Задайте вопрос юристу

869 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 26 октября 2024, вопрос №121779 650₴

Відстрочка. Перетин кордону

Вітаю! Маю відстрочку за пунктом 15 ( Дружина проходить військову службу і є дитина до 18 років). Чи є право на перетин кордону з дитиною? Бо, начебто, за пунктом 2-6 правил перетину заборони немає. Як на практиці? Дякую

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви маєте право на перетин кордону.

    Це чітко визначено Правилами перетинання державного кордону громадянами України.

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил."

    Також Ви повинні мати дійсний та актуальний ВОД. Інформація в ВОД повинна співпадати з даними в реєстрі військовозобов'язаних.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Чи маєте довідку про відстрочку за формою 6 або запис в Реєстр+ про відстрочку?

    Загалом Ваша підстава для відстрочки надає право на перетин кордону як з дитиною, так і без неї. Проблем не повинно бути

    Згідно пункт 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    Згідно пункту 15 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    не підлягають призову на військову службу під час мобілізації жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених частиною шостою статті 2 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу"

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    у період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Отже, для перетину кордону Вам необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонний паспорт (не зайвим буде оформити закордонний паспорт і дитині);

    2) свідоцтво про народження дитини;

    3) ДОВІДКУ із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6 постанови КМУ 560;

    4) військово-обліковий документ.

    Можна надати роздрукований електронний військово-обліковий документ з Резерв+ або ДІЇ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do..., адже згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Якщо Вам по надуманим причинам не дозволяють перетнути кордон - Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Також Ви можете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Валерію!

    Ви маєте стовідсоткове право на перетин кордону!

    Ваша підстава для перетину кордону передбачена Постановою КМУ 27 січня 1995 року №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України".

    У відповідності з пунктом 2-6 згаданої Постанови:

    "У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил".

    Для безперешкодного перетинання прикордонного пункту пропуску, окрім закордонного паспорту, вам знадобляться такі документи:

    свідоцтво про шлюб,

    свідоцтво про народження дитини,

    довідка про проходження військової служби дружиною (з місця служби),

    чинний паперовий військово-обліковий документ,

    довідка ТЦК про відстрочку.

    Також варто заздалегідь перевірити, чи оновлені у Вас дані в Резерві+ та чи підтягується е-ВОД.

    Піссля виконання зазначених мною умов, Ви будете цілком готові до виїзду з України.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, АЛЕ У ВАС ПОВИНЕН БУТИ ДІЮЧИЙ ВОД З ПОЗНАЧКОЮ ПРО ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

    https://dpsu.gov.ua/ua/news/43231-Nayavnist-viysko...

    "Наявність військово-облікового документа під час перетинання кордону обов’язкова умова для всіх чоловіків громадян України у віці від 18 до 60"

    Така норма почала застосовуватись сьогодні, 17 липня 2024 року, починаючи з 00.00.

    Як раніше повідомляла Держприкордонслужба, вчора спливав встановлений Законом України термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані.

    Відтепер під час перетинання кордону на виїзд прикордонники перевіряють військово-облікові документи в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Документ може бути як паперовий, так і в електронній формі.

    У разі відсутності військово-облікового документа, прикордонники відмовляють у перетинанні державного кордону на виїзд з України.

    Також підставою відмови буде наявність в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію. В таких випадках на місце викликатимуть поліцейського для здійснення адміністративного затримання особи та її доставлення до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Окремо нагадуємо про категорію чоловіків, які мають право на перетинання кордону через відстрочку від призову чи виключення з військового обліку за станом здоров’я. В їх військово-облікових документах повинна бути зазначена інформація про отримання такої відстрочки чи виключення з військового обліку або має бути довідка за формою, визначеною у додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560.

    Категорії осіб, яким, відповідно до Правил перетинання кордону громадянами України, дозволено виїзд з України, на даний час не змінювалися.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Валерію!

    Вітаю! Маю відстрочку за пунктом 15 ( Дружина проходить військову службу і є дитина до 18 років). Чи є право на перетин кордону з дитиною? Бо, начебто, за пунктом 2-6 правил перетину заборони немає. Як на практиці?

    Все вірно, за пунктом 2-6 Ви маєте право на перетинання державного кордону. Ключове - отримати довідку про надання Вам відстрочки за формою, що визначена додатком 6 до постанови КМУ № 560.

