Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

02 июля 2020, вопрос №23431

Можно ли подать заявление в прокуратуру на бухгалтера предприятия за распространение персональных данных

В связи с сложившейся ситуацией не только в нашей стране, но и во всем мире, наверное у многих людей есть проблемы с задолженностью по кредитам. Всем известны незаконные звонки коллекторов, часто и за несуществующие долги. Так вот бухгалтер нашего предприятия, даже не удостоверившись в правдивости информации коллекторов, да и вообще не понятно что за люди ей звонят. Дала полную информацию обо мне, мой номер телефона, суму моей зарплаты, день выплаты зарплаты и предложила,, вымогателям,, наложить на мой счёт исполнительную надпись частного натариуса. Я считаю, что это не законно, тем более, что этот человек имеет доступ к моей информации только по тому, что является бухгалтером. Как мне поступить?

Ответы юристов (1)

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон Украины "Про захист персональних даних" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2297-17):

    "Стаття 23. Повноваження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту персональних даних

    1. Уповноважений має такі повноваження у сфері захисту персональних даних:

    1) отримувати пропозиції, скарги та інші звернення фізичних і юридичних осіб з питань захисту персональних даних та приймати рішення за результатами їх розгляду;

    2) проводити на підставі звернень або за власною ініціативою виїзні та безвиїзні, планові, позапланові перевірки володільців або розпорядників персональних даних в порядку, визначеному Уповноваженим, із забезпеченням відповідно до закону доступу до приміщень, де здійснюється обробка персональних даних;...

    10) складати протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності та направляти їх до суду у випадках, передбачених законом;...".

    КоАП Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10):

    "Стаття 188-39. Порушення законодавства у сфері захисту персональних даних...

    Недодержання встановленого законодавством про захист персональних даних порядку захисту персональних даних, що призвело до незаконного доступу до них або порушення прав суб’єкта персональних даних, -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності - від трьохсот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.".

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15)6

    "Стаття 23. Відшкодування моральної шкоди

    1. Особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

    2. Моральна шкода полягає:...

    2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;".

    "Стаття 1172. Відшкодування юридичною або фізичною особою шкоди, завданої їхнім працівником чи іншою особою

    1. Юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов'язків.".

    Во-первых, после принятия Закона Украины "Про прокуратуру" в новой редакции прокурор не осуществляет функции общего надзора, т.е. данный вопрос не находится в его компетенции. Во-вторых, данный вопрос находится в компетенции Уполномоченного ВР Украины по правам человека, в том числе принятия от граждан заявлений о нарушении защиты персональных данных, составления протокола об административной ответственности и направления его в суд. На сайте Уполномоченного (http://www.ombudsman.gov.ua) пройдите по ссылке "Секретаріат Уповноваженого - Представники Уповноваженого - Північний регіон - Громадська приймальна Уповноваженого у м.Києві (адреса: вул. Інститутська, 21/8,м. Київ) - подайте на имя Представителя заявление о привлечении бухгалтера к административной отвественности. В-третьих, подайте в суд иск к Вашему предприятию о причинении действиями бухгалтера морального вреда и его возмещении предприятием.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України