Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 09 июля 2020, вопрос №23986

Как получить льготную пенсию?

у меня сын инвалид детства 1 группы б нетрудоспособный который требует постоянный уход я пока оформляю опекунство через суд а потом я могу оформить себе пенсию

Ответы юристов (1)

    Рахманина Оксана Васильевна

    Доброго дня, Ларисо!

    Згідно статті 115 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" право на призначення дострокової пенсії за віком мають:

    ... 3) жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку, - після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років. При цьому до числа осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років.

    В разі, якщо ви досягли 50 років, маєте 15 років страхового стажу, маєте документ, який підтверджує, що ваш син став дитиною інвалідом до досягнення 6-річного віку (такий документ Пенсійний фонд вимагає обов'язково) то ви маєте право на призначення пенсії та можете звернутися до територального органу Пенсійного фонду з відповідною заявою та документами.

    Крім цього, законодавством передбачено надання щомісячної компенсаційної виплати непрацюючій особі, яка здійснює догляд за інвалідом 1 групи або за особою, яка досягла 80-річного віку.

    Якщо у вас виникнуть спірні питання з вашого права з Пенсійним фондом можете звернутися до мене за допомогою через даний сайт.

    Гарного вам дня!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України