Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 05 апреля 2020, вопрос №15594

чи є правомірним такий наказ

в умовах карантину директор школи отримала на шкільну електронну пошту такий наказ з припискою: Увага!! Наказ про організацію виконання вимог Закону України "Про повну загальну середню освіту" !!! Будь ласка, уважно ознайомтеся з наказом, підписати ви його зможете, коли будете особисто в нашій установі. Тоді ж вам будуть надані і персоналізовані попередження про контрактну основу. Прошу на його основі зробити такий же по своєму закладу для педпрацівників. Копію такого наказу з підписами працівників передати до КУ "Центр гуманітарної політики".
чи є взагалі такий наказ правомірним і чи потрібно його підписувати. оскільки с статті 12, ч.3, розділу 10 закону про освіту взагалі нічого подібного нема.

Ответы юристов (3)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    В приказе много противоречивых формулировок. Многое требует разъяснения. Самое главное, хотят увольнять, пусть увольняют по сокращению штатов. Есть вопросы, обращайтесь лично через мой профиль на этом сайте.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/280/97-вр):

    не передбачає створення органами місцевого самоврядування, взагалі, і районними радами, зокрема, яких-небудь установ, організацій, на кшалт КУ "Центр гуманітарної політики" (крім випадку управління майном - ст.26, ч.1, п.31; при цьому.ст.43 стосовно повноваження районної ради навіть цього не передбачає) та перадачі їм своїх повноважень, при цьому, у декількох несумісних сферах (освіта, здоров'я, культура та інше - так і вказано!);

    не передбачає повноважень таких утворень - передбачає повноваження самих рад, їх виконавчих органів, голів (старост);

    передбачає владні повноваження та делеговані радам повноваження, передбачає делегування, зокрема, районною радою своїх повноважень місцевій державній адмінстрації, але аж ніяк якій-небудь "КУ".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80):

    ст.19 - "Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України." - іншими словами, "заборонено все, що прямо не дозволено законом";

    ст.60 - "Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.".

    Закон України "Про прокуратуру" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1697-18):

    "Стаття 23. Представництво інтересів громадянина або держави в суді....

    3. Прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб’єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу....".

    Як на мене, має місце відверте і грубе порушення законодавства у сфері місцевого самоврядування з боку районної ради, незаконне створення юридичної особи з повноважненнями районної ради

    Водоп'ян Тетяна
    Водоп'ян Тетяна 4 года назад

    Адвокат, г. Ровно, 20 лет опыта

    Вітаю!

    Дійсно, статті закону в тексті наказу вказано неправильно. Однак в ЗУ "Про повну загальну середню освіту" є норми щодо переведення на строкову форму трудових договорів керівників закладів, та осіб, що отримують пенсію за віком.

    Згідно зі ст. 22 Закону педагогічні працівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, мають працювати на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років.

    Прикінцевими та перехідними положеннями Закону визначено, що набрання чинності Законом «Про повну загальну середню освіту» є підставою для припинення безстрокового трудового договору з педагогічними працівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, яким виплачується пенсія за віком, згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України («підстави, передбачені іншими законами»).

    До 1 липня 2020 року керівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками таких закладів освіти, яким виплачується пенсія за віком, з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік. У разі незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору педагогічні працівники, яким виплачується пенсія за віком, звільняються.

    Аналогічно з керівниками.

    Відповідно до п. 12 ст. 39 Закону трудовий договір укладається на шість років на підставі рішення конкурсної комісії. З особою, яка призначається на посаду керівника закладу загальної середньої освіти вперше, укладається трудовий договір строком на два роки.

    Набрання чинності Закону України “Про повну загальну середню освіту” є підставою для припинення безстрокового трудового договору з керівниками державних і комунальних закладів загальної середньої освіти згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.До 1 липня 2020 року засновники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти або уповноважені ними органи зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з керівниками таких закладів та одночасно укласти з ними (за їх згодою) трудові договори строком на шість років (з керівниками, які отримують пенсію за віком, – на один рік) без проведення конкурсу.У разі їх незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору – звільнити їх згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.

    Отже, в цій частині наказ відповідає закону.

    Додатково повідомляю, що групою народних депутатів норма щодо переведення пенсіонерів за віком на строкову форму договору оскаржується до Конституційного Суду України, як така, що не відповідає Конституції України та є дискримінаційною. Але до ухвалення рішення Конституційного Суду по цій скарзі норми Закону України “Про повну загальну середню освіту” є чинними.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України