Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 10 июня 2020, вопрос №21644 150₴

Дзвінки та СМС від кредитної компанії

На мій приватний номер телефону дзвонять роботи з вимогою повернути кредит. Також приходять СМС з вимогою повернути кредит. В кредитній організації від імені якої приходять дзвінки та СМС відповіли наступне: "Наш боржник залишив ваш номер як контактний і тільки він може його видалити в своєму кабінеті на сайті". Боржником виявився мій далекий родич з яким я не спілкуюсь, тож я не надавав йому дозволу розкривати мій номер телефону.

Хто і які закони України порушив у цій ситуації? Які дії мені слід зробити щоб мене більше не турбували.

Ответы юристов (9)

    Костромина Виктория

    Дзвінки та СМС від кредитної компанії

    На мій приватний номертелефону дзвонять роботи з вимогою повернути кредит. Також приходять СМС з вимогою повернути кредит. В кредитній організації від імені якої приходять дзвінки та СМС відповіли наступне: "Наш боржник залишив ваш номер як контактний і тільки він може його видалити в своєму кабінеті на сайті". Боржником виявився мій далекий родич з яким я не спілкуюсь, тож я не надавав йому дозволу розкривати мій номер телефону. Хто і які закони України порушив у цій ситуації? Які дії мені слід зробити щоб мене більше не турбували.

    1. не обращайте внимание и ничего не платите

    2. обратитесь в эту организацию с письменным заявлением чтоб ваш номер отключили с обзвона

    3. можете обратиться в полицию - но толку не будет

    4. напишите жалобу в нацбанк на эту компанию

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%

    Добрий день, Костянтин!

    Має місце порушення вимог Конституції України, Закону України "Про захист персональних даних", Цивільного кодексу України, зі сторони кредитної компанії, колекторів та особи, яка надала Вашв дані у їх адресу.

    Конституція України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...

    "Стаття 32. Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

    Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

    Кожний громадянин має право знайомитися в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, установах і організаціях з відомостями про себе, які не є державною або іншою захищеною законом таємницею.

    Кожному гарантується судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім'ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та поширенням такої недостовірної інформації".

    Ви не давали кредитору, колекторам свої персональні, особисті дані та згоду на їх обробку та використання.

    Закон України "Про захист персональних даних":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2297-17

    Стаття 2. Визначення термінів.

    "згода суб’єкта персональних даних - добровільне волевиявлення фізичної особи (за умови її поінформованості) щодо надання дозволу на обробку її персональних даних відповідно до сформульованої мети їх обробки, висловлене у письмовій формі або у формі, що дає змогу зробити висновок про надання згоди. У сфері електронної комерції згода суб’єкта персональних даних може бути надана під час реєстрації в інформаційно-телекомунікаційній системі суб’єкта електронної комерції шляхом проставлення відмітки про надання дозволу на обробку своїх персональних даних відповідно до сформульованої мети їх обробки, за умови, що така система не створює можливостей для обробки персональних даних до моменту проставлення відмітки;...".

    "обробка персональних даних - будь-яка дія або сукупність дій, таких як збирання, реєстрація, накопичення, зберігання, адаптування, зміна, поновлення, використання і поширення (розповсюдження, реалізація, передача), знеособлення, знищення персональних даних, у тому числі з використанням інформаційних (автоматизованих) систем;...".

    "персональні дані - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована;...".

    "Стаття 3. Законодавство про захист персональних даних

    Законодавство про захист персональних даних складають Конституція України, цей Закон, інші закони та підзаконні нормативно-правові акти, міжнародні договори України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України".

    Так, по закону Ви не є поручителем, з Вами не укладався договір поруки та не несете відповідальність за вказані борги (стаття 553 Цивільного кодексу України):

    "1. За договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку.

    Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником.

    2. Порукою може забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у повному обсязі.

    3. Поручителем може бути одна особа або кілька осіб".

    Цивільний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15

    На підставі статей 60, 214 Кримінального процесуального кодексу України, Ви маєте право подати заяву до поліції про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримільного провадження за фактом втручання в особисте життя, незаконне збирання, зберігання, використання, поширення конфіденційної інформації про особу за статтею 182 Кримінального кодексу України та за вимагання коштів за статтею 189 Кримінального кодексу України, з прикладанням скріншотів з смс-повідомленнями, про що слідчий зобов'язаний протягом 24 годин, внести відомості про вчинене кримільне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкрити кримінальне провадження, а Вам надати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (статті 69, 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    Кримінальний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    Кримінальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    "Стаття 182. Порушення недоторканності приватного життя

    1. Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, -

    караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, -

    караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк".

    "Стаття 189. Вимагання

    1. Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання), -

    караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк. ...".

    Вказані номери телефонів блокуйте та ставте до "чорного списку".

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Малик Олександр Володимирович

    Добрий день! Для вас найбільш оптимальним варіантом буде сказати, що ви таку людину не знаєте і щоб більше вам не телефонували.

    Якщо дзвінки будуть продовжуватися, вам слід написати заяву в поліцію.

    Існує велика ймовірність, що ваш родич не надавав ваш телефон цій компанії, вони зараз так масово діють по всій Україні.

    Ігноруйте їх та не хвилюйтеся, ніяких зобов'язань ви не маєте.

