Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 07 июля 2020, вопрос №23777 100₴

Приватна медична практика та відпустка по догляду за дитиною до 3-х років

Доброго дня! Я працюю в державній поліклініці лікарем на 0.75 ставки та в інші дні займаюсь приватною медичною практикою як лікар ФОП ( маю ліцензію). В мене дитина 1 рік. Чи можу я піти у відпустку по догляду за дитиною до 3-х років в поліклініці ( зі збереженням місця роботи), але займатись приватною медичною практикою як ФОП? Дякую

Ответы юристов (10)

    Гончаренко Константин
    30%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Законодатель не ограничивает женщину в праве выйти на работу в декрете, это ее личное решение. Ограничить ее в этом праве никто не может.

    В соответствии со статьей 179 Кодекса законов о труде Украины на основании медицинского заключения женщинам предоставляется оплачиваемый отпуск в связи с беременностью и родами продолжительностью 70 календарных дней до родов и 56 (в случае рождения двух и более детей и в случае осложнения родов – 70) календарных дней после родов, начиная со дня родов.

    Продолжительность отпуска по беременности и родам исчисляется суммарно и составляет 126 календарных дней (140 календарных дней – в случае рождения двух и более детей и в случае осложнения родов). Она предоставляется женщинам полностью независимо от числа дней, фактически использованных до родов.

    По желанию женщины ей предоставляется отпуск по уходу за ребенком до достижения им трехлетнего возраста с выплатой за эти периоды пособия согласно законодательству.

    Предприятия, учреждения и организации за счет собственных средств могут предоставлять женщинам частично оплачиваемый отпуск и отпуск без сохранения заработной платы по уходу за ребенком большей продолжительности.

    Отпуск по уходу за ребенком до достижения им возраста трех лет не предоставляется, если ребенок находится на государственном содержании, кроме приемных детей в приемных семьях и детей-воспитанников в детских домах семейного типа.

    В случае если ребенок нуждается в домашнем уходе, женщине в обязательном порядке предоставляется отпуск без сохранения заработной платы продолжительностью, определенной в медицинском заключении, но не более чем до достижения ребенком шестилетнего возраста.

    Данные отпуска могут быть использованы полностью или по частям также отцом ребенка, бабушкой, дедом или другими родственниками, которые фактически ухаживают за ребенком.

    По желанию женщины в период нахождения ее в отпуске по уходу за ребенком она может работать на условиях неполного рабочего времени или на дому.

    Более того, законодательством не определено, где именно женщина, находящаяся в отпуске по уходу за ребенком, должна работать на условиях неполного рабочего времени: на основной должности или на должности по совместительству.

    Таким образом, во время отпуска по уходу за ребенком до достижения им трехлетнего возраста женщина имеет право выйти на работу и работать на условиях неполного рабочего времени (0,5 или 0,75 ставки), в том числе по совместительству, и это никоим образом не повлияет на ее декрет и социальные выплаты.

    Обратите внимание, что при оформлении работника по совместительству Вам обязательно нужно будет заключить с ним трудовой договор. Кроме того, подчеркиваем, что работа по совместительству никоим образом не сужает трудовых прав работника.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    • Наталія Клиент 3 года назад

      Дякую за відповід

    Кирда Вячеслав Володимирович
    30%

    Доброго дня!

    Відповідно до частини 1 статті 18 Закону України "Про відпустки" після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

    Відповідно до частини 4 цієї ж статті за бажанням жінки або осіб, зазначених у частині третій цієї статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

    Отже, Ви можете взяти "декретну" відпустку в поліклініці і працювати на умовах неповного робочого часу як ФОП.

    Успіхів Вам!

    • Наталія Клиент 3 года назад
      Дякую, за вичерпну відповідь
    Крикун Сергій  Павлович
    20%

    Закон України "Про відпустки" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/504/96-вр):

    "Стаття 18. Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

    Після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

    Підприємство за рахунок власних коштів може надавати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості.

    Ця відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

    За бажанням жінки або осіб, зазначених у частині третій цієї статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома." -

    іншими словами, прямо передбачено право жінки на зайнятість в період відпустки по догляду з дитиною до досягнення нею трирічного віку.

    Господарський кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15):

    "Стаття 128. Громадянин у сфері господарювання...

    5. Громадянин-підприємець здійснює свою діяльність на засадах свободи підприємництва та відповідно до принципів, передбачених у статті 44 цього Кодексу...";

    "Стаття 44. Принципи підприємницької діяльності

    1. Підприємництво здійснюється на основі:...

    самостійного формування підприємцем програми діяльності,..." -

    тобто ФОП не обмежений, в даному випадку, трудовим розпорядком поліклініки як лікар, взагалі, та відпусткою по догляду за дитиною, зокрема.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Наталія!

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08/conv#n996):

    Стаття 181. Порядок надання відпустки для догляду за дитиною і зарахування її до стажу роботи

    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати (частини третя та шоста статті 179 цього Кодексу) надаються за заявою жінки або осіб, зазначених у частині сьомій статті 179 цього Кодексу, повністю або частково в межах установленого періоду та оформляються наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати (частини третя та шоста статті 179 цього Кодексу) зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю. Час відпусток, зазначених у цій статті, до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, не зараховується.

