти років в залежності від віку, в якому особу визнано інвалідом.

    З 01.01.2016 р. умови наявності страхового стажу інвалідам І групи так і залишаються від 1 до 10 років:

    • до досягнення особою 25 років включно - 1 рік;
    • від 26 років до досягнення особою 28 років включно - 2 роки;
    • від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 3 роки;
    • від 32 років до досягнення особою 34 років включно - 4 роки;
    • від 35 років до досягнення особою 37 року включно — 5 років;
    • від 38 років до досягнення особою 40 років включно — 6 років;
    • від 41 років до досягнення особою 43 років включно — 7 років;
    • від 44 року до досягнення особою 48 років включно — 8 років;
    • від 49 років до досягнення особою 53 років включно — 9 років;
    • від 54 років до досягнення особою 59 року включно — 10 років.

    Для призначення пенсії по ІІІ групі інвалідності та пенсій у зв’язку із втратою годувальника, а також починаючи з 01.01.2016 року для призначення пенсії по ІІ групі інвалідності, на день звернення за пенсією, або в залежності від віку, в якому особу визнано інвалідом (чи в якому настала смерть годувальника), необхідно мати від 1 року до 14 років страхового стажу:

    • до досягнення особою 23 років включно - 1 рік;
    • від 24 років до досягнення особою 26 років включно - 2 роки;
    • від 27 років до досягнення особою 28 років включно - 3 роки;
    • від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 4 роки;
    • від 32 років до досягнення особою 33 років включно — 5 років;
    • від 34 років до досягнення особою 35 років включно — 6 років;
    • від 36 років до досягнення особою 37 років включно — 7 років;
    • від 38 року до досягнення особою 39 років включно — 8 років;
    • від 40 років до досягнення особою 42 років включно — 9 років;
    • від 43 років до досягнення особою 45 років включно — 10 років;
    • від 46 років до досягнення особою 48 років включно — 11 років;
    • від 49 років до досягнення особою 51 року включно — 12 років;
    • від 52 років до досягнення особою 55 років включно — 13 років;
    • від 56 років до досягнення особою 59 років включно — 14 років;

    Особи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку (незалежно від групи), мають право на пенсію по інвалідності за наявності 15 років страхового стажу.

    Якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу.

    Залежно від групи пенсія по інвалідності призначається в таких розмірах:

    Інвалідам І групи – 100 % пенсії за віком;

    Інвалідам ІІ групи – 90 % пенсії за віком;

    Інвалідам ІІІ групи – 50 % пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону «Про загальнообов»язкове державне пенсійне страхування».

    Непрацюючі інваліди ІІ групи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 вищезгаданого закону, та інваліди ІІІ групи за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону, за наявності страхового стажу для чоловіків 35 років, а для жінок - 30 років.

    Якщо інвалід не має достатньої кількості страхового стажу, він може звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення допомоги за нормами Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».

    До пенсії по інвалідності встановлюються надбавки (на догляд, на утриманців), підвищення, додаткові пенсії, пенсія за особливі заслуги перед Україною, якщо інвалід має на них право.

    При цьому, якщо розмір пенсійної виплати інваліда з урахуванням надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії (за винятком пенсії за особливі заслуги перед Україною) не досягає прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, якої не вистачає до зазначеного прожиткового мінімуму. З 1 січня поточного року прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність становить 2361 грн..

    Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановлено, що при зміні групи інвалідності пенсія в новому розмірі виплачується із дня зміни групи інвалідності.

    Якщо особа визнана інвалідом нижчої групи, пенсія виплачується за попередньою групою до кінця місяця, в якому змінено групу інвалідності. У разі визнання особи, яка пройшла повторний огляд здоровою, пенсія виплачується до кінця місяця, по який встановлено інвалідність.

    Якщо особа не з’явилася в органи медико-соціальної експертизи на повторний огляд у визначений для цього строк, виплата пенсії по інвалідності зупиняється з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому вона мала з’явитися на повторний огляд.

    Якщо строк повторного огляду медико-соціальної експертизи інвалідом пропущено з поважних причин або при визнанні його знову інвалідом виплата пенсії по інвалідності відновлюється з дня, із якого припинено виплату до дня повторного огляду, але не більше, ніж за три роки, якщо орган медико-соціальної експертизи визнає її за цей період інвалідом. При цьому якщо під час повторного огляду інваліда переведено на іншу групу інвалідності (вищу або нижчу), пенсія за зазначений період виплачується за попередньою групою інвалідності.

