Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 05 июня 2020, вопрос №21387

Відмова у зарахуванні дитини в школу

Добрий вечір. Чи правомірною є відмова у зарахуванні дитини в школу, якщо відсутні договір аренди житла чи довідка про фактичне місце проживання (для підтвердження фактичного місця проживання сказали в школі) Решта необхідних документів в наявності.Також є довідка про місце реєстрації (Вінницька область)Адреса школи м.Житомир.В школі навчається старша дитина.Є пільги-дитина учасника бойових дій.Дякую за відповідь.

Ответы юристов (1)

    Костромина Виктория

    З 18 травня 2020 року починається прийом заяв про зарахування дітей до перших класів закладів загальної середньої освіти комунальної власності територіальної громади м. Одеси.

    Заяви будуть прийматися впродовж місяця – до 18 червня 2020 року (включно).

    Враховуючи особливості завершення 2019/2020 навчального року:

    • У разі зняття обмежень, пов’язаних з карантином, до 18.05.2020, документи прийматимуться у звичайному режимі у закладі загальної середньої освіти;
    • Якщо карантин буде продовжено, заяви подаватимуться на офіційну електронну пошту закладу загальної середньої освіти. У цьому випадку за тиждень до початку прийому додатково буде повідомлено про порядок надання документів та заяви для зарахування дітей до 1 класу.

    Звертаємо увагу! Першочергове право на зарахування до закладу загальної середньої освіти мають:

    • діти, місце проживання яких на території обслуговування обраного закладу освіти підтверджене;
    • діти, які є рідними (усиновленими) братами та/або сестрами дітей, які здобувають освіту у цьому закладі;
    • діти працівників цього закладу освіти;
    • діти, які є випускниками дошкільного підрозділу цього закладу освіти (у разі його наявності).

    До заяви про зарахування дитини до 1-го класу необхідно додати наступні документи:

    1) копію свідоцтва про народження дитини або документа, що посвідчує особу здобувача освіти (під час подання копії пред’являється оригінал відповідного документа);

    2) оригінал або копія медичної довідки за формою первинної облікової документації № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду», затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16 серпня 2010 року № 682, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10 вересня 2010 року за № 794/18089.

    У разі наявності та за бажанням одного з батьків при поданні заяви про зарахування може бути пред’явлено документ, що підтверджує місце проживання дитини чи одного з її батьків на території обслуговування закладу освіти, реквізити якого зазначаються в заяві про зарахування.

    Привертаємо увагу до того, що повідомлення про наявність права на першочергове зарахування і пред’явлення документу, що його підтверджує, є правом батьків, а не обов’язком. Проте непред’явлення такого документа і невідображення його назви та реквізитів у заяві про зарахування призводить до відсутності правових підстав для першочергового зарахування дитини до початкової школи.

    Ознайомитися з переліком документів, які підтверджують місце проживання дитини чи одного з її батьків на території обслуговування закладу можна у листі Міністерства освіти і науки України від 05.04.2019 №1/9-227 «Щодо прийому дітей до перших класів у 2019 році» .

    У разі наявності та за бажанням одного з батьків дитини до заяви про зарахування може додаватися оригінал або копія висновку про комплексну (чи повторну) психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини чи витягу з протоколу засідання психолого-медико-педагогічної консультації.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України