Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 01 апреля 2020, вопрос №15046 150₴

Покупка квартиры пенсионером-переселенцем

Человек в течение трёх лет получал от государства помощь как переселенец из Донбаса. Сейчас у него появились деньги и он хочет купить квартиру. Какие действия нужно произвести и какие документы оформить, чтобы помощь за все годы не потребовали обратно после совершения сделки по покупке квартиры?

Ответы юристов (10)

    Костромина Виктория
    Общаться в чате Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    поставить в известность собес - после покупки квартиры

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Общаться в чате Шишкин Алексей Юрьевич 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    специальных документов, ему не потребуется. Он в данном случае является полноправным гражданином Украины. Ему нужны будут документы подтверждающие его личность и справка переселенца. Помощь которую он получал у него обратно потребовать не имеют право.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    После оформления права собственности проинформировать социального работника о покупке квартиры. Никаких денежных средств возвращать не будете. Это не субсидия, а невозвратная помощь государства Вам.

    Савченко Олександр
    Общаться в чате Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня.

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок призначення житлових субсидій (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/848-95-%D0%BF):

    14. Житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо:

    4) будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії, призначенням житлової субсидії без звернення здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла (в тому числі понаднормової площі житла у випадку, зазначеному у пункті 10 цього Положення) та соціальними нормативами житлово-комунального обслуговування) на суму, яка на дату купівлі, оплати, набуття права власності в інший законний спосіб перевищує 50 тис. гривень.

    90. Громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів поінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про виникнення обставин, зокрема щодо:

    зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарств, зазначених в абзацах третьому, четвертому і шостому пункту 78 цього Положення;

    зміни соціального статусу членів домогосподарства;

    зміни у складі сім’ї члена домогосподарства;

    зміни переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;

    зміни переліку витрат на управління багатоквартирним будинком;

    зміни управителя, виконавця комунальних послуг, створення об’єднання;

    настання умов, зазначених у підпунктах 2 і 4 пункту 14 цього Положення.

    Тобто, якщо він отримує субсидію, то про купівлю квартири, вартість якої перевищує 50 тис. грн, йому необхідно повідомити УСЗН.

    Всього доброго.

    Савченко Олександр
    13.3%
    Общаться в чате Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Також хотів додати, що він отримував допомогу відповідно до Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/505-2014-%D0%BF#n10).

    Зазначеним Порядком не вказано, що особа, яка отримувала таку допомогу, повинна повідомляти про придбання майна, в тому числі нерухомого.

    Какие действия нужно произвести и какие документы оформить, чтобы помощь за все годы не потребовали обратно после совершения сделки по покупке квартиры? - ніяких.

    Якщо ж оформлена субсидія - то необхідно повідомити УСЗН (шляхом внесення змін до декларації).

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    66.7%
    Общаться в чате Киншов Дмитрий Сергеевич 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий ранок.

    Ваше питання врегульовано ПОРЯДОКОМ надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

    Розпочнемо з того, що під час призначення такої допомоги Ви звертаєтеся із заявою, де вказуєте наступні відомості:прізвище, ім’я та по батькові;число, місяць, рік народження;серія, номер (у разі наявності) паспорта громадянина України, ким і коли виданий або серія, номер документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, а для іноземців та осіб без громадянства - документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус;реєстраційний номер облікової картки платника податків (не зазначається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному територіальному органу ДФС і мають відмітку в паспорті);інформацію про:- зареєстроване та фактичне місце проживання (перебування); - наявність у будь-якого із членів сім’ї у власності житлового приміщення/частини житлового приміщення, розташованого в інших регіонах, ніж тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення; - наявність житлового приміщення, яке зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок проведення антитерористичної операції, або заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації; - наявність у будь-якого з членів сім’ї на депозитному банківському рахунку (рахунках) коштів у розмірі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб; - місце роботи осіб працездатного віку та час, з якого особа там працює; - наявність у будь-якого з членів сім’ї інвалідності із зазначенням групи інвалідності.

    Отже, так, на момент подання заяви у Вас не було житла, тобто, Ви не порушили дану норму.

    Але, відповідно до п. 11 Порядку - Уповноважений представник сім’ї, якому призначено грошову допомогу, зобов’язаний повідомляти уповноваженому органу про зміну обставин, які впливають на призначення грошової допомоги, протягом трьох днів з дня виникнення таких обставин.

    Згідно з цим ж п. 11 - Суми грошової допомоги, надмірно виплачені внаслідок подання недостовірних документів, неповідомлення про зміну обставин, які впливають на виплату грошової допомоги, повертаються: уповноваженим представником сім’ї самостійно; за згодою уповноваженого представника сім’ї у повному обсязі за рахунок наступних виплат грошової допомоги; за рішенням уповноваженого органу за рахунок суми наступних виплат грошової допомоги в обсязі не менш як 20 відсотків щомісячної суми призначеної грошової допомоги. У разі неможливості добровільного повернення або утримання надміру перерахованих сум грошової допомоги вони стягуються в судовому порядку.

    Тобто, після купівлі квартири Вам необхідно буде повідомити орган, що виплачує допомигу про зміну обставин, що мають істотне значення - купівля квартири. Якщо це не буде зроблено та Вам у подальшому буде продовжено виплату допомоги - то можуть стягнути те, що виплатили.

