Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 03 июля 2020, вопрос №23490 100₴

Обвинувачення в шахрайстві


Обвинувачення в шахрайстві
Добрий день. Потрапила в неприємну ситуацію. По своїй неуважності поширила в себе на сторінці та на сторінці деяких груп пост про збирання коштів для хворої дівчинки. Він виявився афериським. Мені написали про те і я зразу же удалила. Але тато цієї дівчинки бачив мій пост в одній з груп. Зробив скрін і виставив собі на сторінку зі словами аферистка. По словам деяких людей він звернувся з заявою в кібер поліцію. Як мені довести що я жодного відношення до цієї афери не маю що то просто репост. Дякую...

Ответы юристов (8)

    Адвокат Евгений Александрович
    100%

    Добрий день, Інна!

    Якщо Ви не отримали кошти, то Вам не загрожує відповідальністт та у Ваших діях відсутні:

    - ознаки адміністративного правопорушення за дрібне викрадення чужого майна, шляхом шахрайства за статтею 51 Кодекса України про адміністративні правопорушення (сума до 210 грн. 20 коп.);

    - ознаки кримільного правопорушення, передбаченого статтею 190 Кримінального кодексу України (сума понад 210 грн.20 коп.).

    При цьому, можуть бути запитання і Вас можуть всеж таки викликати до управління кіберполіції (це поки що лише інформація), або до оперативного управління поліції, де будуть задавати питання щодо приготовання та замаху на шахрайство, тому у такому випадку, Ви маєте право прибути до них:

    - з адвокатом для здійснення Вашого представництва та захисту;

    - вистроїтт лінію захисту таким чином, що Ви вчинили дії на спір, або пожартували, що в цілому не мали намір вчиняти шахрайські дії;

    - мажете право не відповідати на запитання та відмовитися від дачі пояснень, показів тощо, згідно до статті 63 Конституції України.

    Ви не повинні не перед ким доводити свою непричетність до шахрайства та невинуватість, якщо сторонні особи та правоохоронні органи вважають, що причетні до шахрайства, то вони повинні це довести, інакше Ви маєте право подати заяву до поліції про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримільного провадження за дачу завідомо неправдивого повідомлення (заяви) про кримільне правопорушення за статтею 383 Кримінального кодексу України, втручання в особисте життя за статтею 182 Кримінального кодексу України, а також подати позовну заяву до суду про захист честі та гідності, в порядку Цивільного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України.

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Успіхів Вам!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий день.

    "Потрапила в неприємну ситуацію. По своїй неуважності поширила в себе на сторінці та на сторінці деяких груп пост про збирання коштів для хворої дівчинки. Він виявився афериським. Мені написали про те і я зразу же удалила. Але тато цієї дівчинки бачив мій пост в одній з груп. Зробив скрін і виставив собі на сторінку зі словами аферистка. По словам деяких людей він звернувся з заявою в кібер поліцію. Як мені довести що я жодного відношення до цієї афери не маю що то просто репост."

    У Ваших діях ніякого порушення законодавства не має, хіба що сумлінна помилка.

    У Ваших діях не було корисливої або будь-якої іншої протиправної мети, а навпаки - Ви бажали допомогти людині.

    Вам доводити нічого не потрібно.

    Я б рекомендував написати "татові" "розгорнутого" листа з поясненням обставин що Ваші наміри були "хороші" та в жодному разі не спрямовані на отримання коштів.

    Зробіть скрін відправленого повідомлення. І навіть якщо до Вас звернуться поліцейські (у чому я сумніваюсь) - це будет додатковим доказом.

    Якщо є питання або потрібна допомога - звертайтесь

    Адвокат Евгений Александрович

    Инна!

    В связи с этим, обратите внимание также на статью 62 Конституции Украины:

    "Стаття 62. Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

    Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

    Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь. ...".

    Стаття 63. Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

    Підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист. ...".

    Кроме того, обратите внимание на статьи 17, 18 Уголовного процессуального кодекса Украины.

    См.Уголовный процессуальный кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    "Стаття 17. Презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини

    1. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

    2. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

    3. Підозра, обвинувачення не можуть ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом.

    4. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

    5. Поводження з особою, вина якої у вчиненні кримінального правопорушення не встановлена обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, має відповідати поводженню з невинуватою особою.

    Стаття 18. Свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї

    1. Жодна особа не може бути примушена визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення або примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею кримінального правопорушення.

    2. Кожна особа має право не говорити нічого з приводу підозри чи обвинувачення проти неї, у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання, а також бути негайно повідомленою про ці права.

    3. Жодна особа не може бути примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні її близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення".

    При этом, в случае подачи в отношении Вас заявления в полицию, Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и об открытии уголовного дела, подаётся на основании статей 60 и 214 Уголовного процессуального кодекса Украины.

    Уголовный процессуальный кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    Так, статья 383 Уголовного кодекса Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

    "Стаття 383. Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення.

    1. Завідомо неправдиве повідомлення суду, прокурору, слідчому або органу досудового розслідування про вчинення кримінального правопорушення -

    карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.

    2. Ті самі дії, поєднані з обвинуваченням особи в тяжкому чи особливо тяжкому злочині або із штучним створенням доказів обвинувачення, а також вчинені з корисливих мотивів, -

    караються обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк".

