Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 10 травня 2020, питання №19180 100₴

Переоформление квартиры после развода

Как переоформить квартиру после развода с мужа на жену.квартира куплена в браке, есть двое несовершеннолетних детей. Супруг отказывается от своей доли, но документы на нем

Відповіді юристів (12)

    Шишкин Алексей Юрьевич
    25%
    Шишкин Алексей Юрьевич 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    проще всего обратиться к нотариусу и оформить договор о разделе совместно нажитого имущества супругов. Такой договор подлежит нотариальному удостоверению, и вашем случае решит вопрос переоформления квартиры и в тоже время решит все вопросы между бывшими супругами на будущее.

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14):

    Стаття 60. Підстави набуття права спільної сумісної власності подружжя

    1. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    2. Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Якщо чоловік відмовляється від своєї частки квартири, то Вам необхідно звернутися до нотаріуса та укласти договір дарування його 1/2 квартири Вам, а потім зареєструвати квартиру на себе.

    Однак, краще це зробити до розлучення, щоб не сплачувати потім зайві податки (так як операції з нерухомістю серед родичів 1-2 споріднення оподатковуються за нульовою ставкою).

    Якщо оформлювати дарування вже після розлучення, то Вам доведеться сплатити ПДФО за ставкою 18% та військовий збір 1,5%.

    Або ж необхідно буде дарувати 1/2 квартири дитині (щоб уникнути сплати податків).

    Всього доброго.

    Ковальчук Владимир
    15%

    Распоряжение имуществом, которое является объектом права общей совместной собственности, после расторжения брака осуществляется совладельцами исключительно по взаимному согласию. Согласие совладельцев на совершение сделки по распоряжению общим имуществом, которая подлежит нотариальному удостоверению и (или) государственной регистрации, должно быть выражено письменно и нотариально удостоверено.Относительно раздела имущества после развода, то следует отметить следующее.

    Жена и муж имеют право на раздел имущества, принадлежащего им на праве общей совместной собственности, независимо от расторжения брака (статья 69 СК Украины). Жена и муж имеют право разделить имущество по взаимному согласию. Договор о разделе жилого дома, квартиры, другого недвижимого имущества, а также о выделении недвижимого имущества жене, мужчине из состава всего имущества супругов должен быть нотариально удостоверен.

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 4 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте, Рената.

    Муж должен вам подарить свою часть квартиры.

    Для этого нужно обратиться к нотариусу и оформить договор.

    Согласно ст. 64 Семейного кодекса

    1. Дружина та чоловік мають право на укладення між собою усіх договорів, які не заборонені законом, як щодо майна, що є їхньою особистою приватною власністю, так і щодо майна, яке є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    2. Договір про відчуження одним із подружжя на користь другого з подружжя своєї частки у праві спільної сумісної власності подружжя може бути укладений без виділу цієї частки.

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 4 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    После развода это может быть также договор о разделе имущества у нотариуса, если мирно, или суд.

    Причем если вы оба согласны, вам нужно будет внести денежную компенсацию за его часть квартиры на депозитный счёт суда до рассмотрения дела. Если нужна помощь в составлении заявления в суд, обращайтесь
    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    обратитесь к нотариусу и он оформит все документы

    Адвокат Евгений Александрович
    10%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Рената!

    По Вашему вопросу:

    "Как переоформить квартиру после развода с мужа на жену, квартира куплена в браке, есть двое несовершеннолетних детей. Супруг отказывается от своей доли, но документы на нем"?

    - Проще всего этот отказ оформить, путём составления договора дарения, удостоверенного нотариально, а если имеет место между Вами раздел имущества, то на все имущество и его часть квартиры - договор раздела имущества, удостоверенный нотариально.

    Удачи Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    10%
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Вставлю свои 5 копеек.

