Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 17 мая 2020, вопрос №19726

Права владения по наследству от прав по дарению

Мне по завещанию принадлежит 3/4 квартиры от мамы, а отчим после смерти мамы жил на квартире и свою 1/4 через дарственную подарил постороннему человеку. Интересует вопрос какие преимущества у меня перед этим человеком. Какие нюансы существуют и что нужно знать что бы не быть обманутым.

Ответы юристов (4)

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Добрый день!

    Вы являетесь сособственниками данного жилого помещения. Самым правильным в данной ситуации Вам будет попытаться решить вопрос о выкупе у второго сособственника принадлежащей ему части - в таком случае Вы станете единственным собственником всей квартиры.

    Чтобы Вы понимали - Ван сособственник имеет право продать принадлежащую ему часть квартиры, но предварительно он должен предложить такой выкуп Вам.

    Что касается вселения ним в данное помещение - он имеет право как собственник вселиться в нее, однако может стать вопрос о самом месте его вселения - нужно знать данные о самом помещении (количество комнат, принадлежащая площадь и т.д.).

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вы оба являетесь совладельцами квартиры.

    Вы должны согласовать порядок совместного пользования квартирой (не найдете общий язык, решайте через суд).

    Каждый из вас имеет приоритетное право на аренду и на выкуп части квартиры, которая принадлежит другому совладельцу.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    права у вас равные - разница только что у вас 3\4 ау него 1\4

    "нужна детальная консультация - обращайтесь через сайт "

    Десятник  Володимир  Олексійович
    Десятник Володимир Олексійович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 50 лет опыта

    Стаття 358. Здійснення права спільної часткової власності

    1. Право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою.

    2. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю.

    3. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.

    4. Якщо договір між співвласниками про порядок володіння та користування спільним майном відповідно до їхніх часток у праві спільної часткової власності посвідчений нотаріально, він є обов'язковим і для особи, яка придбає згодом частку в праві спільної часткової власності на це майно.

    Стаття 364. Виділ частки із майна, що є у спільній частковій власності

    1. Співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності.

    2. Якщо виділ у натурі частки із спільного майна не допускається згідно із законом або є неможливим (частина друга статті 183 цього Кодексу), співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки.

    Компенсація співвласникові може бути надана лише за його згодою.

    Право на частку у праві спільної часткової власності у співвласника, який отримав таку компенсацію, припиняється з дня її отримання.

    {Частину другу статті 364 доповнено абзацом третім згідно із Законом № 1878-VI від 11.02.2010}

    3. У разі виділу співвласником у натурі частки із спільного майна для співвласника, який здійснив такий виділ, право спільної часткової власності на це майно припиняється. Така особа набуває право власності на виділене майно, і у випадку, встановленому законом, таке право підлягає державній реєстрації.

    {Статтю 364 доповнено новою частиною згідно із Законом № 1878-VI від 11.02.2010}

    4. Договір про виділ у натурі частки з нерухомого спільного майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України