Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 19 мая 2020, вопрос №19904 100₴

​можно ли предоставлять услуги муниципальной няни, получая самой данную выплату ​

я получаю компенсацию « муниципальная няня», могу ли сама предоставлять данную услугу , имея открытый фоп квед 99,81, не лишаясь выплат по няне?в собесе ответили - нет , в их компетенции сомневаюсь.

Ответы юристов (8)

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Киншов Дмитрий Сергеевич 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

    Добрий день.

    Для того, щоб отримати статус "муніципальна няня" необхідно мати кведи - фізична особа - підприємець (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91) / юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10) - відповідно до п. 2 ПОРЯДОКУ відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня”.

    Чи можуть батьки бути муніципальною нянею?

    Відповідно до п. 2 Порядку - послуга з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня” (далі - послуга “муніципальна няня”) - послуга, що надається для підтримки батьків (усиновлювачів), опікунів дитини для забезпечення догляду за дитиною до трьох років.

    Тобто, оскільки така послуга компенсації надається батькам, то виникають питання, коли муніципальна няня - це безпосередньо сама мама, яка й отримує компенсацію. Краще, так не робити, а зробити це через бабусів чи дідів, наприклад. Потрібно лише зареєструватися або фізичною особою підприємцем або юридичною особою, яка надає послугу догляду за дітьми до 3-х років. Це особливо вигідно тим бабусям чи дідусям, яким не вистачає страхового стажу до пенсії.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Краще зробити це через членів Вашої родини (бабуся , дідусь, чи інших родичів , що доглядають дитину)

    ФОП МОЖНА ЗАРЕЄСТРУВАТИ ОНЛАЙН ЧЕРЕЗ СЕРВІС ПОСЛУГ - ДІЯ .

    Достатньо обрати відповідні КВЕДи: 97.00, КВЕД 88.91 для надання саме послуги догляду за дітьми до 3-х років

    Згідно ПОРЯДОКУ відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня”.

    Право на отримання компенсації послуги "муніципальну няню" мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини до трьох років і на законних підставах проживають на території України.

    Компенсацію послуг няні не можуть отримувати сім’ї, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу та прийомні батьки, якщо вони вже отримують грошову допомогу від держави (п.5. постанови № 68).Компенсація за послуги няні не скасовує декретні виплати, відпустку для догляду за дитиною та інші гарантії.Важливо! Компенсація послуги "муніципальна няня" не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства (абзац третій пункту 22 постанови № 68

    Порядок отримання послуги

    Укласти договір з муніципальною нянею Договір укладається в письмовій формі та повинен містити назву послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та строк її надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін.

    Звернутися до органу соцзахисту протягом місяця після підписання договору з нянею за місцем проживання та надати наступні документи:

    • заяву про надання компенсації послуги "муніципальна няня" (зразок заяви надається в органі соцзахисту);
    • заяву про перерахування коштів для компенсації послуги "муніципальна няня" із зазначенням рахунка в установі банку (зразок заяви надається в органі соцзахисту);
    • договір, укладений з нянею (копія та оригінал);
    • документи, які підтверджують оплату послуг няні (чеки, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка тощо);
    • свідоцтво про народження дитини (копія та оригінал);
    • паспорт (оригінал та копія з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації);
    • ідентифікаційний код (копія та оригінал);
    • рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    50%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня.

    Оформлення щомісячної компенсаційної виплати задля відшкодування вартості послуг по догляду за дитиною до трьох років «Муніципальна няня» врегульовує ПОРЯДОК відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня”, затверджений постановою КМУ від 30 січня 2019 р. № 68 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/68-2019-%D0%BF)

    Даний Порядок не містить положень, які забороняли б батькам, які отримують компенсацію послуги “муніципальна няня”, самим надавати таку послугу.

    Все, що вимагається від муніципальної няні, так це реєстрація її діяльності та наявність відповідних видів економічної діяльності (у вашому випадку - це ФОП, КВЕД 97.00, КВЕД 88.91).

    А тому, вважаю, що Ви можете надавати послугу з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня”. Головне зареєструвати необхідні КВЕД (наявний у Вас квед 99,81 не дозволяє надавати таку послугу) та укласти з батьками договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років.

