Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 23 квітня 2020, питання №17508

Хочу поменять свидетельство о рождении ребенка

Суть вопроса! Когда ребенок родился я с его матерью не был в браке! Поэтому записана в свидетельстве еще прежняя фамилия матери. Теперь мы состоим в браке и мать взяла мою фамилию (теперь все имеем одинаковую фамидию). Как мне внести изминения в свидетельство, чтобы там была одинаковая фамили у родителей?

Відповіді юристів (2)

    Нарбут Тетяна  Миколаївна
    Нарбут Тетяна Миколаївна 4 роки тому

    Адвокат, м. Луцьк, 21 рік досвіду

    Відповідно до норм статей 145-147 Сімейного кодексу України прізвище дитини визначається за прізвищем її батьків, в разі знаходження батька і матері на різних прізвищах — за їх вибором. Прізвище дитині присвоюється під час здійснення запису в акті про народження. Реєстрація здійснюється співробітниками РАЦСу, коли між батьками досягнуто згоди. Незважаючи на те, що прізвище присвоюється на все життя, законодавством передбачена можливість його зміни. Зокрема, ст. 148 СК містить підстави для зміни прізвища дитини її батьками:

    • зміна свого прізвища батьком і/або матір’ю
    • рішення суду про усиновлення (удочеріння) дитини
    • визнання одного з батьків недієздатним або безвісно відсутнім
    • смерть одного з батьків або позбавлення його батьківських прав
    • присвоєння дітям прізвища без урахування побажань одного або обох батьків
    • скасування рішення суду про визнання батьківства (якщо цим обґрунтовувалися зміни)
    • добровільне визнання батьківства за спільною заявою батька і матері дитини (при наявності в свідоцтві про народження запису, зробленого відповідно до ст. 135 СКУ)

    Зверніть увагу, що для зміни прізвища дитини, яка досягла семирічного віку необхідна її згода. При цьому, незважаючи на малолітній вік, думка дитини є вирішальною, і батьки не праві змінити її прізвище, оскільки цим порушать право дитини на індивідуальність. Більш того, при виникненні спору між батьками та дитиною щодо зміни прізвища, батько і мати не мають права звернутися для вирішення конфлікту в орган опіки та піклування або до суду. Можливість обійти думку дітей надана суду і то лише в тих випадках, коли цього вимагають інтереси дитини (частина 3 статті 171 Сімейного кодексу України).

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    Когда ребенок родился я с его матерью не был в браке! Поэтому записана в свидетельстве еще прежняя фамилия матери.

    Если Вы не записаны в свидетельстве о рождении отцом ретенка то Вам не фамилию ребёнку менять надо, а признавать свое отцовство по отношению к ребёнку...............................


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України