Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 23 мая 2020, вопрос №20239 450₴

Можно ли не подписывать соглашение о самоизоляции при пересечении границы моряком

Здравствуйте. Я являюсь членом экипажа судна- моряк. Вскоре буду вовращаться в Украину, скорее всего через Румынию. Могу ли я воспользоваться правом не подписывать соглашение о самоизоляции и не устанавливать приложение ''Дій вдома'', ссылаясь на постановление N3 Главного санитарного врача Украины от 24.03.2020., или это постановление утратило силу вместе с постановлением N2, о котором сказана в постановлении N8 от 06.04.2020?

Ответы юристов (6)

    Адвокат Евгений Александрович
    100%

    Здравствуйте, Сергей!

    Согласно Постановления главного санитарного врача N 8 от 06.04.2020 года: Постановление N 3 главного санитарного врача Украины от 24.03.2020 года, утратило силу вместе с постановлением N 2 от 21.03.2020 года:

    Про визнання такого, що втратила чинність, постанови Головного державного санітарного лікаря України від 21 березня 2020 року №2.

    02.04.2020 г.

    На данный момент вынесена "Постанова Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 р. № 392 "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів:

    https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vstanovlennya-kara...

    "...7. Затвердити Порядок проведення обов’язкової обсервації осіб, які здійснюють перетин державного кордону, що додається.

    Підставами для обсервації особи є:

    заява особи про добровільну обсервацію у зв’язку з неможливістю дотримання вимог самоізоляції;...

    перетин державного кордону особою (крім осіб, які є працівниками дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей, водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті із хворою на COVID-19 особою);...".

    Таким образом, Вы не подлежите обязательной обсервации, а только при наличии оснований, по собственной инициативе или добровольного согласия.

    Удачи Вам!

    Кирюшин Артем Андреевич

    Здравствуйте.

    Обсервацию проходить вам не нужно.

    Согласно п. 5 Постановления КМУ от 11.05.2020 № 211 (с последующими изменениями) "Установити, що обов’язковій госпіталізації до обсерваторів (ізоляторів), які визначаються обласними, Київською міською державними адміністраціями, підлягають: особи, які здійснюють перетин державного кордону (крім осіб, які є працівниками дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей, водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті із хворою на COVID-19 особою).

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    У даному випадку Ви повинні керуватися не постановами санітарного лікаря, а постановами Кабінету Міністрів України.

    Постанова КМУ від 20 травня 2020 р. № 392 "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів" (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vstanovlennya-karantinu-z-metoyu-zapobigannya-poshirennyu-na-teritoriyi-ukrayini-gostroyi-respiratornoyi-hvorobi-covid-19-sprichinenoyi-koronavirusom-sars-cov-i200520-392):

    6. Затвердити Порядок здійснення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією, що додається.

    Обов’язковій самоізоляції підлягають:

    • особи, які мали контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19, крім осіб, які під час виконання службових обов’язків використовували засоби індивідуального захисту відповідно до рекомендацій щодо їх застосування;
    • особи з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом COVID-19 в легкій формі за умови, що особа не потребує госпіталізації;
    • особи, які дали згоду на самоізоляцію з використанням електронного сервісу “Дій вдома” Єдиного державного веб-порталу електронних послуг до перетину державного кордону або контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них;

    Така згода є добровільною, а тому Ви можете нічого не підписувати. Змусити Вас не мають права.

    • особи, які досягли 60-річного віку, крім державних службовців і працівників державних органів та органів місцевого самоврядування, народних депутатів України та депутатів місцевих рад, суддів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, а також осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, які:
    • провадять діяльність та надають послуги в галузях енергетики, хімічної промисловості, транспорту, у сферах інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, у банківському та фінансовому секторах, оборонній промисловості;
    • надають послуги у сферах життєзабезпечення населення, зокрема у сферах централізованого водопостачання, водовідведення, постачання електричної енергії і газу, виробництва продуктів харчування, сільського господарства, охорони здоров’я;
    • є комунальними, аварійними та рятувальними службами, службами екстреної допомоги населенню;
    • включені до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;
    • є об’єктами потенційно небезпечних технологій і виробництв.

    7. Затвердити Порядок проведення обов’язкової обсервації осіб, які здійснюють перетин державного кордону, що додається.

    Підставами для обсервації особи є:

    • заява особи про добровільну обсервацію у зв’язку з неможливістю дотримання вимог самоізоляції;
    • порушення двічі особою умов самоізоляції (крім осіб, які підлягають самоізоляції виключно у зв’язку з досягненням 60-річного віку);
    • відмова особи, яка мала контакт із хворими або має ознаки інфікування COVID-19, від медичного обстеження за направленням лікуючого лікаря;
    • перетин державного кордону особою (крім осіб, які є працівниками дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей, водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті із хворою на COVID-19 особою);

    Отже, Ви як моряк не підлягаєте також обсервації.