    Якщо є сумніви, можете відповідно до ЗУ "Про звернення громадян" звернутися за роз'ясненнями до Міністерства соціальної політики України (це можна зробити онлайн за посиланням https://www.msp.gov.ua/timeline/Zvernennya-gromadyan.html) та Департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської ОДА (це можна зробити онлайн за посиланням https://adm.dp.gov.ua/dniprooda/pro-oda/departamenti-ta-upravlinnya/departament-socialnogo-zahistu-naselennya/zvernennya-gromadyan).

    Всього доброго. Пишіть, якщо будуть питання.

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Ксенія!

    Ви маєте право на отримання компенсації і займалися самостійно, як ФОП таким видом діяльності, маючи КВЕД 88.91 (Денний догляд за дітьми), так як така діяльність, згідно до закону не припиняє виплати компенсації послуги "муніципальна няня".

    Так, з 1 січня 2019 року в Україні почала діяти соціальна програма «муніципальна няня».

    З січня 2020 року сума компенсації складатає 1779 гривень на місяць.

    З її допомогою уряд може відшкодовувати батькам частину зарплати няні, яка доглядає дітей до трьох років.Муніципальна няня - будь-яка фізична особа-підприємець або юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми, крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти, та з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років (п.2. постанови № 68).

    Право на отримання компенсації послуги "муніципальну няню" мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини до трьох років і на законних підставах проживають на території України.

    Компенсацію послуг няні не можуть отримувати сім’ї, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу та прийомні батьки, якщо вони вже отримують грошову допомогу від держави (п.5. постанови № 68).Компенсація за послуги няні не скасовує декретні виплати, відпустку для догляду за дитиною та інші гарантії.

    Компенсація послуги "муніципальна няня" не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства (абзац третій пункту 22 постанови № 68).

    Призначення та виплата компенсації послуги "муніципальна няня" здійснюються структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчого органу міської ради, ради об’єднаної територіальної громади (далі - орган соцзахисту).

    Почала працювати електронна послуга «Муніципальна няня». Тобто відтепер подати документи для відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років можна як у паперовому, так і в електронному вигляді.

    Рішення про призначення/відмову у призначенні компенсації послуги "Муніципальна няня" приймається органом соцзахисту протягом 10 робочих днів, про що упродовж 3 робочих днів після його ухвалення повідомляєть заявнику.

    Підстави для відмови у призначенні компенсації:

    1. у разі подання пакета документів не в повному обсязі;
    2. відсутності інформації про муніципальну няню в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

    Компенсація послуги "муніципальна няня" виплачується заявнику щомісяця шляхом перерахування коштів органом соцзахисту на рахунок в установі банку, зазначений у заяві, до 10 числа місяця, наступного за місяцем, у якому до зазначеного органу соцзахситу надійшли документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги "муніципальна няня" (пункт 16 постанови № 68).

    Підстави для припинення виплати компенсації послуги "муніципальна няня":

    • неподання в установлений строк документів, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги "муніципальна няня" (після подання відповідних документів виплата компенсації послуги "муніципальна няня" поновлюється з місяця, за який було здійснено оплату послуги "муніципальна няня");
    • отримувачем послуги було приховано або навмисно подано недостовірні відомості про здійснення догляду за дитиною до 3 років, які вплинули на призначення компенсації послуги "муніципальна няня", внаслідок чого були надміру виплачені кошти (з місяця, в якому виявлено порушення);
    • у разі переїзду отримувача послуги до іншої адміністративно-територіальної одиниці і виникнення обставин, що унеможливлюють виплату компенсації послуги "муніципальна няня" (розірвання договору, смерть отримувача послуг, дитини, припинення діяльності фізичної особи - підприємця, юридичної особи, яка надає послугу "муніципальна няня") (з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися зміни);
    • за заявою отримувача послуги "муніципальна няня" (з місяця, наступного за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою).

    Таким чином, Ви маєте право на отримання компенсації і займалися самостійно, як ФОП таким видом діяльності, маючи КВЕД 88.91 (Денний догляд за дітьми), так як така діяльність, згідно до закону не припиняє виплати компенсації послуги "муніципальна няня".

    Рішення органу соцзахисту про відмову у призначенні компенсації послуги "муніципальна няня" або про її припинення може бути оскаржене в судовому порядку.

    Успіхів Вам!

