Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 28 июля 2020, вопрос №25331

Праса совладельцев квартир при создании ОСМД

Добрый день! Хочу спросить, членами ОСМД автоматически становятся все совладельцы, даже то меньшинство , которое было против создания ОСМД? И определяется большинство по жилой площади?

Ответы юристов (2)

    Карпенко Андрей Владимирович

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку

    Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов'язковим для всіх співвласників.

    Збори представників не можуть вирішувати питання, які стосуються майнових прав співвласників, погіршують умови використання майна або умови проживання.

    Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

    Управління багатоквартирним будинком здійснює об’єднання через свої органи управління.

    За рішенням загальних зборів функції з управління багатоквартирним будинком можуть бути передані (всі або частково) управителю або асоціації.

    Об’єднання самостійно визначає порядок управління багатоквартирним будинком та може змінити його у порядку, встановленому цим Законом та статутом об’єднання.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Крикун Сергій  Павлович

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254к/96-вр):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.";

    "Стаття 36. Громадяни України мають право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей...

    Ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке об'єднання громадян чи обмежений у правах за належність чи неналежність до політичних партій або громадських організацій."

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    Стаття 627. Свобода договору

    1. Відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

    2. У договорах за участю фізичної особи - споживача враховуються вимоги законодавства про захист прав споживачів." -

    граждане-совладельцы многоквартирного дома, не принявшие решения об участии в ОСМД, не могут автоматически быть зачислены членами ОСМД или выполнять, подчиняться решениям ОСМД. Другое дело, в этом случае отношения по управлению, использованию и распоряжению общим имуществом многоквартирного дома подлежат исполнению в порядке договора между ОСМД и такими гражданами; коммунальные платежи такие граждане оплачивают в порядке заключения прямых договоров с поставщиками коммунальных услуг.

    Закон Украины "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (https://data.rada.gov.ua/laws/show/2866-14):

    "Стаття 6. Створення об'єднання. Скликання і проведення установчих зборів об'єднання...

    Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

    Якщо одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить більш як 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, кожний співвласник на установчих зборах має один голос незалежно від кількості та площі квартир або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

    Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників...

    Стаття 10. Статутні органи об'єднання...

    Вищим органом управління об'єднання є загальні збори...

    Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. Якщо одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить більш як 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, кожний співвласник має один голос незалежно від кількості та площі квартир або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності...".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України