Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 02 июля 2020, вопрос №23397

Пособие по уходу за ребенком до 6 лет.

Дочке 2,7 лет. Я не за мужем, не работаю, в центре занятости не стою на учёте. Получаю 860грн выплат по рождению ребёнка и малообеспеченное пособие 1576грн. В садик не ходим. Ребёнок здоров. Могу ли я оформить пособие по уходу за ребёнком до 6 лет?

Ответы юристов (1)

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон Украины "Про відпустки" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/504/96-вр), ст.25:

    "Відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов'язковому порядку:...

    3) матері або іншим особам, зазначеним у частині третій статті 18 та частині першій статті 19 цього Закону, в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку, а в разі якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) або якщо дитина, якій не встановлено інвалідність, хвора на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, - не більш як до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку, а якщо дитині встановлено категорію "дитина з інвалідністю підгрупи А" або дитина, якій не встановлено інвалідність, отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги - до досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку.

    Перелік тяжких захворювань, розладів, травм, станів тощо, що дає право працівнику на отримання відпустки без збереження заробітної плати на дитину, якій не встановлена інвалідність, затверджується Кабінетом Міністрів України;...".

    Во-первых, отпуск по уходу за ребенком до достижения ним 6 лет предоставляется работающим матери, другим лицам согласно Закона при наличии показаний состояния здоровья ребенка. Во-вторых, такой отпуск предоставляется без сохранения заработной платы. В-третьих, пособия по уходу за ребенком до 6 лет не предусмотрено (Закон Украины "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2811-12).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України