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    25%
    Савоста Ірина Михайлівна 3 года назад

    Адвокат, г. Сновск, 5 лет опыта

    Добрый день. Я также согласна с предыдущим мнением юриста о том, что Порядок не запрещает Вам предоставлять услуги "муниципальная няня", учитывая что Вы - ФОП . В данный Порядок планировались изменения по поводу того, что мама- "муниципальная няня" не может заключить договор сама с собой на предоставление услуг няни, но пока действует Порядок от 30.01.2019 г

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Ксения.

    Эту услугу как-раз таки и ввели, чтобы давать возможность мамам выйти на работу. Поэтому какая разница, кем работать, няней, ФОПом или в найме.

    Згідно п. 5 Порядку https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/68-2019-%D0%BF

    Право на отримання компенсації послуги “муніципальна няня” мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини до трьох років і на законних підставах проживають на території України та уклали договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років (далі - договір) з муніципальною нянею.

    Компенсація послуги “муніципальна няня” не призначається батькам, які є батьками - вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства.

    Компенсація послуги “муніципальна няня” не призначаєт

    С уважением, юрист Галина Токмач

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Хозяйственный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15):

    ст.42 - "1. Підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.";

    ст.55 - "1. Суб'єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов'язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством.";

    ст.128 - "1. Громадянин визнається суб'єктом господарювання у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи відповідно до статті 58 цього Кодексу." -

    другими словами, предпринимательство - это деятельность по предоставлению, реализации товаров, работ услуг другим лицам с целью поучения прибыли. С другой стороны, поскольку предпринимательство предполагает, требует получения прибыли, то не может предприниматель получать прибыль сам от себя, т.е. деятельность для самого себя не может считаться предпринимательством. Поэтому, вопреки мнению других коллег-юристов, считаю правомерным отказ сотрудников СЗН - не может "муниципальная няня" предоставлять услугу самой себе и, к тому же, получать за это компенсацию. Предлагаемый колегами вариант об оформлении "мунициальной няни" бабушкой или дедушки для своего внука не меняет юридической ситуации и также является незаконной.

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80), ст.19:

    "Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України." -

    другими словами, для органов государственной власти, каким является орган СЗН: "Запрещено все, что прямо не разрешено законом". Поэтому, как я считаю, в случае оспаривания отказаорганом СЗН в выплате компенсации в суде, решение будет, должно быть в пользу органа СЗН.

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    В рамках послуги «Муніципальна няня» для одного з батьків, усиновлювачів чи опікунів оформляються щомісячні адресні компенсаційні виплати за надані послуги по догляду за дитиною до трьох років з боку юридичних осіб або підприємців («Муніципальної няні»), яким законодавчо дозволено здійснювати таку діяльність. Такі компенсаційні виплати прирівнюються до розміру офіційно діючого прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років і надаються за кожну дитину, щодо якою на основі оформленого відповідним чином договору здійснюється догляд.

    Рішення про здійснення вищеназваних компенсаційних виплат приймається регіональними структурами соціального захисту населення на рівні міст, районів або територіальних громад виходячи з наступного, переліку документів, наданих отримувачами компенсації:

    • електронна заява про надання компенсації послуги «Муніципальна няня»;
    • електронна заява про перерахування коштів для компенсації послуги «Муніципальна няня» із зазначенням рахунка в установі банку;
    • сканована копія договору між отримувачем послуги «Муніципальна няня» та муніципальною нянею;
    • відомості, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “Муніципальна няня” (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка) в електронній формі.

    До заяви додаються:

    • відомості про свідоцтво про народження дитини (серія, номер, дата видачі, прізвище, ім’я, по батькові дитини, прізвище, ім’я, по батькові батьків);
    • сканована копія документа, що посвідчує проживання на території України (для іноземця та особи без громадянства);
    • сканована копія рішення місцевого органу виконавчої влади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).
    • Послуга «Муніципальна няня» не заміняє інші соціальні виплати на дитину і надається окремо за бажанням батьків (усиновлювачів чи опікунів).

    Ксенія, ви маєте право на отримання компенсації і займатися самостійно, як ФОП таким видом діяльності, маючи КВЕД 88.91 (Денний догляд за дітьми), оскільки така діяльність, згідно до закону не припиняє виплати компенсації послуги "муніципальна няня".

    Відмова соцзахисту у призначенні компенсації послуги "муніципальна няня" або про її припинення може бути оскаржене шляхом звернення до суду.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України