    Також, Вам потрібно розуміти, що у подальшому Вам така допоомга буде припинена, оскільки згідно з п. 6 Виплата грошової допомоги припиняється з наступного місяця у разі: Грошова допомога не призначається у разі, коли: будь-хто із членів сім’ї має у власності житлове приміщення/частину житлового приміщення, що розташоване в інших регіонах, ніж тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення, крім житлових приміщень, які непридатні для проживання, що підтверджується відповідним актом технічного стану.

    Сподіваюсь надана консультація Вам допомогла та була корисною!

    Беликов Олег  Александрович
    Общаться в чате Беликов Олег Александрович 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 31 год опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день. У вас не потребуют обратно суммы по субсидиям, в случае покупки недвижимости. Вы должны уведомить органы соцсазищы об этом факте, и вам в дальнейшем просто ее начислять не будут, если есть на то основания.

    Кодолов Олександр Володимирович
    6.7%
    Общаться в чате Кодолов Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 21 год опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Каролина, добрый день,

    1. сама по себе покупка квартиры никак не влияет на ранее полученные деньги

    2. потребовать вернуть деньги могут потребовать только, если Вы предоставляли недостоверные данные для получения переселенческих

    3. чтобы подстраховать себя рекомендую, чтобы Вы имели возможность подтвердить законность получения денег на покупку квартиры (это хорошо бы иметь независимо от получения или не получения переселенческих) - это может быть наследство, деньги от продажи другого имущества, подарок, возврат долга и т.п.

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    6.7%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Допомога особам,котрі мають статус вимушено переміщеної особи - це адресна соціальна допомога, вона не підлягає поверненню.

    У Вашому випадку вказана ситуація з придбанням житла може вплинути лише на призначення житлової субсидії на оплату послуг ЖКГ, АБИ УНИКНУТИ ПОДАЛЬШИХ ПРОБЛЕМ, Вам необхідно звернутися до управління соц. захисту за місцем реєстрації чи проживання та повідомити про зміни у майновому стані заявника( а саме придбання квартири) , зробити це письмово поштою чи електронною поштою , після розгляду заяви Вас повідомлять письмово у 15 -ти денний термін згідно ЗУ ПРО ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН у подальшому Ви тимчасово втрачаєте право на призначення субсидії строком на 12 -ть місяців, після чого знову зможете звернутись за призначенням субсидії.

    З повагою,

    Костянтин ГОНЧАРЕНКО

    Ковальчук Владимир
    6.7%
    Общаться в чате Ковальчук Владимир 3 года назад

    Адвокат, г. Киев

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации
    2 основания для отказа в назначении ВПЛ адресной помощи

    «На сегодняшний день пунктом 2 Порядка предоставления ежемесячной адресной помощи внутренне перемещенным лицам для покрытия затрат на проживание, в том числе на оплату жилищно-коммунальных услуг, который утвержден постановлением Кабинета Министров Украины № 505 от 01 октября 2014 года, предусмотрено два основания для отказа в назначении адресной помощи ВПЛ, имеющим соответствующие справки, а именно:

    Наличие в собственности у кого-либо из членов семьи жилого помещения, расположенного в регионах иных, чем временно оккупированная территория Украины, районы проведения антитеррористической операции и населенные пункты, расположенные на линии соприкосновения.Наличие у кого-либо из членов семьи на депозитном банковском счете средств в сумме, превышающей 10-кратный размер прожиточного минимума, установленного для трудоспособных лиц (сейчас эта сумма составляет 19 000 грн.).Других оснований для отказа в назначении и выплате адресной помощи переселенцам, имеющим справки УСЗН о взятии на учет, действующим законодательством не предусмотрено», Наличие в собственности жилья на подконтрольной Украине территории не означает отсутствия права на адресную помощь,Требования о возврате уже выплаченной адресной помощи могут быть законными лишь в случае, если переселенец подал документы с заведомо недостоверными сведениями. Например, имея в собственности жилье в Киеве, в заявлении он указал, что не имеет жилья в регионах иных, чем временно оккупированная территория Украины, районы проведения антитеррористической операции и населенные пункты, расположенные на линии соприкосновения. Если же переселенец отмечает, что не имеет жилья на такой территории, но в собственности у него или кого-либо из членов семьи есть квартира в Селидово, то сведения он подает достоверные, т.к. Селидово относится к территории проведения АТО. Таким образом, оснований для требования возврата адресной помощи нет.Также следует помнить, что законом установлен шестимесячный срок обращения в административный суд после того, как ВПЛ стало известно о нарушении его прав».Итак, если переселенец решил отстаивать свои права в суде, ему необходимо собрать следующие документы:
    • – справку о взятии на учет внутренне перемещенного лица;
    • – экземпляр заявления о назначении адресной помощи (при наличии);
    • – экземпляр заявления о предоставлении письменного отказа в назначении адресной помощи (при наличии);
    • – письменный отказ УСЗН о назначении адресной помощи;
    • – паспорт;
    • – справку о присвоении ИНН.
    • Дополнительно могут потребоваться документы о праве собственности на жилье.

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України