    Не буду кривити душею, на практиці ще не зустрічав подібних спроб виїзду, а тому не буду стверджувати, що це або можливо, або навпаки.

    Відчуття підказує, що запросто можуть відмовити у виїзді по суто формальній причині. Пункт 2-6 доволі недосконалий, мушу це констатувати. Чому так відбувається? Бо дана підстава для виїзду прямо не описана в постанові КМУ № 57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України", а тому прикордонники мають "поле" для маніпуляцій.

    Водночас з юридичної точки зору - Ви маєте гарантоване право на виїзд за кордон. Головне - вірно підготуватися.

    Які документи я вважаю потрібно зібрати:

    1. Ваш паспорт, код, закордонний паспорт.

    2. Нотаріальні копії паспорту, коду Вашої дружини.

    3. Свідоцтво про народження дитини.

    4. Довідку про відстрочку, отриманій з ТЦК та СП.

    5. Документи про те, що дружина проходить військову службу - довідка форми 5 про проходження служби, якщо вона на контрактній формі - нотаріальну копію контракту. Зайвим точно не буде.

    Крім того, рекомендував би оформит мету виїзду (лікування, оздоровлення дитини тощо).

    Якою взагалі є тенденція та що робити, коли Вам відмовляють?

    1. Підготуватися заздалегідь (сформувати чітку правову позицію, орієнтовану на постанову КМУ № 57), за потреби роздуркувати нормативно-правовий акт, бути готовим відстоювати свої права). Не зайвим буде супровід юриста (адвоката) в офлайн або онлайн режимі.

    2. Багато в чому успіх залежить навіть від конкретної зміни прикордонників та відповідної посадової особи.

    3. По можливості - намагайтеся перетинати кордон в денну пору доби, аби працівники ДПСУ не мали змоги обгрунтувати відмову як неможливість перевірки Ваших документів.

    4. Беріть із собою якомога більшу кількість документів (виписки, медичні документи, посвідчення тощо). При змозі спробуйте документально оформити мету виїзду за кордон (особливо стосується тих, хто здійснює супровід особи з інвалідністю або особи, яка потребує постійного стороннього догляду).

    5. Відмова у перетині кордону на одному пункті не забороняє Вам спробувати виїхати через інший, у тому числі за наявності письмової відмови, оформленої у порядку статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль".

    Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    З повагою!

    Турчин Ярослав Олександрович

    ДОБРОГО ДНЯ, пане ВАЛЕРІЙ!

    Так, Ви маєте право перетину кордону.

    Військовообов'язковому для виїзду з України необхідний чинний військово-обліковий документ із QR-кодом та відсутністю проблем по лінії ТЦК та СП, тобто з оновленими даними та резервом на телефоні і без відміток про розшук для доставки в ТЦК та СП.

    Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу (пункт 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.)

    Для того, щоб військовозобов'язаний чоловік міг супроводжувати родича за кордон, він має мати при собі:

    1. Закордонні паспорти (свій, та дитини).

    2. Документ, що підтверджує право на відстрочку - запис у військовому квитку або довідка за формою № 6 до постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 р. або електронний ВОД з QR-кодом роздрукований на папері формату А-4.

    Інші документи вимагати не мають права.

    Наразі для виїзду за кордон дитини без одного із батьків довіреність другого із батьків не потрібна. Тобто, якщо виїзд за кордон з дитиною відбувається з одним з батьків або опікунів в умовах воєнного стану, який діє в Україні від 24 лютого 2022 року й донині, нотаріальна згода другого з батьків не потрібна.

    В будь-якому разі, Ви наразі маєте законне право перетину державного кордону і його обмежити ніхто на законних підставах не може.

    Якщо відмовляють на одному пункті пропуску - це не заважає спробувати виїхати через інший, адже на полі відсутності чіткого правового регулювання - важливе значення має особистісний фактор особи, що здійснює пропуск.

    Звісно, що теоретично можуть відмовити з будь-яких надуманих підстав, чи взагалі без підстав. Іноді відверто вимагають хабаря. Це ганьба, але має місце на жаль.

