Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 15 червня 2020, питання №22051 100₴

Доброго дня! Мене звати Світлана. З кредитної історії я дізналась, що на моє ім'я у фінансовій установі шахраями було оформлено кредит. Діїї, які я вчинила: 1. Подала заяву до поліції. 2. Зателефонувала фінансовій установі, повідомила, що кредит не брала. 3. Надіслала цій фінансовій установі заяву з доказами про те, що кредит не брала і надіслала їм витяг із ЄРДР. Фінансовою установою мені було повідомлено, що кредит все одно буде відкритий до того часу, поки поліція надасть документи, що кредит шахрайський. У мене питання: що мені робити в цій ситуації? Чекати, поки поліція надасть цей документ ( а якщо не надасть?) Чекати, поки фінансова установа подасть на мене в суд ( а відсотки шалені і ростуть з кожним днем)? Чи самій подавати судовий позов проти фінансової установи через незаконне оформленн я кредиту? Порадьте, будь ласка, що робити.

5 січня 2020 р.до мене зателефонував невідомий і попросив назвати код входу до додатку 'Мій київстар'. На жаль, я назвала. Згодом стало зрозуміло, що це телефонував шахрай. Картки у Приват 24 мені вдалося заблокувати. Але цього дня мій номер шахрай переоформив на себе і взяв у фінансовій установі 'Качай гроші' онлайн кредит на моє ім'я. Про існування кредиту я дізналася з кредитної історії,наданої УБКІ.Я написала заяву до поліції, зателефонувала фінансовій установі, повідомила про факт шахрайства, надіслала заяву і витяг з ЄРДР. Порадьте, будь ласка, як краще вчинити: подавати судовий позов проти установи чи чекати завершення розслідування поліції.

Відповіді юристів (20)

    Ковальчук Владимир
    20%

    Повідомте про підробку регуляторні організації у сфері банківського сектору. Зокрема, Національний банк України. Для сфери небанківського мікрокредитування - Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Регулятор може призначити перевірку, вимагати від установ пояснень. Готуйте позов до суду.Позивач, дізнавшись про незаконне оформлення кредиту на своє ім'я, звернувся з відповідною заявою до відділення поліції, а потім - із заявою до суду.

    Місцевий суд визнав недійсним оспорюваний договір про надання позики.

    Суд вказав, що в справі немає належних доказів того, що з боку позивача була вчинена будь-яка дія, направлена на укладення даного договору та на отримання коштів на умовах позики.

    Відповідне рішення по справі № 588/1942/19 Тростянецький районний суд Сумської області ухвалив 17.01.2020. Переглянути його, а також відслідковувати хід справи в апеляції та касації зручно в системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

    Адвокат Евгений Александрович
    15%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день!

    Ви все вчинили вірно.

    Для кредитної компанії, повинно бути достатньо того, що Ви їх повідомили, з наданням витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, де зазначено про вчинене відносно Вас шахрайство, який документ їм ще потрібен, вирок суду, так до цього може не дійти, якщо особу не буде знайдено та встановлено.

    Зверніться спочатку до кредитної компанії, з претензією про те, щоб вони закрили кредит, який Ви не отримали, які їм треба ще документи для закриття кредиту, окрім витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань у якому зазначено про вчинене відносно Вас шахрайство.

    Якщо не буде результата, треба подавати позовну заяву до суду відносно кредитної компанії з цього приводу.

    При таких обставинах, законних підстав для подання позовної заяви зі сторони кредитної компанії до Вас немає.

    У слідчого у кримінальному провадженні, отримайте пам'ятку о процесуальних правах і обов'язках потерпілого, подавайте клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні.

    Всего доброго!

    Успіхів Вам!

    Чапурина Светлана Ивановна
    15%
    Чапурина Светлана Ивановна 3 роки тому

    Адвокат, м. Одеса, 17 років досвіду

    Добрый день. Вам нет необходимости ждать досудебного расследования, так как Вас возможно Вас еще не признали в качестве потерпевшей. Есть вероятность, что уголовное производство открыто не будет и Вам дадут письмо о том, что это гражданско-правовые отношения. Но даже если уголовное дело будет открыто, то вероятность того, что по делу в течении года будет обвинительный приговор очень мала.