    Стаття 184. Гарантії при прийнятті на роботу і заборона звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей

    Забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов'язаних з вагітністю або наявністю дітей віком до трьох років, а одиноким матерям - за наявністю дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю.

    При відмові у прийнятті на роботу зазначеним категоріям жінок власник або уповноважений ним орган зобов'язані повідомляти їм причини відмови у письмовій формі. Відмову у прийнятті на роботу може бути оскаржено у судовому порядку.

    Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років - частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

    Враховуючи зазначене, на час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за Вами зберігається робоче місце і загальний стаж.

    Крім того, під час перебування у відпустці Ви маєте право продовжувати займатися приватною медичною практикою.

    При цьому тривалість робочого часу ФОП не обмежується 4 годинами. Норма законодавства щодо неповного робочого дня стосується лише працівників, які бажають працювати саме на умовах трудового договору.

    Ви як ФОП можете продовжувати працювати на тих самих умовах, що і до відпустки. Фактично час початку та закінчення роботи Ви вказували, коли подавали у МОЗ відомості про матеріально-технічну базу для отримання ліцензії.

    Всього доброго!

    • Наталія Клиент 3 года назад

      Дякую, а чи можу я поміняти графік роботи, той, що я подавала в МОЗ, незмінюючи кількість годин роботи, при цьому не повідомляти про зміни МОЗ?

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 3 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Общаться в чате

        Наталія, будь ласка!

        Ви можете поміняти режим роботи (години прийому), однак протягом місяця повинні повідомити про це МОЗ України.

        Закон України "Про ліцензування видів господарської діяльності" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/222-19#n411):

        Стаття 15. Зміни, що стосуються ліцензіата або назви виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню

        2. Ліцензіат зобов’язаний повідомляти орган ліцензування про всі зміни даних, зазначених у заяві, документах та відомостях, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, протягом строку, встановленого ліцензійними умовами. У разі відсутності ліцензійних умов ліцензіат зобов’язаний повідомляти орган ліцензування про всі зміни даних, зазначених у заяві, документах та відомостях, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, протягом одного місяця з дня, наступного за днем їх настання.

        У разі порушення ліцензіатом строку повідомлення органу ліцензування про зміни даних, зазначених у заяві, документах та відомостях, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, ліцензіат також притягується до адміністративної відповідальності.

        ЛІЦЕНЗІЙНІ УМОВИ провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 р. № 285 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/285-2016-%D0%BF#Text):

        13. Ліцензіат зобов’язаний:

        10) повідомляти органу ліцензування про всі зміни даних, які були зазначені в документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії. Повідомлення про зміни даних надсилається у будь-який зручний для ліцензіата спосіб (нарочно, поштовим відправленням або в електронному вигляді) у місячний строк з дня настання таких змін. У повідомленні зазначаються тільки ті відомості, які змінилися;

        Про режим роботи Ви зазначали в пункті 7 Відомостей суб’єкта господарювання про стан матеріально-технічної бази, наявність персоналу із зазначенням його освітнього і кваліфікаційного рівня.

        Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Наталія!

    Відповідно до вимог статті 179 КЗпП і ст. 18 Закону про відпустки надають право жінці після «декретної» відпустки піти у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Це соціальна відпустка. За бажанням жінки вона може бути надана їй повністю або частково в межах установленого періоду.

    Працівниця може неодноразово переривати цю відпустку, приступати до роботи, а потім знову оформляти відпустку, якщо виникла така необхідність.

    На працівників-сумісників поширюються в загальному порядку норми трудового законодавства про прийняття та звільнення з роботи, встановлення неповного робочого часу, надання відпусток тощо.

    Це означає, що працівниця має право оформити відпустку для догляду за дитиною до 3 років відразу на обох місцях роботи: за основним місцем роботи і за сумісництвом, а можете продовжувати працювати на роботі за сумісництвом.

    Збереження місця роботи (посади) на період надання відпустки гарантоване ч. 3 ст. 2 Закону про відпустки. Ця норма поширюється як на основних працівників, так і на сумісників.

    Таким чином, Ви маєте право піти у відпустку по догляду за дитиною до 3-х років в поліклініці ( зі збереженням місця роботи) та займатись приватною медичною практикою як ФОП.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Добрий день.

    Відповідь на Ваше питання міститься в Кодексі законів про працю та ЗУ "Про відпустки"

    Відповідно до ст. 179 Кодексу законів про працю - За бажанням жінки або осіб, зазначених у частині сьомій цієї статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

    Відповідно до ст. 18 ЗУ "Про відпустки" - За бажанням жінки або осіб, зазначених у частині третій цієї статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

    Отже, за Вашим бажанням Ви маєте право перебуваючи у відпустці (в поліклініці) здійснювати діяльність як ФОП.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України