    Якщо виплату пенсії інваліду було припинено у зв’язку з відновленням здоров’я або якщо він не отримував пенсії внаслідок нез’явлення на повторний огляд без поважних причин, то при наступному визнанні його інвалідом виплата раніше призначеної пенсії поновлюється з дня встановлення інвалідності знову за умови, що після припинення виплати пенсії минуло не більше п’яти років. Якщо строк більший, пенсія призначається знову на загальних підставах.

    Органи медико-соціальної експертизи зобов’язані повідомляти управління Пенсійного фонду в порядку, встановленому законодавством про результати повторного огляду осіб, яким призначена пенсія по інвалідності та про нез’явлення цих осіб на зазначений огляд.

    ОТЖЕ, треба аналізувати наявність права на пенсію. У разі, якщо відмовлено у пенсії незаконно - то можна оскаржувати відмову в судовому порядку.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Максиме!

    Якщо Ваш середньомісячний сукупний дохід за останні шість календарних місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги, перевищує прожитковий мінімум, визначений для осіб, які втратили працездатність - 2361 грн, то Ви, на жаль, не матимете право на призначення соціальної допомоги.

    Що стосується пенсійних виплат, то чи Ви дійсно не маєте відповідного стажу або ж відмова неправомірна?

    Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» призначаються пенсії по інвалідності внаслідок:

    • загального захворювання;
    • каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства.

    Пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності страхового стажу, передбаченого статтею 32 цього Закону.

    Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством. Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.

    Обов’язковою умовою для призначення таких пенсій за нормами закону, що вступив в дію з 1 жовтня 2011 року, є наявність страхового стажу від одного до 15 років – залежно від віку та групи інвалідності.

    До 01.01.2016 року пенсії по інвалідності інвалідам І та ІІ групи призначались при умові наявності страхового стажу від 1-го до 10-ти років в залежності від віку, в якому особу визнано інвалідом.

    З 01.01.2016 р. умови наявності страхового стажу інвалідам І групи так і залишаються від 1 до 10 років:

    • до досягнення особою 25 років включно - 1 рік;
    • від 26 років до досягнення особою 28 років включно - 2 роки;
    • від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 3 роки;
    • від 32 років до досягнення особою 34 років включно - 4 роки;
    • від 35 років до досягнення особою 37 року включно — 5 років;
    • від 38 років до досягнення особою 40 років включно — 6 років;
    • від 41 років до досягнення особою 43 років включно — 7 років;
    • від 44 року до досягнення особою 48 років включно — 8 років;
    • від 49 років до досягнення особою 53 років включно — 9 років;
    • від 54 років до досягнення особою 59 року включно — 10 років.

    Для призначення пенсії по ІІІ групі інвалідності та пенсій у зв’язку із втратою годувальника, а також починаючи з 01.01.2016 року для призначення пенсії по ІІ групі інвалідності, на день звернення за пенсією, або в залежності від віку, в якому особу визнано інвалідом (чи в якому настала смерть годувальника), необхідно мати від 1 року до 14 років страхового стажу:

    • до досягнення особою 23 років включно - 1 рік;
    • від 24 років до досягнення особою 26 років включно - 2 роки;
    • від 27 років до досягнення особою 28 років включно - 3 роки;
    • від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 4 роки;
    • від 32 років до досягнення особою 33 років включно — 5 років;
    • від 34 років до досягнення особою 35 років включно — 6 років;
    • від 36 років до досягнення особою 37 років включно — 7 років;
    • від 38 року до досягнення особою 39 років включно — 8 років;
    • від 40 років до досягнення особою 42 років включно — 9 років;
    • від 43 років до досягнення особою 45 років включно — 10 років;
    • від 46 років до досягнення особою 48 років включно — 11 років;
    • від 49 років до досягнення особою 51 року включно — 12 років;
    • від 52 років до досягнення особою 55 років включно — 13 років;
    • від 56 років до досягнення особою 59 років включно — 14 років;

    Особи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку (незалежно від групи), мають право на пенсію по інвалідності за наявності 15 років страхового стажу.

    Отже, особи, які не мають права на пенсію, та особи з інвалідністю, мають право на отримання державної соціальної допомоги. Рішення про призначення такої соціальної допомоги приймають суб'єкти надання адміністративної послуги після розгляду необхідного пакету документів.

