Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 14 червня 2020, питання №21965 150₴

Нужно ли выписываться что бы потом прописаться ?

Была прописана в общежитии (по учебе). Университет давно закончила но не выписалась. Сейчас нужно менять паспорт в 25 лет . Нужно ли мне выписываться из общежития или когда мне будут делать документы (id карту ) они сами выпишут и пропишут на мой основной вид жительства ?Спасибо

Відповіді юристів (10)

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    20%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий ранок.

    Повноваження з реєстрації (прописки) та зняття з реєстрації місця проживання (виписки) перейшли до органів місцевого самоврядування і Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). Раніше випискою і пропискою займався «паспортний стіл» Державної міграційної служби України. У сільській місцевості функції з оформлення прописки і виписки покладені на виконавчі органи сільських або селищних рад. У районах, в яких такі органи не створені, обов’язок по реєстрації громадян виконує сільський голова.

    За наявності паспорта у вигляді ID-картки інформація про місце проживання громадянина вноситься на електронний чіп, вмонтований в паспорт. Заміна ID-паспортів у зв’язку зі зміною прописки не проводиться, а для підтвердження адреси проживання власнику «АйДі» карти видається довідка з Єдиного державного демографічного реєстру (ЄДДР), яку можна замовити онлайн і отримати у відділі ДМС.

    Порядок реєстрації місця проживання в Україні передбачає особисте звернення до паспортного столу або ЦНАП. Оскільки людина, яка досягла 14 років, може самостійно обирати собі місце проживання, при подачі документів на виписку-прописку її присутність обов’язкова.

    Згідно пункту 18 «Правил реєстрації місця проживання» для виписки і прописки необхідно подати наступний пакет документів:

    • паспорт громадянина України
    • заяву про реєстрацію місця проживання
    • квитанцію про сплату адміністративного збору
    • військовий квиток або приписне свідоцтво зі штампом про зняття з обліку або відміткою військкомату про постановку на військовий облік (для виписки-прописки військовозобов’язаних і призовників, які перебувають на військовому обліку в РВК чи підлягають взяттю на військовий облік у військкоматі)
    • заяву про зняття з реєстрації місця проживання (у разі здійснення прописки одночасно з випискою за попередньою адресою)
    • документи, що підтверджують право на проживання в квартирі, будинку (договір купівлі-продажу нерухомості або оренди житлового приміщення). У разі, якщо підтверджуючих документів немає, реєстрація може здійснюватися тільки з дозволу власника житла (якщо власників кілька — за згодою усіх співвласників)

    Отже, Ви маєте право змінити місце реєстраці. Для цього необхідно також звертатися до цнапу та надавати відповідну заяву про зміну реєстрації. ЦНАП самостійно не буде змінювати Вам місце реєстрації при оформленні нового паспорта. Для цього Ви повинні надати відповідні документи та написати заяву.

    Білогай Ігор Петрович
    Білогай Ігор Петрович 3 роки тому

    Юрист, м. Конотоп, 7 років досвіду

    Доброго дня!

    Вам не потрібно виписуватись, так як при зміні паспорту і подачі документів про нове місце прописки- Вас автоматично випишуть з попереднього місця реєстрації.

    Реєстрацією місця проживання(пропискою) займаються органи місцевого самоврядування(міські, сільські ради або ж ЦНАП)

    Ковальчук Владимир
    13.3%

    Порядок регистрации места жительства в Украине предусматривает личное обращение в орган регистрации или ЦНАП.Согласно ст. 6 Закона Украины «О свободе передвижения и свободном выборе места проживания» каждый гражданин Украины, а также иностранец или лицо без гражданства, постоянно или временно проживающие в Украине, обязаны зарегистрировать свое место жительства. С момента принятия Постановления Кабмина №207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» в Украине действуют новые правила прописки и выписки.В соответствии с законодательством, человеку, снявшемуся с регистрации по предыдущему месту жительства, дается месяц (30 календарных дней) на то, чтобы зарегистрироваться по новому адресу. Ранее этот срок составлял всего 10 дней. Прописка оформляется в день предоставления лицом всех необходимых документов и по желанию заявителя может проводиться одновременно с выпиской с предыдущего места проживания / пребывания. При этом должны быть выполнены все условия снятия с регистрации При подаче документов на прописку / выписку из квартиры через центр предоставления админуслуг, представителя соцслужб, ЖЭКа, ОСМД или управляющего многоквартирного дома, датой регистрации места жительства / пребывания является день получения органом регистрации соответствующих документов. Таким образом, сроки оформления прописки отличаются от установленных законом, но как правило не превышают 30 дней.Обладателям паспортов в виде ID-карт информация о месте проживания вносится на электронный чип, вмонтированный в документ. Замена ID-паспортов в связи со сменой прописки не производится. В паспорта старого образца (книжечка) сведения о выписке и прописке проставляются в виде штампа.

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Мария!

    Ваш паспорт гражданина Украины, после достижения 25 летнего возраста, ещё будет действительный в течении 30 дней.

    Если у Вас паспорт гражданина Украины в виде книжечки, то менять его на паспорт в форме lD-карточки не нужно, нужно просто обратиться в Центр предоставления административных услуг, в течении 30 дней, после достижения 25 летнего возраста, по месту регистрации.

    Если же, Вы нарушили 30 дневный срок или же если хотите получить паспорт в форме lD-карточки, взамен паспорта гражданина Украины в виде книжечки, то нужно обратиться в Центр предоставления административных услуг по месту регистрации.