    В вашем случае наиболее эффективно подать в суд иск о признании кредитного договора недействительным в порядке ст. 215, 216 и 203 ч.3, ч.5 ЦК Украины:

    - отсутствие Вашего волеизъявления на подписание договора.

    - отсутствие Вашего желания о наступлении последствий, которые предусмотрены законом после заключения кредитного договора.

    Так же, если Вы договор не подписывали Вам необходимо обозначить в иске о факте подделки подписи. Для подтверждения факта подделки подписи Вам необходимо провести почерковедческую экспертизу.

    Желаю Вам Успехов и Всех благ.

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Вам необходимо , дополнительно сообщить письменно о факте мошеничества регулятору - Національна комісія , що здійснює регулювання фінансових послуг ( пакет докуметов отправляєте аналогично тому, которий отправляли в финансовую организацию включая справки с полиции об открытии производства по признакам квалификации уголовного преступления мошенничество , прилагаете также личное заявление с детальным описанием ситуации и просьбой реакции регулятора и проведении проверки кредитора. Заявление направляете заказным письмом ( квитанцию оставляете у себя) о результатах рассмотрения Вас должны сообщить письменно в 15-ти дневный срок в соответствии со ст .. 11 ЗУ Об обращении граждан.

    Далее подаете иск в суд о признании кредита таким , что выдан под давлением в результате мошеннических действий и требуете признать его ничтожным , а договор не заключенным согласно ст. 215, 216 и 203 ч.3, ч.5 ЦК Украины:( прилагаете все ответы органов полиции , банка, справки и т.д.) , чем больше доказательств тем лучше для Вас.

    . Ви також можете звернутися письмово до БКІ,(УБКІ) щоб ті внесли інформацію про те, що Вашими паспортними даними користуються шахраї.( НА ОСНОВІ ДОВІДКИ З ПОЛІЦІЇ).

    Тоді наврядчи на Вас хтось зможе оформити кредит. Якщо Ви боїтеся, що паспортні дані можуть бути використані - замініть паспорт звернувшись до ДМС.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Малик Олександр Володимирович
    15%
    Малик Олександр Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Добрий день!

    Виходячи з вашої ситуації, Ви вчинили вірні та вчасні кроки.

    Тепер слід звернутися до кредитної установи з заявою про досудове врегулювання спору у якій просити закрити кредит

    До такої заяви про досудове врегулювання спору слід додати усі документи, що стосуються даного кредиту, та обов'язково додати витяг з ЭРДР.

    Сергеев Артем
    10%
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    5 січня 2020 р.до мене зателефонував невідомий і попросив назвати код входу до додатку 'Мій київстар'. На жаль, я назвала. Згодом стало зрозуміло, що це телефонував шахрай. Картки у Приват 24 мені вдалося заблокувати. Але цього дня мій номер шахрай переоформив на себе і взяв у фінансовій установі 'Качай гроші' онлайн кредит на моє ім'я. Про існування кредиту я дізналася з кредитної історії,наданої УБКІ.Я написала заяву до поліції, зателефонувала фінансовій установі, повідомила про факт шахрайства, надіслала заяву і витяг з ЄРДР. Порадьте, будь ласка, як краще вчинити: подавати судовий позов проти установи чи чекати завершення розслідування поліції.

    - потерпілою Вас визнали? Якщо так - направте кредиторам постанову про визнання Вас потерпілою. В іншому разі зверніться до слідчого з клопотанням про визнання Вас потерпілою.

    • Степура Світлана Клієнт 3 роки тому

      Якщо є витяг з ЄРДР - це означає, що мене визнано потерпілою? Чи має бути якийсь інший документ?

      • Чапурина Светлана Ивановна
        Чапурина Светлана Ивановна 3 роки тому

        Адвокат, м. Одеса, 17 років досвіду

        Добрый день. Вы можете в суд подать заявление о рассмотрении дела в Вашем отсутствии согласно ст. 43, 182, 223 ЦК Украины, но при этом в заявлении указать: "исковые требования поддерживаю в полном объеме и прошу иск удовлетворить" - в случае если Ваши требования и позиция по иску не изменились.