    Ситуація щодо кордону неоднозначна і кожним прикордонним законом тлумачиться по-своєму.. залежно від думки керівника такого прикордонного загону чи навіть наявності негласних вказівок з Києва не випускати навіть дітей 16-17 річних... Нажаль це факт, що підтверджується і судовою практикою. Одні прикордонники випускають людину з одним пакетом документів, він повертається потім до України, пробує виїхати з тими ж документами вже через інший пункт пропуску і його не випускають. В той же час, суди як правило демонструють адекватність сприйняття ситуації та стають на бік людей, чиї права порушують прикордонники.

    Тож у разі відмови, Вам необхідно отримати письмове Рішення про відмову у перетинанні державного кордону України, за формою, затвердженою Наказом МВС України від 05.06.2023 № 457. Це обов'язкова умова. Не видати таке рішення прикордонники не можуть, хоча судячи з практики деяких людей, можуть бути спроби ввести в оману, що таке рішення не видається. У разі відмови надати рішення можна оскаржувати такі дії посадової особи шляхом вимоги проінформувати безпосереднього керівника пункту пропуску. Так само можна фіксувати протиправні дії на диктофон телефона та / або на відео...

    Крім цього, ефективним є дзвінок на гарячу лінію Адміністрації ДПС України - +38(044) 527-63-63 (міський номер для дзвінків з України та із за кордону) або на багатоканальний номер 1598 (для безкоштовних дзвінків з мережі фіксованого зв"язку або мобільних оператрів зв"язку на території України). Телефони є цілодобовими.

    Також можна звернутися через Телеграм бот служби "Довіра" ДПСУ. https://t.me/DPSUkr

    Ви маєте знати, що Рішення про відмову складається у 2-х екземплярах, а тому варіант, коли вам просто дають сфотографувати оригінал недопустимий. У вас має бути 1 примірник в оригіналі!!!

    Обов’язково потрібно перевірити на правильність усі відомості вказані у Рішенні про відмову. Зокрема Ваші дані, дані пункту пропуску та посадової особи, яка його прийняла. У формулювання підстав відмови бажано не лізти, тому що чим кривіше воно сформульовано прикордонниками, тим краще для Вас і Вашого юриста.

    Часто виникає запитання громадян чи потрібно підписувати Рішення про відому у виїзді за кордон. Це не обов’язково, але якщо Ви отримуєте свій примірник, то підписати треба і в цьому немає нічого страшного. Єдине, що з моменту отримання Рішення почнеться відлік строків на оскарження цього рішення і скаргу можна буде подати протягом 30 днів. З іншого боку, навіть якщо Рішення ви не отримуєте і відповідно не розписуєтесь на місці, то в подальшому, коли Ви отримаєте рішення і захочете подати скаргу, можуть виникнути проблеми із строками.

    Адміністрація ДПСУ скоріше за все займе позицію відносно пропуску вами строку на оскарження. З цим звісно можна боротись, але це додаткова проблема яка потребуватиме багато часу на її вирішення.

    Після отримання Рішення, потрібно невідкладно писати і подавати Скаргу на Рішення про відмову в перетинанні державного кордону України. Скарга подається на ім"я Начальника органу охорони державного кордону. Моя думка така, що скаргу краще писати і подавати за підтримки юриста, тому що тут важливо дуже добре обґрунтувати позицію громадянина, який має намір виїхати за кордон і переконати ДПСУ, що така позиція правильна.

    Хоча, як правило, звісно нікого Ви не переконаєте, бо у них на усе одна позиція - "Вони Боги, вони праві, а всі інші - дурні і гуляти вийшли".

    У випадку незадоволення Скарги начальником, потрібно оскаржувати таке рішення в судовому порядку.

    Завжди раджу йти паралельно і не чекати відповіді з Державної прикорднної служби, а йти до суду. Якщо скаргу задовільнять, це може бути підставою для суду визнати факт примирення сторін. З іншого боку, Ви точно не пропустите строк оскарження, адже дуже часто в адміністративних судах скорочують строк позовної давності після досудового оскарження - з 6 до 1 місяця і потім залишають позовні заяви без розгляду - за пропущеним строком звернення.

    Звісно мною описані крайні випадки, які все ж інколи трапляються. Тож краще бути обізнаним та попередньо готовим, ніж коли протиправна поведінка військовослужбовця АДПСУ застане зненацька.

    Щасти Вам у реалізації задуманого!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Судебные решения 68 1 23 окт. 2024
Официальный блог Юристы.UA 35 0 22 окт. 2024
Событие 55 0 22 окт. 2024
Законы 1924 3 2 окт. 2024