    По поводу снятия с регистрации, то Вас самостоятельно в общежитии не снимут с регистрации, тем более если Вы хотите зарегистрироваться по новому месту проживания.

    Если Вы не хотите регистрироваться по новому месту проживания, а просто хотите получить паспорт и сняться с регистрации, то необходимо обратиться в Центр предоставления административных услуг, по месту регистрации, для прохождения одновременной процедуры получения паспорта и снятия с регистрации.

    Если же Вы находитесь не по месту регистрации и хотите сняться с регистрации и зарегистрировать новое место проживания, то сначала нужно обратиться в Центр предоставления административных услуг по месту где проживаете и подать одновременно заявление о снятии с регистрации с места проживания в общежитии и заявление о регистрации по новому месту проживания, после чего Вы имеете право обратиться за оформлением паспорта по новому месту регистрации (паспорт гражданина Украины, после достижения 25 летнего возраста, будет действительный в течении 30 дней).

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    13.3%
    Шишкин Алексей Юрьевич 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Самостоятельно, без вашего заявления., вас с регистрации места жительства в общежитии не снимут. В харькове есть два региональных центра предоставления административных услуг один на проспекте Тракторостроителей другой на Гимназической набережной вы можете обратиться в любой из них и одновременно поменять прописку и вклеить новое фото.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Вам необхідно звернутися до Центру надання адмін.послуг(ЦНАП) за місцем нового проживання.

    Державний реєстратор внесе відповідний запис про реєстрацію нового місця проживання ( на підставі даних ЕДР речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень – де буде вказано інформацію про право власності за новою адресою) та автоматично зніме реєстрацію за старою адресою.

    У цій же установі подасте Ваш паспорт та фото 3х4 до відділу реєстрації паспортних документів , спеціалісти вчинять всі необхідні дії та повідомлять про результат готового документу.( краще самостійно уточнити дату готовності документу)

    Сплатите Адміністративний збір за послугу і на цьому реєстрація завершиться!

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Марія!

    Згідно з ч. 1 ст. 132 Житлового кодексу України особи, що вчились у навчальних закладах і вибули з них, підлягають виселенню без надання іншого жилого приміщення з гуртожитку, який їм було надано у зв'язку з навчанням (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5464-10)..

    Відповідно до п. 3. 1 Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 р. № 207 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%BF) зняття з реєстрації місця проживання особи, здійснюється в тому числі на підставі документів, які свідчать про припинення підстав право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житлового приміщення, строку навчання в навчальному закладі (у разі реєстрації місця проживання в гуртожитку навчального закладу на час навчання), відчуження житла та інших визначених законодавством документів).

    Зняття з реєстрації у вищевказаних випадках здійснюється за клопотанням уповноваженої особи закладу/установи або за заявою власника/наймача житла або їх законних представників.

    Таким чином, у разі якщо Ви були зареєстровані у гуртожитку на період навчання в ньому, Вас мали право зняти з реєстрації після закінчення строку навчання, за клопотанням (заявою) керівника навчального закладу.

    Враховуючи зазначене, можливо Ви вже і не прописані в гуртожитку.

    Згідно ст. 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання» громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-1).

    А тому, якщо після закінчення навчання Вас було виписано з гуртожитку (а скоріш за все так і є), весь цей час Ви проживали без прописки, що є порушенням чинного законодавства України.

    У такому випадку Вам спочатку необхідно зареєструвати своє місце проживання, а після цього оформити паспорт у формі ID-картки (так як оформлення та видача першої ID-картки здійснюється територіальним підрозділом ДМС за зареєстрованим місцем проживання). При цьому Вас можуть притягнути до адміністративної відповідальності за ст. 197 КУпАП "Проживання без паспорта громадянина України або без реєстрації місця проживання" та накласти штраф у розмірі від 17 до 51 гривні.

    Якщо ж Вас все-таки не було виписано з гуртожитку після закінчення навчання (що малоймовірно), то Вам необхідно подати дві заяви: заяву про реєстрацію нового місця проживання з одночасним зняттям з реєстрації зі старого місця проживання відповідно до пунктів 18, 24 Правил реєстрації місця проживання (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%BF), та заяву про видачу паспорта у формі ID-картки.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога!

    Всього доброго!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Сняться с регистрации и зарегистрироваться Вы можете одновременно , исходя из

    Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...
    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 3 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте, Мария)

    Можно выписаться одновременно с регистрацией по новому адресу.

    Это делается в Центре предоставления административных услуг в течении одного дня.

    Предоставляете документы на жилье и свой паспорт.

    А о выписке по прежнему адресу они сами сообщают.

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Добрий день!

    На ваше питання повідомляю, що вам не потрібно їхати за місцезнаходженням гуртожитку та зніматися у ньому з реєстрації.

    Для реєстрації за новим (вашим теперішнім) місцем проживання слід звернутися до місцевого центру надання адміністративних послуг з заявою про реєстрацію за вашим місцем проживання. Вони автоматично вас знімуть з реєстрації у гуртожитку.

    Крім того, після досягнення 25 років протягом місяця ви можете вклеїти фото у паспорт та не сплачувати жодного збору.

    Якщо ви не встигнете вклеїти фото у відділі міграційної служби, Вам потрібно буде оформляти id картку та сплачувати відповідний збір.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України