        Желаю Успехов, Удачи и Всех благ.

        Вытяг с ЕРДР - не означает, что Вас признали в качестве потерпевшей. Для того, чтобы Вас признали в качестве потерпевшей Вам необходимо следователю написать заявление "О признании Вас потерпевшей по уголовному делу". После этого заявления, следователь Вас обязан допросить в качестве потерпевшего для этого следователь оформляет "Протокол допроса потерпевшей". Если Вас допросят как потерпевшую и Вы распишитесь в "Протоколе допроса потерпевшей " только в этом случае Вы являетесь потерпевшей. До этого момента вы просто заявитель, и процессуальных прав - потерпевшей у Вас нет.

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 3 роки тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        Витяг ЄРДР означає лише факт прийняття заяви від Вас про злочин та початок проведення перевірки фактів викладених у ній слідчим згідно ст. 214 КПК України , постанову про Ваш процесуальний статус по справі повинен винести слідчій та долучити її до матеріалів справи, за результатами проведених слідчих дій.

        Рекомендую звернутися до слідчого , який займається Вашою справою з заявою, аби він надав інформацію, щодо того , який процесуальний статус у Вас наявний станом на зараз та для отримання копії постанови про присвоєння статусу.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

      • Адвокат Евгений Александрович
        10%
        Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Светлана!

        Только наличие на руках документа, который называется памятка о процессуальных правах и обязанностях потерпевшего, говорит о признании Вас потерпевшим в уголовном деле (статья 55 Уголовного процессуального кодекса Украины).

        Наличие излечения из Единого реестра досудебных расследований, означает только открытие уголовного дела и Ваш статус заявителя в уголовном деле, а не потерпевшего.

        Если уголовное дело открыто, сразу же необходимо получить статус потерпевшего в уголовном деле, что предусмотрено статьей 55 Уголовного процессуального кодекса Украины, получить права потерпевшего по статье 56 Уголовного процессуального кодекса Украины, подав заявление следователю о признании потерпевшим в уголовном деле.

        Уголовный процессуальный кодекс Украины:

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

        Удачи Вам!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Аналіз ч. 2 ст. 55 КПК України дозволяє зробити висновок, що права і обов’язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого. Потерпілому вручається пам’ятка про процесуальні права та обов’язки особою, яка прийняла заяву про вчинення кримінального правопорушення.

    Обов’язок вручити потерпілому відповідну пам’ятку, залежно від форми волевиявлення на визнання особи потерпілим, покладається на:

    • особу, яка прийняла заяву про вчинення кримінального правопорушення;
    • особу, яка прийняла заяву про залучення особи до провадження як потерпілого;
    • особу, яка прийняла рішення про визнання особи потерпілим і одержала від неї згоду на це.

    Цей момент може збігатися з початком кримінального провадження або мати місце після його початку, але не може йому передувати. У разі коли особа не подавала відповідної заяви і була визнана потерпілим слідчим, прокурором або судом, права і обов’язки потерпілого виникають у неї з моменту надання згоди на таке визнання.

    Таким чином Вам необхідно уточнити - визнані потерпілою, чи ні. І у разі "ні" - подати заяву про визнання потерпілою та отримати відповідну постанову слідчого.

    Степура Світлана Клієнт 3 роки тому

    Слідчим мені було вручено 'Пам'ятку про процесуальні права та обов'язки потерпілого'. Цей документ щось означає?

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

      Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

      Світлана!

      Це в означає те, що Ви є потерпілою, згідно з вимогами статті 55 Кримінального процесуального кодексу України, цього достатньо.

      Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань та Пам'яткп про процесуальні права та обов'язки потерпілого, підтверджують те, що відкрито кримільне провадження за фактом шахрайства і те, що Ви ж потерпілою від шахрайства у кримільному провадженні.

    • Сергеев Артем
      Сергеев Артем 3 роки тому

      Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

      Ні.

      Загальноприйнятою є практика після порушення кримінальної справи залучати особу, якій заподіяно злочином шкоду, в якості свідка і лише згодом – в якості потерпілого. Тому особі, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, слід бути пильною з тим, аби особа, яка провадить дізнання, слідчий, прокурор не зволікали з винесенням постанови про визнання особи потерпілим.

