Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 17 червня 2020, питання №22192

Должны ли предоставить отсрочку от призыва для возможности сдать ЗНО и поступить в ВУЗ?

Добрый день! Сыну 18 лет, выпускник средней школы прошлого года. В этом году зарегистрирован на повторную сдачу ЗНО (в прошлом году не набрал нужное количество баллов для поступления в медицинский институт). Вчера принесли повестку с военкомата. Должны ли ему предоставить отсрочку от призыва для возможности сдать ЗНО и поступить в ВУЗ?

Відповіді юристів (3)

    Марусяк Андрій Романович
    Марусяк Андрій Романович 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

    Доброго дня, залишаю вам посилання, яке надасть вам відповіді на питання у сфері призову до армії.

    https://lawportal.com.ua/prizov-do-armii-strokova-vijskova-sluzhba.html

    За вашим питанням відповідь "Ні", оскільки на підставі статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», відстрочка від призову в армію надається:

    • призовникам, у яких є дитина віком до трьох років
    • чоловікам, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину
    • студентам денних відділень українських ВНЗ (бюджет і контракт)
    • при вступі і навчанні в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі
    • громадянам, у яких є непрацездатні батьки (одинока мати/батько)
    • призовникам, які працюють і є єдиними годувальниками в сім’ї (родині)
    • опікунам та піклувальникам (за умови відсутності працездатних родичів)
    • священнослужителям, поліцейським, деяким педагогам і лікарям (на повній ставці)
    • призовникам, які визнані медкомісією тимчасово непридатними до військової служби
    • при навчанні на військовій кафедрі (до закінчення і присвоєння звання офіцера запасу)

    Вашого випадку у законі не передбачено.

    Ігнорувати повістку я вам не рекомендую, лише на власний ризик, оскільки це адміністративна або кримінальна відповідальність.

    • Юлия Клієнт 3 роки тому

      Спасибо. Сейчас не действует Розпорядження Генерального штабу Збройних Сил України від 22.05.2014 № 300/1/С/1708? Или какого-то аналогичного от более поздней даты не было?

      Відповідно до розпорядження Генерального штабу Збройних Сил України від 22.05.2014 № 300/1/С/1708 призовники, які до 31 липня 2014 року закінчують навчання в загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах та надали до військових комісаріатів заяви стосовно наміру продовжити навчання у вищих навчальних закладах і довідку про реєстрацію для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні в червні поточного року, не будуть включені до плану призову. Призовники, які за результатами зовнішнього незалежного оцінювання не набрали відповідної кількості балів і не можуть бути прийняті на навчання до вищих навчальних закладів підлягають призову на строкову службу.

    Марусяк Андрій Романович
    Марусяк Андрій Романович 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

    https://lawportal.com.ua/srochnaja-voennaja-sluzhba-prizyv-armija.html

    знайшов відповідь, що даний документ не застосовується. Я вважаю, що у воєнкоматі з вашого питаннябудуть використовувати лише норми закону. Ви можете спробувати отримати відстрочку, однак відповідь скоріш за все буде негативною


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України