Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 07 июля 2020, вопрос №23791 100₴

При вже заключеному договорі довічного утримання, при вимозі відчужувача на сплату нової (відсутньої у договорі послуги) які ризики розірвання договору на вимогу відчужувача?

У вже заключеному договорі довічного утримання відсутня послуга, яку через 4,5 років дії та виконаня договору вимагає відчужувач. Набувач не згоден з необхідністю надання нової послуги чи сплати коштів в повному обсязі за нову послугу. Протягом всього терміну дії договору набувач виконував свої обов'язки (фото та відео підтвердження є). У разі доведення справи до суду, які ризики розірвання договору на вимогу відчужувача? Чи може набувач притендувати на частину нерухомості, оскільки обов'язки виконував.

Ответы юристов (7)

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Добрий день.

    Потрібно двитися сам договір, які обов'язки покладалися на особу, що він повинен був робити. Якщо він виконує всі обов'язки, що на нього покладенні за договором, то підстав для розірвання догвоору немає.

    Якщо особа хоче, щоб набувач надав нову послугу, яка не була передбачена в договорі, то таке необхідно вносити до договору додатковою угодою. Після чого, коли така зміна буде внесена до договору, особа буде зобов'язана її виконувати.

    Але, зрозуміло, що важко щось казати без договору.

    Адвокат Евгений Александрович
    35%

    Добрий день, Світлана!

    Відповідно до статті 744 Цивільного кодексу України за договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов'язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.

    У разі розірвання договору у зв'язку з неможливістю його подальшого виконання набувачем з підстав, що мають істотне значення, суд може залишити за набувачем право власності на частину майна, з урахуванням тривалості часу, протягом якого він належно виконував свої обов'язки за договором.

    Відповідно до частини другої статті 756 ЦК України у разі розірвання договору у зв'язку з неможливістю його подальшого виконання набувачем з підстав, що мають істотне значення, суд може залишити за набувачем право власності на частину майна, з урахуванням тривалості часу, протягом якого він належно виконував свої обов'язки за договором.

    За результатом аналізу зазначеної норми можна дійти висновку, що за певних життєвих обставин може виникнути ситуація, через яку набувач не має можливості в подальшому виконувати умови договору довічного утримання з підстав, які мають істотне значення.

    За наявності таких підстав набувач має право звернутися до суду з вимогою про залишення за ним частини майна, що є об'єктом договору довічного утримання, і за таких обставин суд приймає рішення на користь набувача.

    Див.:

    "Належне виконання умов договору довічного утримання протягом певного періоду є підставою для залишення за ним частини майна, що є об'єктом договору (ВС/КЦС № 209/2643/16-ц від 24.10.2018)".

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    30%

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 749. Обов'язки набувача за договором довічного утримання (догляду)

    1. У договорі довічного утримання (догляду) можуть бути визначені всі види матеріального забезпечення, а також усі види догляду (опікування), якими набувач має забезпечувати відчужувача.

    2. Якщо обов'язки набувача не були конкретно визначені або у разі виникнення потреби забезпечити відчужувача іншими видами матеріального забезпечення та догляду спір має вирішуватися відповідно до засад справедливості та розумності....

    Стаття 755. Припинення договору довічного утримання (догляду)

    1. Договір довічного утримання (догляду) може бути розірваний за рішенням суду:

    1) на вимогу відчужувача або третьої особи, на користь якої він був укладений, у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов'язків, незалежно від його вини;

    2) на вимогу набувача...

    Стаття 756. Правові наслідки розірвання договору довічного утримання (догляду)

    1. У разі розірвання договору довічного утримання (догляду) у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням набувачем обов'язків за договором, відчужувач набуває право власності на майно, яке було ним передане, і має право вимагати його повернення.

    У цьому разі витрати, зроблені набувачем на утримання та (або) догляд відчужувача, не підлягають поверненню.

    2. У разі розірвання договору у зв'язку з неможливістю його подальшого виконання набувачем з підстав, що мають істотне значення, суд може залишити за набувачем право власності на частину майна, з урахуванням тривалості часу, протягом якого він належно виконував свої обов'язки за договором.".