      Рішення слідчого, прокурора приймається у формі постанови. Постанова виноситься у випадках, передбачених цим Кодексом, а також коли слідчий, прокурор визнає це за необхідне.

      Отже Вам необхідно отримати постанову про визнання потерпілою з мокрою печаткою.

      Що стосується позову в рамках цивільного провадження - треба детально проаналізувати події що можливості доказування.

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Светлана!

        Действующим Уголовным процессуальным кодексом Украины, в редакции 2012 года, не предусмотрено вынесение постановления о признании потерпевшим, что было ранее в Уголовном процессуальном кодексе Украины, в редакции 1960 года, а предусмотрено именно вручение Памятки о процессуальных правах и обязанностях потерпевшего, а в случае отказа в признании потерпевшим - вынесение постановления об отказе в признании потерпевшим, что указано в статье 55 Уголовного процессуального кодекса Украины.

        Так, что уверяю Вас, что Вы являетесь потерпевшей в уголовном деле.

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Светлана!

        Действующим Уголовным процессуальным кодексом Украины, в редакции 2012 года, не предусмотрено вынесение постановления о признании потерпевшим, что было ранее в Уголовном процессуальном кодексе Украины, в редакции 1960 года, а предусмотрено именно вручение Памятки о процессуальных правах и обязанностях потерпевшего, а в случае отказа в признании потерпевшим - вынесение постановления об отказе в признании потерпевшим, что указано в статье 55 Уголовного процессуального кодекса Украины.

        Так, что уверяю Вас, что Вы являетесь потерпевшей в уголовном деле.

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Светлана!

        Действующим Уголовным процессуальным кодексом Украины, в редакции 2012 года, не предусмотрено вынесение постановления о признании потерпевшим, что было ранее в Уголовном процессуальном кодексе Украины, в редакции 1960 года, а предусмотрено именно вручение Памятки о процессуальных правах и обязанностях потерпевшего, а в случае отказа в признании потерпевшим - вынесение постановления об отказе в признании потерпевшим, что указано в статье 55 Уголовного процессуального кодекса Украины.

        Так, что уверяю Вас, что Вы являетесь потерпевшей в уголовном деле.

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Светлана!

        Действующим Уголовным процессуальным кодексом Украины, в редакции 2012 года, не предусмотрено вынесение постановления о признании потерпевшим, что было ранее в Уголовном процессуальном кодексе Украины, в редакции 1960 года, а предусмотрено именно вручение Памятки о процессуальных правах и обязанностях потерпевшего, а в случае отказа в признании потерпевшим - вынесение постановления об отказе в признании потерпевшим, что указано в статье 55 Уголовного процессуального кодекса Украины.

        Так, что уверяю Вас, что Вы являетесь потерпевшей в уголовном деле.

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

    Чапурина Светлана Ивановна
    Чапурина Светлана Ивановна 3 роки тому

    Адвокат, м. Одеса, 17 років досвіду

    Это означает, что Вас признали потерпевшей. Вы имеете процессуальные права потерпевшей. Сейчас Вам нужно ждать когда по делу будет установлено подозреваемое лицо, потом ему должны предъявить обвинительный акт. Вам сообщить об окончании досудебного расследования, ознакомить Вас с материалами уголовного дела, и после этого обвинительный акт направляется в суд. В суде суд рассматривает обвинительный акт, изучает доказательства и по результатам рассмотрения дела выносит приговор. Если приговор обвинительный, то на основании этого приговора прекратите кредитный договор.

    Желаю Успехов.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    вы все сделали правильно!!!

    я считаю что пока Вам ничего не надо делать - кроме того что держать на контроле дело в полиции , пока Вас признали потерпевшей, а потом когда уже будет документ с полиции - вы подаете заяву в фин учреждение чтоб с вас списали долг и закрыли кредит - если откажут - тогда уже обращайтесь в суд

    сейчас обращаться в сууд преждевременно - потому что по сути нет доказательств что кредит брали не Вы - это должна установить полиция


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України