    Пост. Пленума ВСУ "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0011700-07):

    "24. До складу майна, що підлягає поділу включається загальне майно подружжя, наявне у нього на час розгляду справи, та те, що знаходиться у третіх осіб. При поділі майна враховуються також борги подружжя та правовідносини за зобов'язаннями, що виникли в інтересах сім'ї (ч. 4 ст. 65 СК) ( 2947-14 )...".

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14), ст.65:

    "...4. Договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім'ї, створює обов'язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім'ї.".

    Другими словами, учитывая, что муж уступает Вам свою долю в квартире, следует, целесообразно, как я считаю, оговорить отдельным пунктом в договоре дарения или раздела квартиры (0/100), что переход доли мужа в пользу жены не имеет следствием переход его доли обязательств на жену перед третьими лицами.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Ваш муж свободно может оформить на Вас договор дарения , ровно той части

    квартиры которая принадлежит лично ему на праве частной собственности - размер его части точно указан в свидетельстве на право собственности. Или же определяется согласно норм Семейного Кодекса.

    Обратитесь к нотариусу для оформления документов согласно ст.64 Семейного Кодекса Украины. Если имеет место раздел имущества то у нотариуса есть возможность составить договор раздела имущества с последующим удостоверением такого договора в который включить и часть имущества мужа.

    Документи, які потрібні для укладання договору дарування:

    • правовстановлюючі документи на предмет договору( майно, яким обдаровують)-свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договори купівлі-продажу/дарування/міни, довічного утримання і інші;
    • експертна оцінка ( за потреби);
    • витяг з Державного земельного кадастру відносно земельної ділянки, на якій розташований будинок;
    • довідка про зареєстрованих осіб у квартирі/будинку ( не ситосується даруванню земельної ділянки );
    • паспорти, ідентифікаційні коди сторін договору;
    • якщо майно набуте у шлюбі-письмова згода другого подружжя;
    • якщо є зареєстровані неповнолітні - дозвіл від опікунсьгої ради, якщо неповнолітні особа сторона договору - , то потрібна ще згода батьків на підписання ним такого договору;
    • документ, що підтверджує спорідненість сторін правочину, наприклад, свідоцтво про народження ( якщо сторони правочину першого та другого ступеню спорідненості, то оцінка майна не проводиться і податок не сплачується).

    Слід зазначити, що договір дарування можна визнати недійсним у разі недодержання в момент укладення договору стороною ( сторонами) таких вимог:

    + волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі;

    + правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним;

    + правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх дітей

    Також, у разі недотримання письмової форми правочину, вчинення під впливом помилки, обману, насильства, під впливом тяжкої обставини, тощо, недійсність такого правочину також встановлюється судом.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Здравствуйте! Можно сделать договор дарения у нотариуса, но можно и дешевле сделать через суд путем подачи искового заявления, так будет дешевле но дольше по времени.

    Если муж согласен подарить, то лучше все оформить у нотариуса, так будет проще.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий день.

    Відповідно до ст. 64 СКУ - Дружина та чоловік мають право на укладення між собою усіх договорів, які не заборонені законом, як щодо майна, що є їхньою особистою приватною власністю, так і щодо майна, яке є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. Договір про відчуження одним із подружжя на користь другого з подружжя своєї частки у праві спільної сумісної власності подружжя може бути укладений без виділу цієї частки.

    Згідно з ч. 2 ст. 69 СКУ - Дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою. Договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя має бути нотаріально посвідчений.

    Вам потрібно звернутися до нотаріуса та оформити договір поділу майна, котрий нотаріально буде посвідчено та частка спільного майна добровільно перейде до Вас.

    Пуха Наталія ТендерОк
    25%

    Доброго дня

    найкращий варіант для вас якщо ви дійсно вирішили змінити зазначену ситуацію і погодили умови це звернутися до нотаріуса для оформлення зазначених процедур, зазначений процес не не тривалий але дещо потребує фінансових вкладень.

    Тому підберіть нотаріуса та сходіть з документами та скористайтесь нотаріальними послугами


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України