Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 16 июня 2020, вопрос №22149 150₴

Дошкольное образование ребёнка.Отказывают в посещении дет.сада

Здравствуйте,сыну в августе исполняется 6 лет,заведующая сада отказывает оставлять его еще на 1 год,говорит идите в школу.Требует справки о неготовности ребёнка к посещению школы,говорит одного нашего желания недостаточно. Поскажите,пожалуйста,имеем ли мы право посещать сад до 7 лет?Если да,то как поступить в данной ситуации?Спасибо.

Ответы юристов (13)

    Адвокат Евгений Александрович
    6.7%
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Егор!

    Згідно до роз’яснення Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років:

    http://ru.osvita.ua/legislation/doshkilna-osvita/2...

    Таким чином, дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.

    Відповідно до п.1 ст. 12 Закону Україну "Про дошкільну освіту":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2628-14#Text

    "...заклад дошкільної освіти (дитячий садок) для дітей віком від трьох до шести (семи) років, де забезпечуються їх розвиток, виховання і навчання відповідно до вимог Базового компонента дошкільної освіти;...".

    "У всіх типах закладів дошкільної освіти при реалізації права дітей на дошкільну освіту враховуються особливі освітні потреби у навчанні і вихованні кожної дитини, у тому числі дітей з особливими освітніми потребами відповідно до принципів інклюзивної освіти".

    Вказане повною мірою відповідає вимогам частини 4 статті 12 Закону України "Про освіту":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text

    "4. Початкова освіта здобувається, як правило, з шести років. Діти, яким на початок навчального року виповнилося сім років, повинні розпочинати здобуття початкової освіти цього ж навчального року"

    При цьому, у випадку ж її відрахування дитини з дитячого садку, Ви маєте право подати:

    - скаргу до управління освіти районної (міської, обласної) державної адміністрації;

    - скаргу до Міністерства освіти і науки України;

    - позовну заяву до суду.

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Кирюшин Артем Андреевич
    33.3%

    Доброго дня.

    Відповідно до ч. 4 ст. 12 Закону України "Про освіту" початкова освіта здобувається, як правило, з шести років. Діти, яким на початок навчального року виповнилося сім років, повинні розпочинати здобуття початкової освіти цього ж навчального року

    Отже, шестирічний вік дитини є не обовязковим (рекомендаційним) для вступу до школи. Дитина може залишатись у садку і до 7-річного віку.

    Ковальчук Владимир

    Как объяснили в Министерстве образования и науки, дети с 2019 года обязаны идти в школу с шести лет. Если ребенку пять с половиной лет, родители по желанию могут отдать его в первый класс на год позже. Так же могут поступить и родители 6-летних.Дети, которые пошли в первый класс в 2018 году, стали учениками Новой украинской школы (НУШ). Это реформа, согласно которой, дети идут в первый класс только в 6-летнем возрасте независимо от способностей, а учиться будут 12 лет.В первых классах НУШ нет домашнего задания и оценок, зато есть акцент на развитии компетенций ребенка, на работе в команде, творчестве и свободе самовыражения. Обучаться в НУШ школьникам помогают дидактические материалы: интерактивные доски, конструкторы LEGO, магнитные буквы, глобусы, карты и многое другое. Уроки длятся 35 минут в игровой форме, вместе с учителем работает помощник МОН предлагает две учебные программы на выбор педагога и школы К сожалению, в полную силу НУШ в прошлом году не заработала. Не все школы оборудовали в соответствии с новыми стандартами, а в некоторых обустроили только один из нескольких классов.

    • Егор Клиент 3 года назад

      Тогда на основании какого закона он обязан идти в школу?Или просто "объяснили в министерстве"?Получается что законы у нас не работают?

