Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 10 марта 2020, вопрос №13084 100₴

Скажите как действовать?

Отдолжил денег у знакомых,но все не отдал,по другим проблемам. А теперь на меня подали в суд. А этот человек должен был ещё не большую часть денег списать за то что я у него работал,но не списал. Как быть и что будет в суде мне??

Ответы юристов (7)

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 4 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 25 лет опыта

    • А каким образом подтверждается передача Вам денег, отдельной распиской или об этом указано в самом договоре, что деньги передаются одновременно с подписаниием договора?
    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня.

    Коли саме Ви отримали ухвалу?

    Адже на подання відзиву (своїх заперечень проти позовних вимог) Ви маєте лише 15 днів з дня отримання ухвали.

    Для того, щоб відповісти як Вам бути, необхідно знати, яким чином Ви отримали в борг гроші: ні підставі договору позики (актом прийому-передачі) чи окремою борговою розпискою.

    Стаття 1046. Договір позики (Цивільний кодекс України)

    1. За договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

    Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

    Стаття 1047. Форма договору позики (Цивільний кодекс України)

    1. Договір позики укладається у письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, - незалежно від суми.

    2. На підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей.

    І яким чином Ви передавали частину боргу (на руки чи банківський рахунок)?

    Чи підтверджували Ви таке повернення боргу будь-яким письмовим документом? Якщо ні, то позивач може стверджувати, що Ви взагалі нічого йому не повернули.

    У будь-якому разі, щоб розуміти, що саме від Вас вимагає позивач, необхідно бачити позовну заяву, копію якої повинні були надіслати Вам.

    Лише після ознайомлення з позовною заявою, договором позики та іншими наявними у Вас документами, можна буде говорити, що Вам надалі робити та, що Вас очікуватиме в суді.

    Що стосується можливих для Вас наслідків:

    Стаття 1050. Наслідки порушення договору позичальником (Цивільний кодекс України)

    1. Якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики, він зобов'язаний сплатити грошову суму відповідно до статті 625 цього Кодексу.

    2. Якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

    Стаття 625. Відповідальність за порушення грошового зобов'язання (Цивільний кодекс України)

    1. Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

    2. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

    Стаття 1048. Проценти за договором позики (Цивільний кодекс України)

    1. Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

    У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

    2. Договір позики вважається безпроцентним, якщо:

    1) він укладений між фізичними особами на суму, яка не перевищує п'ятдесятикратного розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, і не пов'язаний із здійсненням підприємницької діяльності хоча б однією із сторін;

    2) позичальникові передані речі, визначені родовими ознаками.

    ВИСНОВОК: у разі задоволення позовних вимог з Вас може бути стягнуто основну суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором + проценти.

    Враховуючи, що ухвала була прийнята аж 19 лютого, то скоріш за все строк для подачі відзиву Ви пропустили. Щоб це розуміти, необхідно знати, коли саме Ви отримали ухвалу.

    У будь-якому разі нічого не робити не можна.

    Звертайтесь, спробую Вам допомогти.

    Драган Тарас  Миколайович
    25%
    Драган Тарас Миколайович 4 года назад

    Юрист, г. Одесса, 7 лет опыта

    • Дрбрий день!
    • 1) подавайте відзив якнайшвидше
    • 2) якщо можна підтвердити той факт, що ви працювали і гроші за роботу мали зарахуватися в борг, то потрібно про це зазначати.
    • 3) потрібно перевіряти документи на порушення по суті: відсутність доказів передання коштів, порушень в договорі і ткд
    • 4) наявність процесуальних порушень, на які варто звернути увагу суду

    Працювати можна, якщо потрібна допомога - звертайтесь

    Онуфриенко Сергей Павлович
    Онуфриенко Сергей Павлович 4 года назад

    Юрист, г. Днепр, 8 лет опыта

    Добрый день, можете выслать договор/расписку на основание которых вам выдавались деньги ?Подтверждения возврата денег есть ? Вы как-то оговаривали в письменном виде, то что вам должны простить часть суммы за выполненую работу ?

    Крикун Сергій  Павлович
    25%
    Крикун Сергій Павлович 4 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Гражданский процессуальный кодекс Украины (ГПК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    ст.227 - "1. Суд заслуховує вступне слово позивача та третьої особи, яка бере участь на його стороні, відповідача та третьої особи, яка бере участь на його стороні, а також інших учасників справи.

    2. У вступному слові учасники справи в усній формі стисло викладають зміст та підстави своїх вимог і заперечень щодо предмета позову, надають необхідні пояснення щодо них.";

    ст.228 - "1. Суд, заслухавши вступне слово учасників справи, з’ясовує обставини, на які учасники справи посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та досліджує в порядку, визначеному в підготовчому засіданні у справі, докази, якими вони обґрунтовуються.".

    Другими словами, неподача Вами отзыва на иск (тем более, если он был не приложен к полученному и прикрепленному в вопросе определении суда) не лишает Вас права изложить возражения против иска устно в судебном заседании (такого запрета, ограничения ГПК не содержит), сообщить о встречной задолженности истца за выполненную работу, обратить внимание суда на умолчание этого факта истцом в иске, т.е. введении суда в заблуждение, совершение ним недобросовестных действий и предъявления цены иска, не соответствующей фактическим обстоятельствам. За два дня до заседания трудно что либо предпринять, тем более в таком удаленном формате (Вам известны проблемы с невозвратом долга, на которые также сошлитесь в заседании). По ходу заседания в зависимости от обстоятельств огласите ходатайтство о переносе даты рассмотрения дела.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    взыщут то что вы не оплатили с процентами и судебными издержками

    Беликов Олег  Александрович
    25%
    Беликов Олег Александрович 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 31 год опыта

    Каждая сторона предоставляет свои доказательства в судебном процессе. Истец свои, вы свои. Только после этого суд принимает решение. Если вы докажите, что отдали часть денег, и уточните сумму иска, то с вас будут взыскивать только эту сумму. В возражении на исковое заявление, уточните сумму.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України