Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 29 мая 2020, вопрос №20692 150₴

Отсрочка от армии при поступление на магистратуру

Заканчиваю обучение на бакалавра 30 июня, хочу поступать на магистратуру, но зачисление произойдет только а сентябре. Сейчас имею отсрочку от армии по учебе. Как быть в этот промежуток времени, до зачисления в магистратуру? Какие законные основания я имею на отсрочку от армии?

Ответы юристов (11)

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%

    Здравствуйте, Николай!

    Согласно ст.17 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:... у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;...".

    Вам нужно иметь на руках документы, подтверждающие факт сдачи документов на поступление в магистратуру, это есть основанием для того, чтобы Вас не призывать, исходя из таких признаков, как "здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, ...під час здобуття наступного ступеня освіти;...".

    При этом, закон не содержит формулировки конкретного предоставления такого права на отсрочку в этот период в виде - "в период поступления".

    Поэтому, в случае вызова в военкомат, лучше пойти на больничный, предоставив в военкомат заказным письмом с уведомлением заявление с копией справки с больницы, что будет уважительной причиной для неявки в военкомат (ст.15 Закона).

    Всего доброго!

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Удачи Вам!

    Сергеев Артем
    16.7%
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте.

    Подайте сейчас документ, который подтверждает Вашу отсрочку.

    Призывники, которым предоставлена отсрочка от призыва на срочную военную службу, обязаны ежегодно до 1 октября подавать в районные военные комиссариаты документы, подтверждающие их право на отсрочку.

    Соответственно после зачисления в магистратуру подадите новый документ.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    10%

    Добрий ранок.

    Відповідно до ч. 8 ст. 17 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" - Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються: у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    У разі отримання повістки про призов на строкову військову службу та прибуття на призовну дільницю (Постанова Кабінету Міністрів України від 21.03.2002 р. № 352 «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом»), необхідно скласти заяву на ім’я голови районної (міської) призовної комісії про надання відстрочки від призову на строкову військову службу, з описом підстав для надання відстрочки, а також додати всі наявні письмові докази, що підтверджують дані підстави. Заяву необхідно складати у 2-х екземплярах, один з яких, із позначкою про реєстрацію, набрати собі. Дана заява буде розглядатись на зібранні членів районної (міської призовної комісії), за результатами чого, районна призовна комісія виносить і оголошує одне з рішень, яке заноситься до облікової картки призовника та до книги протоколів засідань призовної комісії.

    Ви після отримання бакалавра будете писати іспити, після того, як Ви їх сдасте та у тому випадку, якщо будуть питання у військомата щодо призову Вас на строкову службу, можете отримати доказ у ВНЗ про сдачу іспитів та надати таку довідку до військомата.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    (Указ

    Президента України

    Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році

    ...

    2. Визначити на 2020 рік такі строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу:

    1) травень - липень;

    2) жовтень - грудень.)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/13/2020

    Соответственно на период первого призыва у Вас еще есть отсрочка, а на период второго призыва у Вас уже будет отсрочка.

    (Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    16. Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні (міські) військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку. )

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12

    Если остались вопросы - обращайтесь.

    Костромина Виктория
    6.7%

    Згідно ст.17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу": - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

    {Частину восьму статті 17 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2745-VIII від 06.06.2019; в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;

    {Абзац третій частини восьмої статті 17 в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

    {Абзац четвертий частини восьмої статті 17 в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;

    {Абзац п’ятий частини восьмої статті 17 в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    подайте заявление в военкомат -и подтверждение подачи документов

    Ковальчук Владимир

    Заканчиваю обучение на бакалавра 30 июня, хочу поступать на магистратуру, но зачисление произойдет только а сентябре. Сейчас имею отсрочку от армии по учебе. Как быть в этот промежуток времени, до зачисления в магистратуру? Какие законные основания я имею на отсрочку от армии?

    Ответ ; май -июль у вас есть отсрочка подаете сразу документы в магистратуру и на осенний призыв у вас есть отсрочка Данные в военкомат подает ВУЗ

    Адвокат Евгений Александрович

    Николай!

    Кроме того, что я указывал выше, рекомендую обратить также внимание на иные основания для получения отсрочки от призыва на срочную воинскую службу, указанные в ст.17 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12

    Такие как содержание нетрудоспособных родственников, которые могут нуждаться в уходе; наличие супруги в положении; наличие ребёнка до 3 лет; наличие 2 детей; состояние здоровья.

    Либо что как я указывал пребывание на больничном и лечение до поступления (ст.15 Закона).

    Есть практический опыт работы с военкоматами, при наличии вопросов обращайтесь индивидуально.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляємо наступне:

    Відповідно до ч.8 ст. 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (надалі - Закон про військову службу), відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    • у школах та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
    • у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти (магістерського)
    • у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;
    • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;
    в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорів України

    Рекомендую вже зараз подати документи військомату, що підтверджують Ваше право на відстрочку, а у вересні направите копію наказу про зарахування на магістратуру.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Указ Президента України від 16.01.2020 № 13/2020 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/13/2020):

    2. Визначити на 2020 рік такі строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу:

    1) травень - липень;

    2) жовтень - грудень.

    ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12):

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються.

    Ваш період навчання закінчується 30 червня і саме ця дата є останнім днем відстрочки від призову по навчанню.

    Право на отримання відстрочки для здобуття наступного ступеня освіти (магістра) у Вас виникне лише після видачі університетом наказу про зарахування на 5 курс денної форми навчання.

    А тому протягом липня місяця Вас можуть викликати до призовної дільниці та призвати на строкову військову службу.

    За неявку без поважних причин за викликом районного (міського) військового комісаріату на призовну комісію Вас можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

    Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений військовим комісаріатом, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

    - перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    - смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.

    При цьому ст. 17 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" встановлені також інші підстави для отримання відстрочки.

    Всього доброго.

    Малик Олександр Володимирович

    Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    • у школах та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
    • у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти;
    • у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;
    • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;
    • в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорів України.

    Відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти можна втратити, якщо особу було відраховано з навчального закладу за власним бажанням, за невиконання навчального плану, порушення умов контракту або недисциплінованість, незалежно від її поновлення чи повторного зарахування до того чи іншого вищого навчального закладу.

    Право на відстрочку не втрачається якщо:
    • навчання було перервано у зв'язку з отриманням академічної відпустки за станом здоров'я або сімейними обставинами, для догляду за близькими родичами;
    • призовник, що навчався у ВНЗ з з денною формою навчання, перевівся до іншого ВНЗ з денною формою навчання.
    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Николай. Вам главное подать документы, подтверждающие обучение до 1 октября 2020.

    п.16 ст. 17 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні (міські) військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України