    Также, Вы имеете право в отношении должностных лиц и сотрудников магазина подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о вмешательстве в личную жизнь по ст.182 Уголовного кодекса Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

    "Стаття 182.Порушення недоторканності приватного життя.

    1. Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, -

    караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, -

    караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

    Примітка. Істотною шкодою у цій статті, якщо вона полягає у заподіянні матеріальних збитків, вважається така шкода, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян".

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Удачи Вам!

    Костромина Виктория

    Як мені довести що я жодного відношення до цієї афери не маю що то просто репост.

    если в этом посте не указан номер Вашей карты или Вашего счета в банке и Вы не получали никаких денег с этого поста или этой аферы - то в Ваших действиях нет признаков уголовного преступления.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Для Вас ніякої відповідальності за репост повідомлення не передбачено, ви не зобов'язані ні перед ким виправдовуватися. Ви не отримали кошти від зазначеної афери за ваше прагнення допомогти в соцмережі розповсюдити пост до якого в не маєте ніякого відношення не передбачена ні адміністративна ні кримінальна відповідальність. Звернення в кіберполіцію за репост повідомлення де ви не є вигодонабувачем немає ніяких перспектив.

    Вважаю, що якщо ви турбуєтесь за свою репутацію і рейтинг в соц мережах і для подальшого уникнення питань ваших підписників поясніть ситуацію в соц мережі своїм підписникам з посиланням на аферистів.

    Крикун Сергій  Павлович

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Стаття 190. Шахрайство

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -..." -

    не має "заволодіння чужим майном ", не має "придбання права на майно" - не має шахрайства.

    Закон України "Про інформацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2657-12):

    ст.7 - "...2. Ніхто не може обмежувати права особи у виборі форм і джерел одержання інформації, за винятком випадків, передбачених законом...";

    "Стаття 11. Інформація про фізичну особу

    1. Інформація про фізичну особу (персональні дані) - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

    2. Не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров'я, а також адреса, дата і місце народження.";

    "Стаття 29. Поширення суспільно необхідної інформації

    1. Інформація з обмеженим доступом може бути поширена, якщо вона є суспільно необхідною, тобто є предметом суспільного інтересу, і право громадськості знати цю інформацію переважає потенційну шкоду від її поширення.

    2. Предметом суспільного інтересу вважається інформація, яка свідчить про загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності України; забезпечує реалізацію конституційних прав, свобод і обов'язків; свідчить про можливість порушення прав людини, введення громадськості в оману, шкідливі екологічні та інші негативні наслідки діяльності (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб тощо." -

    у цій частині інформацію Вами про хвору дівчинку та збір коштів поширено, по-перше, без згоди дівчинки (її законних представників - батьків) як випадок, визначений законом, а саме, як суспільно необхідну інформацію; по-друге, поширено в порядку, як Вами викладено, дублювання інформації з іншого джерела інформації, знову ж таки, діючи в інтересах дівчинки. в порядку суспільної необхідності.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    В первую очередь Вам необходимо объяснить ситуацию отцу девочки - при репосте объявления Вы не знали и не могли знать о том, что содержащаяся в нем информация является недостоверной. Действовали Вы исключительно из благих побуждений и никакого умысла на осуществление противоправных действий не имели.

    Насколько я понимаю, реквизиты банковской карты в распространенном Вами объявлении - не Ваши, поэтому говорить о Ваших незаконных действиях также не приходится.

    Следующий момент - в ситуации с таким объявлением можно говорить о мошенничестве со строны лиц, которые это объявление создавали, указывали в нем недостоверные данные о болезни ребенка и в связи с этим собирали деньги на несуществующее лечение. В их действиях действительно присутствует умысел на совершение преступления - мошенничество .

    Что касается Вас - в Ваших действиях никакого умысла не незаконное завладение средствами вследствие обмана нет и не было, распространие данного объявление не дало Вам никакого финансового результата, что исключает наличие в Ваших действиях состава преступления (мошенничества).

    Не вижу оснований для переживаний, но с отцом ребенка рекомендую попытаться объясниться для разрешения Ваших взаимоотношений.

    В случае необходимости - обращайтесь.Мои контакты в моем профиле на данном сайте или в Єдиному державному реєстрі адвокатів України. С уважением, адвокат Власенко Татьяна Валериевна

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    В Украіні немає відповідальності за репости в мережі інтернет.

    У Ваших діях не вбачається ознак взагалі будь -якого злочину ,адже Ви не первісний автор посту( в ньому немає Ваших даних,заклику до дій чи інших обставин.)

    Діє презумція невинуватості особи доки судом не встановлено іншого факту.

    Рекомендую написати батьку листа де описати ситуацію та в разі звернення поліцііі надати копію вказаного листа як доказ.

    Впевнений,що до поліцііі ніхто не звертатиметься(для кіберзлочину мало ознак у цілому.)

    А за залякування чи погрози вже Ви зможете звернутись до поліціі з заявою згідно ст. 214 КПК Украііни, додавши докази погроз в месенджері завірені нотаріально і тоді вже батько тієіі дитини буде відповідати згідно Кримінального законодавства за завдану Вам шкоду(якщо вона буде).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України