      • Ковальчук Владимир

        Закон (проект № 0901) Основные новеллы Закона для учеников

        Закон гарантирует зачисление детей в начальную школу без каких-либо конкурсов, при этом заведение должно быть территориально доступным для детей независимо от их социального статуса или места рождения. Инклюзивность (то есть возможность детям с особыми образовательными потребностями учиться в обычных школах по собственной образовательной траектории) также предусмотрена документом и гарантируется ученикам.Для работы по индивидуальной траектории ученик и/или его родители должны будут обратиться с заявлением в школу. Под это будут создавать индивидуальный учебный план, который будут писать вместе педагоги, родители и ученик, одобрять педсовет и утверждать директор.Если же речь идет о подтверждении результатов по домашней форме, школьнику нужно будет сдавать семестровый контроль (то есть 2 в год).Закон впервые открывает возможность предоставления ученикам, нуждающимся в этом, индивидуальных и/или групповых консультаций на базе школы. Планируется, что такие консультации будут оплачиваться за счет государства.В то же время документ детализирует и дополняет положения Закона "Об образовании" и устанавливает конкретные виды ответственности за нарушение академической добропорядочности.Что значит ОН обязан.Это ваша обязаность чтобы ребенок получил среднее образование.Потому что оно обязательное в нашей стране.НЕ хотите не отдавайте.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!По Вашому питанню повідомляю:Відповідно до ст. 12 Закону України "Про освіту" початкова освіта здобувається, за правилом з шести років з досягненням 7-ми річного віку дитина може перейти до отримання загальноіі середньоіі освіти,шляхом зарахування до 1-го класу, проте за бажанням батьків дитини чи висновку про успішність засвоення навчальноіі програми може продовжувати навчання у дошкільному закладі.Вказана норма є рекомендаційною,тому за заявою батьків дитина може продовжити навчання у садочку і після досягнення нею 7-ми років.З повагою,Костянтин Гончаренко
    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text - Стаття 12. Повна загальна середня освіта

    4. Початкова освіта здобувається, як правило, з шести років. Діти, яким на початок навчального року виповнилося сім років, повинні розпочинати здобуття початкової освіти цього ж навчального року.

    5. Особи з особливими освітніми потребами можуть розпочинати здобуття початкової освіти з іншого віку, а тривалість здобуття ними початкової та базової середньої освіти може бути подовжена з доповненням освітньої програми корекційно-розвитковим складником. Особливості здобуття такими особами повної загальної середньої освіти визначаються спеціальним законом.

    ч. 1 ст. 12 Закону Україну “Про дошкільну освіту” право на перебування у дошкільних навчальних закладах гарантовано дітям віком від двох місяців до шести (семи) років. Діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнюється 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрий вечір, Єгоре!

    Відповідно до ч.4 ст. 4 ЗУ «Про дошкільну освіту» діти у віці від п’яти до шести (семи) років є дітьми старшого дошкільного віку. Відповідно до ст. 12 ЗУ «Про дошкільну освіту» в Україні серед інших створюються такі заклади дошкільної освіти як ясла-садок для дітей віком від одного до шести (семи) років та дитячий садок для дітей віком від трьох до шести (семи) років. - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2628-14

    Положенням про дошкільний навчальний заклад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 № 305, визначено, що навчальний рік у дошкільних навчальних закладах розпочинається 1 вересня і закінчується 31 травня, а оздоровчий період триває з 1 червня по 31 серпня. - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2003-%D0%BF#Text

    Відтак, переведення дітей з однієї вікової групи до іншої здійснюється з 1 вересня поточного року. Одночасно звертаю вашу увагу, що діти шести (семи) років, які ідуть до школи з 1 вересня, мають право відвідувати дошкільний навчальний заклад до кінця оздоровчого періоду.

    Крім того, у ч.4 ст. 12 ЗУ «Про освіту» передбачено, що початкова освіта здобувається, як правило, з шести років. Діти, яким на початок навчального року виповнилося сім років, повинні розпочинати здобуття початкової освіти цього ж навчального року. - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19

    Варто зазначити, що досягнення дитиною шестирічного віку не є підставою для її відрахування з дошкільного навчального закладу.

    Відповідно до п. 12 Положення про дошкільний навчальний заклад відрахування дитини з дошкільного навчального закладу державної та комунальної форми власності може здійснювались у трьох випадках, зокрема:

    1) за бажанням батьків або осіб, які їх замінюють;

    2) на підставі медичного висновку про стан здоров’я дитини, що виключає можливість її подальшого перебування у дошкільному навчальному закладі даного типу. Такий висновок одночасно повинен містити рекомендації щодо типу дошкільного навчального закладу, в якому доцільне подальше перебування дитини;

    3) у разі несплати без поважних причин батьками або особами, які їх замінюють, плати за харчування дитини протягом двох місяців.

    При цьому, адміністрація дошкільного навчального закладу зобов’язана письмово із зазначенням причин повідомити батьків або осіб, які їх замінюють, про відрахування дитини не менш як за 10 календарних днів. Забороняється безпідставне відрахування дитини з дошкільного навчального закладу.

    Відповідно до пункту 55 Положення про дошкільний навчальний заклад державний контроль за діяльністю дошкільних навчальних закладів здійснюють ДІНЗ (державні інспекції навчальних закладів) та місцеві органи управління освітою.

    ВИСНОВОК: ваша дитина має право відвідувати садочок до 7 років (до 31 серпня 2021 року).

    Ви пишите, що завідувачка садочку вимагає від Вас довідки - покажіть їй цю відповідь, вона швидко заспокоїться.