    Справа не в ступені ризику розірвання договору (це питання не до юриста, а до віщуна), а про наявність підстав для розірвання договору відчуджувачем - такі підстави мають місце. Як передбачено виділеною мною у ч.2 ст.749 ЦК умовою питання потреби додаткової послуги може мати місце, в тому числі, враховуючи погіршення стану здоров'я відчуджувача (що є природним і входить до предмету саме довічного утримання), тому відчуджувач має право та підстави для розірвання договору - інша справа, в чому полягає така додаткова послуга, наскільки вона є необхідною, справедливою та розумною; від цього буде залежати набуття набувачем права на майно віддчуджувача, що було предметом договору.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    При розірвання договору утримання та догляду у разі неможливості його виконання, судом може бути закріплено за набувачем право власності на частину майна, з урахуванням тривалості часу, протягом якого він належно виконував свої обов'язки за договором. Згідно ст. 756 ЦК Украііни .

    Позитивна судова практика з цього питання існує.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Токмач Галина Николаевна

    Доброго дня, Світлана. Якщо вимоги в договорі зазначені чітко і ви їх виконували, необхідності виконувати щось нове немає. Так само як і ризиків.

    Якщо потрібно перевірити договір в надати детальну консультацію, звертайтесь до мене через форму "Обратиться к юристу".

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    За загальним правилом умови договору можливо змінити за обоюдної згоди. У разі відсутності згоди - за рішенням суду. Рішення суду в першу чергу залежить від суті самої вимоги, наскільки вона відповідає загальним правилам такого виду договорів. У разі прийняття рішення суду не на Вашу користь та розірвання договору - Ви маєте право вимагати виплати затрачених коштів.

    Якщо є питання - звертайтесь.

    Савченко Олександр
    35%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Світлано!

    Договір довічного утримання (догляду) - домовленість двох сторін, за якою одна сторона (відчужувач) передає у власність другій стороні (набувачеві) житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов'язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.

    Договір довічного утримання (догляду) належить до договорів, для яких передбачена обов’язкова письмова форма та нотаріальне посвідчення. Недотримання даної вимоги тягне за собою визнання договору недійсним Якщо предметом договору є нерухомість, то такий договір підлягає обов'язковій державній реєстрації. Право власності на відчужувану нерухомість переходить до набувача тільки з моменту реєстрації договору.

    Обов’язки набувача за договором довічного утримання (догляду):

    Виконання договору полягає у надання всіх видів матеріального забезпечення у натурі відповідно до змісту договору. При укладанні договору довічного утримання сторони повинні визначити всі види матеріального забезпечення, обсяг, способи та форми.

    Оскільки даний договір передбачає можливість догляду, то сторони мають чітко визначити, в чому саме полягатиме догляд (умови, форми, способи догляду, їх періодичність, якість та зміст), наприклад:

    - вид і кількість харчування – скільки разів на добу, калорійність та окремі елементи;- медичне обслуговування – вид послуги медичного обслуговування, які ліки необхідні, їх кількість і приблизна вартість;

    - матеріальне забезпечення - чітко визначена грошова сума, черговість виплат грошових сум.

    Внесення змін до договору:

    Сторони в договорі довічного утримання можуть передбачати заміну майна, яке було передане набувачеві. Тобто набувач та відчужувач за певних обставин, які виникли у процесі дії договору довічного утримання можуть домовитися про заміну речі на іншу. У цьому разі обсяг обов’язків набувача може бути за домовленістю сторін змінений або залишений незмінним.

    Договір довічного утримання може бути розірваний на підставі рішення суду:

    • на вимогу відчужувача або третьої особи у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов’язків, незалежно від їх вини;
    • на вимогу набувача.

    Отже, договір на вимогу відчужувача може бути розірваний лише, якщо Ви не виконуєте або неналежно виконуєте свої обов'язи відповідно до змісту укладеного договору. Якщо даним договором не передбачено виконання послуги, яку від Вас вимагає відчужувач, то підстав для розірвання угоди немає.

    Крім того, згідно зі ст. 651, 654 Цивільного кодексу України зміни до договору довічного утримання щодо додаткової послуги вносяться лише за домовленістю обох сторін та вчиняються в такій самій формі, що й основний договір (тобто, мають бути в письмовій формі та нотаріально посвідчені).

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України