    • перетин особою контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них (крім співробітників Місії Міжнародного комітету Червоного Хреста, співробітників акредитованих в Україні дипломатичних місій, зокрема тих, які проводять моніторинг ситуації та доставку гуманітарної допомоги населенню, що проживає на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті з хворою на COVID-19 особою).

    Особи, що дали згоду на самоізоляцію з використанням електронного сервісу “Дій вдома” Єдиного державного веб-порталу електронних послуг до перетину державного кордону або перетину контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них, не підлягають обсервації у випадках, передбачених абзацами шостим та сьомим цього пункту.

    Діти, які не досягли 12 років, підлягають обсервації разом з одним із батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, інших осіб відповідно до законодавства.

    Всього доброго.

    Ковальчук Владимир

    Правительство приняло постановление № 241 от 29.03.2020 года «О внесении изменений в постановление Кабинета Министров Украины от 11 марта 2020 г. № 211», которым установил ограничительные меры касательно обязательной обсервации и самоизоляции граждан в определенных случаях.

    Так, было установлено, что лица, которые имели контакт с больным коронавирусом или болеют указанной болезнью и не требуют госпитализации, являются лицами, которые нуждаются в самоизоляции. Лечащий врач такого больного определяет срок его самоизоляции и лиц, нуждающихся в самоизоляции в результате контакта с больным. Самоизолированные лица обязаны воздерживаться от контакта с другими лицами, кроме тех, с которыми совместно проживают, воздержаться от посещения общественных мест. Разрешается посещение, в неотложных случаях, мест торговли продуктами питания, средствами гигиены, лекарственными средствами, изделиями медицинского назначения и учреждений здравоохранения, при условии использования средств индивидуальной защиты и соблюдения расстоянии не менее 1,5 метра.

    Обязательную обсервацию установлено для лиц, посещавших страны/регионы с местной передачей вируса в обществе, так как такие лица отнесены к тем, кто имел контакт с больным указанной болезнью, и подлежат обязательной обсервации (изоляции) в течение 14 дней после пересечения государственной границы в специализированных учреждениях, которые определяются Киевской городской и областными государственными администрациями.Но не стоит забывать о моральной составляющей обсервации и самоизоляции.

    В данном контексте стоит напомнить, что каждый человек имеет обязанности перед обществом (ст. 23 Конституции Украины).

    Если говорить о моральном долге человека перед обществом в контексте действия карантина, то обсервация и самоизоляция - это сложная, но крайне необходимая мера для обеспечения сохранности здоровья и жизни близких и окружающих.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно постанови головного санітарного державного лікаря № 8 від 06.04.2020 (постанови № 3 та № 2 визнані такими , що втратили чінність)

    Станом на зараз діє:

    "Постанова Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 р. № 392 "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів:

    Підставами для обсервації особи є:

    особиста заява особи про добровільну обсервацію у зв’язку з неможливістю дотримання вимог самоізоляції;

    перетин державного кордону особою (крім осіб, які є працівниками дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей, водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті із хворою на COVID-19 особою

    Якщо у Вас не має підстав вказаних для ізоляції , або Ви самостійно не заявили про бажання пройти її вона не може бути застосована до Вас з використанням заходів впливу.(згода є виключно добровільною).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория

    Вам ее проходить не нужно исходя из

    ПОСТАНОВА

    від 20 травня 2020 р. № 392

    Київ

    Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів

    Відповідно до статті 29 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” Кабінет Міністрів України постановляє:

    Затвердити Порядок проведення обов’язкової обсервації осіб, які здійснюють перетин державного кордону, що додається.

    Підставами для обсервації особи є:

    заява особи про добровільну обсервацію у зв’язку з неможливістю дотримання вимог самоізоляції;

    порушення двічі особою умов самоізоляції (крім осіб, які підлягають самоізоляції виключно у зв’язку з досягненням 60-річного віку);

    відмова особи, яка мала контакт із хворими або має ознаки інфікування COVID-19, від медичного обстеження за направленням лікуючого лікаря;

    перетин державного кордону особою (крім осіб, які є працівниками дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей, водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті із хворою на COVID-19 особою);

    перетин особою контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них (крім співробітників Місії Міжнародного комітету Червоного Хреста, співробітників акредитованих в Україні дипломатичних місій, зокрема тих, які проводять моніторинг ситуації та доставку гуманітарної допомоги населенню, що проживає на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті з хворою на COVID-19 особою).

    Перелік осіб, які є працівниками дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних організацій в Україні, осіб, що належать до дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні, інших відповідних осіб міжнародних організацій, які не підлягають обов’язковій госпіталізації до обсерваторів (ізоляторів), визначається Міністерством закордонних справ.

    Особи, що дали згоду на самоізоляцію з використанням електронного сервісу “Дій вдома” Єдиного державного веб-порталу електронних послуг до перетину державного кордону або перетину контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них, не підлягають обсервації у випадках, передбачених абзацами шостим та сьомим цього пункту.

    Діти, які не досягли 12 років, підлягають обсервації разом з одним із батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, інших осіб відповідно до законодавства.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України