Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 24 мая 2020, вопрос №20317 100₴

Оплата коммунальных услуг

Бабушка умерла 17 лет назад, не выписали из квартиры но и не платили за неё. Что теперь какие будут штрафы и за какие года начислят коммуналку?

Ответы юристов (7)

    Адвокат Евгений Александрович
    50%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий вечір, Євгенія!

    Штрафів не буде, так як штрафи за такі дії по діючому законодавству не передбачено.

    Розглядаючи спір з приводу стягнення з нового власника житла боргу за попередні періоди, коли власник був інший, варто звертати увагу на те, що відповідно до ст.322 ЦК України, на власника покладається тягар утримання майна.

    Цивільний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15

    Таким чином, новий власник майна не зобов’язаний повертати борги попереднього власника, якщо суд установить, що він не брав на себе обов’язку з їх сплати.

    Договори про надання послуг не обтяжують майна, тому за відсутності відповідної умови в договорі щодо відчуження нерухомого майна суд повинен відмовляти в задоволенні позовних вимог до нового власника, оскільки належним відповідачем є попередній власник.

    Якщо ж новий власник набув право власності у порядку спадкування, то він відповідно до ст.1218 ЦК України, отримує всі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини й не припинилися внаслідок його смерті, в розмірі вартості спадкового майна.

    Крім того, кредитору спадкодавця при зверненні з вимогами до спадкоємця потрібно дотримуватися вимог, установлених стст.1281—1282 ЦК України.

    Так, спадкоємці зобов’язані повідомити кредитора про відкриття спадщини, якщо їм відомо про борги спадкодавця. Кредиторові належить протягом 6 місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред’явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги.

    Якщо кредитор не знав і не міг знати про відкриття спадщини, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом 1 року від настання строку вимоги.

    Кредитор, котрий не пред’явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у вказані строки, позбавляється права вимоги.

    Рекомендую звернутися з заявою, спочатку до Центру надання адміністративних послуг, державної міграційної служби, з свідоцтвом про смерть бабусі та документи на право володіння на квартиру, де вирішити питання щодо зняття її з реєстрації.

    Потім, після зняття її з реєстрації, звернутися до комунальних служб, з заявами згідно до Закону України "Про звернення громадян" (можна письмово здати до канцелярії з відміткою на копії такої заяви, иабо відправити поштою рекомендованим листом з повідомленням), з прикладанням до них копій свідоцтва про смерть бабусі, для здійснення перерахунку заборгованості за оплату комунальних послуг.

    Закон України "Про звернення громадян":

    https://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2...

    Позитивным буде, якщо коммунальні служби не звернулися за стягненням заборгованості у вказані сороки, а також те, якщо вони зроблять перерахунок.

    Втім комунальні служби можуть вимагати сплату заборгованості за комунальні послуги, так як стягнення зі спадкоємця заборгованості за комунальні послуги, які сформувались вже після смерті спадкодавця та які отримує сам спадкоємець.

    Закон України "Про житлово-комунальні послуги":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19

    Не звертаючи увагу на те, що ніяких договірних відносин із відповідними обслуговуючими організаціями не має.

    Якщо звернутися до судової практики, то прикладом буде постанова Верховного Суду від 15.03.2018 р. у справі № 401/710/15-ц (провадження № 6-3193св18)(1).

    Суд звернув увагу на те, що аргументи про відсутність укладеного договору про надання комунальних послуг «…не заслуговують на увагу, оскільки неукладення договору не виключає можливість стягнення з відповідача на користь позивача вартості отриманих послуг з надання теплопостачання та утримання будинку та прибудинкової території».

    Наявність підстав щодо позадоговірного стягнення заборгованості суд арґументував тим, що тим, що п.1 ч.1 ст.7 Закон України "Про житлово-комунальні ппослуги", передбачено право споживача своєчасно одержувати якісні житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання таких послуг.

    Водночас, згідно з п.5 ч.2 ст.7 цього Закону такому праву прямо відповідає обов’язок споживача оплачувати надані йому житлово-комунальні послуги. Тобто споживачі зобов’язані оплачувати житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними.

    Позовна заява про стягнення заборгованості за комунальні послуги, може бути подана до суду, в порядку Цивільного процесуального кодексу України, це є цивільно-правовою відповідальністю.

    Цивільний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15

    При цьому, є ще строк позовної давності для стягнення заборгованості, який складає три роки, тому у разі звернення комунальних служб до суду, з позовною заявою, згідно до Цивільного процесуального кодексу України, Ви як відповідач, маєте право подання до суду разом з відзивом заяви про застосування строку позовної давності, то суд може тоді частково задовольнити позовну заяву, з врахуванням бору за період до трьох років, а не за 17 років, або і відмовити у задоволенні такого позову.

