Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Конституционное право, 28 апреля 2020, вопрос №18064 150₴

Як дістати середню освіту дорослій людині онлайн?

Ситуація виглядає так
Навчаючись в ПТУ після 9 класу не вистачило 2-3 місяці щоби закінчити та отримати свідоцтво про середню освіту(атестат) У навчальному закладі видали справку про навчання в ньому
Питання:Яким технічним чином мені дістати повну середню освіту?Навчався у ПТУ майже три роки,матеріал то пройденний та атестату немає

Ответы юристов (6)

    Костромина Виктория
    10%
    Костромина Виктория 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    поступить в колледж или училище - по - новому НА БАЗЕ 9 КЛ

    или попробуйте восстановиться в ПТУ

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня.

    Навчаючись в ПТУ після 9 класу не вистачило 2-3 місяці щоби закінчити - чому Ви не змогли закінчити ПТУ (вас відрахували)?

    У навчальному закладі видали справку про навчання в ньому - у Вас є ця справка на руках? Необхідно дивитися, що в ній вказано.

    Яким технічним чином мені дістати повну середню освіту?Навчався у ПТУ майже три роки,матеріал то пройденний та атестату немає - по якій причині Вам не видали атестат?

    Крикун Сергій  Павлович
    26.7%
    Крикун Сергій Павлович 4 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПОЛОЖЕННЯ про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0852-19):

    "1. Це Положення визначає порядок організації здобуття загальної середньої освіти (далі - здобуття освіти) за індивідуальною формою, що здійснюється закладами загальної середньої освіти та іншими закладами освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні освіти (далі - заклади освіти)..

    2. Заклади освіти відповідно до законодавства та своїх установчих документів можуть організовувати здобуття освіти за екстернатною формою (екстернат), сімейною (домашньою) формою та педагогічним патронажем.

    Для забезпечення індивідуальної форми здобуття освіти можуть використовуватися технології дистанційного навчання відповідно до Положення про дистанційне навчання,...

    Інформація про форми здобуття освіти, що забезпечуються закладами освіти, оприлюднюється на їх веб-сайтах (за їх відсутності - на веб-сайтах засновників).

    4. Зарахування на індивідуальну форму здобуття освіти проводиться зазвичай до початку навчального року.

    Переведення на індивідуальну форму здобуття освіти може відбуватися протягом навчального року, але не пізніше ніж за 3 місяці до проведення річного оцінювання чи державної підсумкової атестації (далі - атестація)....

    10. Видача документів про освіту, у тому числі з відзнакою, та відзначення успіхів здобувачів освіти (нагородження похвальними листами, грамотами тощо) здійснюється відповідно до законодавства у сфері загальної середньої освіти.

    II. Екстернатна форма здобуття освіти (екстернат)

    1. Екстернат організовується для осіб, які:...

    2) не завершили здобуття загальної середньої освіти в закладі освіти та/або не мають результатів річного оцінювання з окремих навчальних предметів та/або атестації;...

    2. Екстерном є особа (незалежно від віку), зарахована (переведена) на екстернат для:

    самостійного засвоєння освітньої програми протягом навчального року та проходження річного оцінювання навчальних досягнень та/або атестації;

    лише проходження річного оцінювання навчальних досягнень та/або атестації.

    3. У заяві про зарахування (переведення) на екстернат зазначається підстава відповідно до пункту 1 цього розділу. До заяви додається(ються) відповідний(і) документ(и), що підтверджує(ють) наявність такої підстави (крім підстав, зазначених у підпунктах 5-7 пункту 1 цього розділу)....

    Особи, зазначені у підпунктах 2, 6 пункту 1 цього розділу, зазначають у заяві навчальні предмети, з яких необхідно пройти річне оцінювання та/або атестацію екстерном....

    4. Зарахування особи, яка не має документів (копій документів), що підтверджують наявність попередньо здобутого рівня освіти чи результатів оцінювання та/або атестації, здійснюється після оцінювання її рівня навчальних досягнень. Оцінювання проводить заклад освіти, в якому організовується екстернат на підставі заяви (за формою згідно з додатком 1 до цього Положення) особи, яка подавала заяву про зарахування (переведення) на екстернат....

    6. Оцінювання навчальних досягнень екстернів (крім тих, які навчаються за Державним стандартом початкової освіти) за відповідний клас (річне оцінювання) або за рівень повної загальної середньої освіти проводиться з усіх предметів інваріантної частини чи базових, вибірково-обов’язкових предметів відповідно до навчального плану освітньої програми, обраної для засвоєння здобувачем освіти....

    8. Оцінювання екстернів проводиться, як правило, до закінчення навчального року....

    Протягом одного навчального року екстерн може пройти оцінювання навчальних досягнень за один або кілька класів у межах одного або декількох рівнів повної загальної середньої освіти....".

    У Вашому випадку прийнятною та можливою є екстерна форма здобуття загальної середньої освіти. Зверніться до Вашого місцевого закладу загальної середньої освіти, або до місцевого органу виконавчої влади у сфері освіти (відділ освіти).

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Добрий вечір! Рекомендую обрати варіант вступу до коледжу або училища на базі 9 класів, це буде для вас найбільш оптимальним варіантом отримати освіту.

    .......................................

    Гончаренко Константин
    30%
    Гончаренко Константин 4 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    У Вашому випадку можливо два варіанти отримання середньої освіти:

    1. Звернутися до будь-якого закладу ПТО за місцем реестрації з заявою про можливість пройти навчання за наявними освітніми спеціальностями на базі наявних у Вас документів з подальшою видачею документів про ступінь освіти.

    2. Скористатися екстернатною формою здобуття освіти з елементами заочно-дистанційної системи згідно Положення про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти".

    Для зарахування на здобуття освіти за вказаною формою зверніться до будь-якого закладу освіти Вашого міста , який має ліцензію на надання такого виду освіти , або до міського управління освіти Вашого міста там Вам нададуть рекомендації та сприяння по вказаному питанню.

    Інформацію про заклади освіти спеціальності, порядок вступу та необхідні документи можливо знайти на офіційних сайтах закладів у мережі інтернет.(включно з професійно-технічними закладами).

    Рекомендую звернутися до ПТО по Вашому місту та узгодити питання вступу на навчання за наявними документами- оптимальне рішення для Вас.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня.

    Ви пишите, що, Вас не не відраховували. Якщо це дійсно так, то Вам повинні були видати відповідний документ про здобуту освіту.

    Довідку, в якій вказано період вашого навчання в ПТУ, Вам видали на підставі вашого звернення (усного чи письмового)?

    Необхідно вивчати документи, а після готувати звернення до керівника ПТУ з вимогою роз'яснити чому Вам не був виданий атестат?

    А вже після отримання відповіді вирішувати, що робити далі: вимагати, щоб Вам видали атестат про повну середню освіту (можливо оскаржувати відмову до МОН України) або повторно вступати до ПТУ (однак, вже на дистанційну форму навчання).

    Звертайтесь, якщо потрібна допомога.

    Всього доброго.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України