    А якщо ні - подавайте на неї скаргу в управління освіти Енергодарської міської ради.

    Всього доброго!

    Егор Клиент 3 года назад
    Спасибо за развёрнутый ответ,а что скажете на счет новой украинской школы о которой говорит Ковальчук Владимир в ответе выше?
    • Костромина Виктория
      20%
      Костромина Виктория 3 года назад

      Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

      ч. 1 ст. 12 Закону Україну “Про дошкільну освіту” право на перебування у дошкільних навчальних закладах гарантовано дітям віком від двох місяців до шести (семи) років. Діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнюється 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.ЭТО ДЕЙСТВУЙЩИИ ЗАКОН

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 3 года назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Єгоре, будь ласка!

      У своїй відповіді я навів норми законодавства, згідно яких дитина має право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.

      Це підтверджується також п. 12 Положення про дошкільний навчальний заклад, в якому сказано, що відрахування дитини з дошкільного навчального закладу державної та комунальної форми власності може здійснювались у трьох випадках, зокрема:

      1) за бажанням батьків або осіб, які їх замінюють.

      Тобто, саме батьки вирішують чи залишати дитину в садочку до 7 років чи подавати заяву про її відрахування та йти до школи.

      Це не вирішує керівник (завідувач) садочку.

      В жодному нормативно-правовому акті не сказано, що дитина повинна йти до школи саме з 6 років.

      Можете також відповідно до ЗУ "Про звернення громадян" звернутися по даному питанню до управління освіти Енергодарської міської ради та МОН України.

      Всього доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    6.7%
    Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон Украины "Про дошкільну освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2628-14):

    "Стаття 4. Дошкільна освіта. Базові етапи становлення особистості дитини...

    4. Вікова періодизація:

    немовлята (до одного року);

    ранній вік (від одного до трьох років);

    передшкільний вік (від трьох до шести (семи) років):

    молодший дошкільний вік (від трьох до чотирьох років);

    середній дошкільний вік (від чотирьох до п’яти років);

    старший дошкільний вік (від п’яти до шести (семи) років)".

    "ПОЛОЖЕННЯ про дошкільний навчальний заклад" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2003-п):

    "Типи дошкільних навчальних закладів

    3. Відповідно до потреб громадян створюються такі дошкільні навчальні заклади: ...

    дитячий садок - для дітей віком від трьох до шести (семи) років, де забезпечуються їх догляд, розвиток, виховання та навчання; ...".

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254к/96-вр):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України." -

    часть первая данной статьи Конституции Украины касается субъектов частного права, в том числе граждан, и имеет выражение общего разрешительного принципа: "Разрешено все, что прямо не запрещено" - в данном случае посещение ребенком детского сада до семи лет не запрещено, а, наоборот, разрешено; часть вторая - касается субъектов публичного права, каким является детский сад и его руководитель, и имеет выражение специального разрешительного принципа: "Запрещено все, что прямо не разрешено" - в данном случае, посещение детского сада ребенком до семи лет разрешено, поэтому со стороны администрации не может быть запрещено.

    Подайте на имя заведующего детским садом заявление-претензию (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре, заказным письмом с уведомлением о вручении) о незаконности отказа и оформлении ребенка на следующий год под страхом обжалования в вышестоящие инстанции и в суд.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Егор!

    Дії адміністрації дитячого садку є незаконними!

    Згідно до роз’яснення Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України Листом від 21. 07. 2011р. № 1/9-552 «Щодо терміну перебування дітей, які досягли шестирічного віку, у дошкільних навчальних закладах», де зазначається, що діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнилось 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років:

    http://ru.osvita.ua/legislation/doshkilna-osvita/2...

    Таким чином, дитина може залишитися у дитячому садку до досягнення нею 7 років за бажанням батьків.

    Відповідно до п.1 ст. 12 Закону Україну "Про дошкільну освіту":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2628-14#Text

    "...заклад дошкільної освіти (дитячий садок) для дітей віком від трьох до шести (семи) років, де забезпечуються їх розвиток, виховання і навчання відповідно до вимог Базового компонента дошкільної освіти;...".

    Вказане повною мірою відповідає вимогам частини 4 статті 12 Закону України "Про освіту":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text

    "4. Початкова освіта здобувається, як правило, з шести років. Діти, яким на початок навчального року виповнилося сім років, повинні розпочинати здобуття початкової освіти цього ж навчального року"

    При цьому, у випадку ж відрахування дитини з дитячого садку, Ви маєте право подати:

    - скаргу до управління освіти районної (міської, обласної) державної адміністрації;

    - скаргу до Міністерства освіти і науки України;

    - позовну заяву до суду.

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України