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Царьов Роман  Валерійович
    50%
    Общаться в чате Царьов Роман Валерійович 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 21 год опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Бабушка умерла 17 лет назад, не выписали из квартиры но и не платили за неё. Что теперь какие будут штрафы и за какие года начислят коммуналку?

    Добрий день Евгенія, потрібно взяти свідоцтво про смерть бабусі, зробити ксерокопії, та звернутись до усіх комунальних підриємств, які нараховували комунальні платежі на бабусю протягом 17 років, написати заяву про перерахунок заборговоності зі сплати комнульних платежів та додати до Вашої заяви копії свідоцтва про смерть бабусі. Подати можно особисто до канцелярії цих підприємств, або надіслати поштою. Також, до заяви можна додати копії правовстановлювальних документів на квартиру (щоби можна було встановити хто власник квартири) + додати довідку про зареєстрованих осіб у Вашій квартирі, бажано що би у ній було зазначено, хто із мешканців квартири з якого часу зареєстрований. Крім того, бабусю треба зняти з реєстраційного обліку у Вашій квартирі надавши до ЦНАП копію та оригінал свідоцтва про смерть бабусі.

    Сподіваюсь, що Ви зможете вирішити проблему перерахунку заборгованості по комунальці із комунальними підприємствами без звернення до суду.

    Комунальні підприємства, які надавали послуги з постачання будь-яких комунальних послуг до Вашої квартири можуть лише звернутись до суду із позовоми про стягнення із спадкоємців вашої померлої бабусі лише заборгованості зі сплати комнульних послуг, але в разі вийграшу спору, вони зможуть стягнути лише заборгованість за останні три роки з моменту їх звернення до суду.

    З повагою юрист Царьов Р.В.

    Костромина Виктория
    Общаться в чате Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Бабушка умерла 17 лет назад, не выписали из квартиры но и не платили за неё. Что теперь какие будут штрафы и за какие года начислят коммуналку?

    Вам нужно

    1. снять ее с регистрации в цнапе

    и

    2 предоставить во все коммунальные службы св. о смерти с заявлением о перерасчете

    Малик Олександр Володимирович
    Общаться в чате Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий вечір! Для вирішення Вашого питання слід написати письмову заяву про перерахунок заборгованості за комунальні послуги та додати свідоцтво про смерть бабусі.

    Штрафів Вам нараховано не буде. Натомість, якщо пройшло більше року після смерті бабусі, до вас не зможуть пред'явити позов про стягнення заборгованості як з спадкоємця.

    Токмач Галина Николаевна
    Общаться в чате Токмач Галина Николаевна 3 года назад

    Юрист, г. Мирноград, 12 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый вечер, Евгения. Штрафов не будет, но долги придется оплатить. Можно через договор реструктуризации. Долги переходят по наследству. Это по договору купли-продажи или дарения долги не переходят, а по наследству согласно статьи 1218 Гражданского кодекса "до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті".

    Мастюгін Євгеній  Дмитрович
    Общаться в чате Мастюгін Євгеній Дмитрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 10 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Я бы посоветовал снять с регистрации бабушку как писали выше и в случае необходимости заключить новые договора с поставщиками и никого ни о чем не уведомлеть чтобы не было у суда соблазна возобновить срок исковой давности.

    Следует помнить, что ком. службы имеют право (практикуют) обратится за вынесением судебного приказа (безспорный долг).

    Думаю что хоть какую-то часть, но заплатить прийдется, хоть и без штрафов.

    Могли если 17 лет никто ни за что не платил часть услуг отключить. Не следует забывать о счетчиках в квартире.

    В общем нюансов много. Удачи.

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Загальний термін позовної давності в Україні - 3 роки згідно ст. 257 Цивільного Кодексу України.

    З дати коли Ви дізналися або могли дізнатися про істотне порушення Ваших прав, що випливали з договору чи інших немайнових відносин.

    Якщо за цей час ніхто не звертався до суду з позовом про стягнення заборгованості, то не треба давати комунальним службам надію на поновлення строків позовної давності.

    Вам необхідно звернутися до ЦНАПу за місцем реєстрації та подати заяву реєстратору про зняття бабусі з реєстрації у зв язку зі смертю особидодавши відповідну копію свідоцтва про смерть.

    Далі необхідно звернутися письмово із заявами до усіх служб ЖКГ про переоформлення рахунку та договорів на послуги додавши копію свідоцтва про смерть попереднього власника .

    Штрафів не буде , бо для того аби їх стягнути необхідно було звертатись до суду за життя власника.

    відповідно до ст.322 ЦК України, на власника покладається тягар утримання майна.

    Однак якщо Ви успадкували вказану квартиру з наявним боргом то такий борг переходить на спадкоємців одразу після прийняття спадщини, (ст. 1218 ЦК України ),тому кожній організації потрібно буде подати окремі заяви про реструктуризацію боргу.

    Якщо ж Ви купили вказану квартиру(за договором купівлі-продажу), то термін позовної давності вже минув. Та претензій бути не може до Вас.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України