    Сергеев Артем
    33.3%
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    "На мій приватний номер телефону дзвонять роботи з вимогою повернути кредит. Також приходять СМС з вимогою повернути кредит. В кредитній організації від імені якої приходять дзвінки та СМС відповіли наступне: "Наш боржник залишив ваш номер як контактний і тільки він може його видалити в своєму кабінеті на сайті". Боржником виявився мій далекий родич з яким я не спілкуюсь, тож я не надавав йому дозволу розкривати мій номер телефону.

    Хто і які закони України порушив у цій ситуації? Які дії мені слід зробити щоб мене більше не турбували."

    Спочатку треба встановити компанію, яка вимагає сплати.

    Погодться сплатити та запитайте реквізити компанії, на підставі чого Ви маєте сплатити (копію договору), реквізити для сплати.

    Після чого зверніться до них письмо з вимогою припинити незаконні дії. Надішліть скаргу до https://nfp.gov.ua/ua/Pro-skarhy-na-finansovi-ustanovy/.

    І можливо до поліції за фактом вимагання.

    (Стаття 189. Вимагання

    1. Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання), -

    караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    2. Вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

    3. Вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, або таке, що завдало майнової шкоди у великих розмірах, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років із конфіскацією майна.

    4. Вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження, -

    карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.)

    Якщо необхідна допомога - звертайтесь.

    • Костянтин Клиент 3 года назад

      Стаття про вимагання не підходить, бо погрожують лише законодавством України за неповерення боргу. Та й погрожують по суті не мені, бо у дзвінках та в СМС іде звернення до якогось "міфічного" боржника.

      Мою заяву Нацкомфінпослуг вже розлянуло. Відповідь така: "Таким чином, оскільки Ви не є споживачем фінансових послуг, розгляд Вашого звернення не відноситься до компетенції Нацкомфінпослуг". Порадили звертатись до поліції.

      У поліції запропонували два варіанти: 1. заблокувати номери. 2. Написати заяву до поліції. Але попередили, що заява нічого не дасть, тож порадили почати зразу з першого варіанту.

      • Сергеев Артем
        Сергеев Артем 3 года назад

        Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

        Общаться в чате

        "Стаття про вимагання не підходить, бо погрожують лише законодавством України за неповерення боргу. "

        - формально підходить, адже "Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою ..., обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб,"

        "Таким чином, оскільки Ви не є споживачем фінансових послуг, розгляд Вашого звернення не відноситься до компетенції Нацкомфінпослуг"

        - це незаконно, Ви не є споживачем, але їх діями Вам завдано шкоди (моральної).

        "заблокувати номери."

        - як варіант, або встановити відповідну програму.

        "Написати заяву до поліції. Але попередили, що заява нічого не дасть"

        - це залежить від якості складених документів до поліції, та Вашої активної участі під час розгляду звернення. Хоча б змусити поліції встановити хто вимагає.

    Рибалка Олексій Костянтинович

    Доброго дня!

    З власної практики - можете у телефонному режимі повідомити представнику компанії, що у випадку, якщо вони не припинять дзвонити і надсилати СМС, Ви звернетесь до поліції з відповідною заявою про вчинення кримінального правопорушення. Це варто зробити у першу чергу. Відомі випадки, коли цього достатньо для вирішення проблеми, а Ви зекономите час і нерви.

    • Костянтин Клиент 3 года назад

      Так, я це зробив після того як спитав навіщо вони мені дзвонять і вислухав їх пояснення. Відповідь була: да будь ласка.

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%

    Закон України "Про захист персональних даних" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2297-17)

    ст.4 - "1. Суб'єктами відносин, пов'язаних із персональними даними, є:

    суб'єкт персональних даних;

    володілець персональних даних;...

    Уповноважений Верховної Ради України з прав людини (далі - Уповноважений).";

    ст.8 - "2. Суб'єкт персональних даних має право:...

    5) пред’являти вмотивовану вимогу володільцю персональних даних із запереченням проти обробки своїх персональних даних;

    6) пред'являти вмотивовану вимогу щодо зміни або знищення своїх персональних даних будь-яким володільцем та розпорядником персональних даних, якщо ці дані обробляються незаконно чи є недостовірними;...

    8) звертатися із скаргами на обробку своїх персональних даних до Уповноваженого або до суду;...";

    ст.21 - "3. Про зміну, видалення чи знищення персональних даних або обмеження доступу до них володілець персональних даних протягом десяти робочих днів повідомляє суб'єкта персональних даних, а також суб'єктів відносин, пов'язаних із персональними даними, яким ці дані було передано.".

    КоАП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10):

    "Стаття 188-39. Порушення законодавства у сфері захисту персональних даних...

    Невиконання законних вимог (приписів) Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або визначених ним посадових осіб секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо запобігання або усунення порушень законодавства про захист персональних даних -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності - від трьохсот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян...

    Недодержання встановленого законодавством про захист персональних даних порядку захисту персональних даних, що призвело до незаконного доступу до них або порушення прав суб’єкта персональних даних, -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності - від трьохсот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.".

    1. Направьте в адрес кредитной организации заявление-претензию (заказным письмом у уведомлением о вручении, новой почтой, в электронном виде) о незаконности передачи родственником Ваших персональных данных, о требовании удалить, уничтожить Ваши персональные данные и прекратить их обработку, сообщить Вам в предусмотренный Законом срок (10 дней) об удалении, уничтожении данных, об обращении, в случае отказа или оставлении претензии без внимания к Уполномоченному "ВР" Украины по правам человека, в полицию и в суд.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України