    Документи, що необхідно надати для отримання послуги:

    • Заява за формою https://cutt.ly/Rk5z9eC
    • Декларація про доходи та майно (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за останні шість календарних місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги, за формою, затвердженою наказом Мінсоцполітики (у разі потреби)
    • Копія рішення суду про визнання особи недієздатною (для недієздатної особи)
    • Копія рішення про призначення опікуна (для недієздатної особи, якій призначено опікуна)
    • Копія документа, що підтверджує повноваження представника закладу, який виконує функції опікуна над особою (для недієздатної особи, опікуна якій не призначено
    • Копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, посвідчення біженця або посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання (у разі потреби)
    • Копія довідки про реєстрацію місця проживання

    Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю встановлюється виходячи з рівня забезпечення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність:

    • особи з інвалідністю I групи (100% прожиткового мінімуму) – 2361,00 грн.
    • особи з інвалідністю II групи (80% прожиткового мінімуму – 1888,80 грн.
    • особи з інвалідністю III групи (60% прожиткового мінімуму) – 1416,60 грн.

    Відповідно до ПОРЯДКУ призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/261-2005-п#Tex...:

    3. До малозабезпечених осіб, що мають право на державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державну соціальну допомогу на догляд, належать особи, середньомісячний сукупний дохід яких за останні шість календарних місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги, не перевищує прожитковий мінімум, визначений для осіб, які втратили працездатність (крім осіб з інвалідністю I групи та дітей померлого годувальника).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    В пенсійному фонді відмовили в пенсії по інвалідності бо недостатьньо стажу

    Вам вручили письмову відмову та чи сказали скільки не вистачає стажу?

    Загалом потрібно аналізувати ситуацію.

    Якщо стажу дійсно не вистачає, його можна «докупити». Таку можливість мають застраховані й незастраховані особи старші 16 років, які належать до однієї із зазначених нижче категорій:

    • працевлаштовані за кордоном, проте планують отримувати пенсію в Україні;
    • передпенсійного віку, яким не вистачає стажу для отримання пенсій;
    • мають низький рівень офіційного доходу і хочуть збільшити розмір майбутньої пенсії.

    Робити внески можна як за себе, так і за іншу людину, якщо вона не є пенсіонером.

    Щоб «купити» страховий стаж, потрібно укласти договір з Пенсійним фондом України про добровільну участь у системі пенсійного страхування. Зробити це можна дистанційно через вебпортал електронних послуг Фонду (https://portal.pfu.gov.ua/). Алгоритм укладання договору наступний:

    1. Увійти до особистого кабінету Пенсійного фонду з використанням кваліфікованого електронного підпису, Дія.підпису або системи GOV.ID.
    2. Оберати розділ “Комунікація з ПФУ” і натиснути “Договір на добровільну участь”.
    3. Внести персональні дані особи, на користь якої будуть надходити добровільні внески (ПІБ, податковий номер, серія і номер паспорта, дата народження).
    4. Якщо внески людина платитиме за себе, то слід натиснути “Бажаю сплачувати внески за себе” й зазначити необхідну інформацію.
    5. Дати згоду на обробку даних і підтвердити внесені дані.
    6. Підписати договір за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), натиснувши кнопку “Підписати й сплатити”.
    7. Сплатити внески, обравши зручний спосіб (через “Portmone” чи платіжне доручення).

    Періодичність та розмір оплати людина визначає самостійно.

    Для того, щоб особі, яка не працює, був зарахований повний місяць страхового стажу, за неї має бути сплачена сума, що не нижче мінімального страхового внеску. З 1 квітня 2024 року мінімальний страховий внесок становить 1760 грн (мінімальна заробітна плата помножена на 22%). Сума сплачених внесків зараховуються за місяць, у якому кошти надійшли на рахунок Пенсійного фонду.

    Перевірити дані про зарахування платежу та кількість днів набутого страхового стажу можна в особистому кабінеті на порталі електронних послуг ПФУ.

    Якщо ж Вам неправомірно відмовили у оформленні пенсії, то таке рішення потрібно оскаржувати в судовому порядку.

    відправили в соц службу Там мені відразу сказали що якщо я ФОП в виплатах буде відмова по доходам за пів року в мене 145 тис по фопу , чи можна щось зробити в цьому випадку? І чи є в цьому сенс

    Сенсу немає, адже згідно пункту 5 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію для отримання соцдопмоги Ви повинні вважатися малозабезпеченою особою.

    Згідно пункту 3 Порядку До малозабезпечених осіб, що мають право на державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державну соціальну допомогу на догляд, належать особи, середньомісячний сукупний дохід яких за останні шість календарних місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги, не перевищує прожитковий мінімум, визначений для осіб, які втратили працездатність (крім осіб з інвалідністю I групи та дітей померлого годувальника).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України