Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 30 июля 2020, вопрос №25493 100₴

Можно ли подавать на развод при отсутствии прописки

Можно ли подавать в суд на развод при отсутствии прописки в паспорте. Есть несовершеннолетний ребенок. Живем в съемной квартире

Ответы юристов (10)

    Юрій
    25%
    Юрій 3 года назад

    Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброї ночі пані Віталіно!

    Так можна, але в позовній заяві потрібно буде вказати адресу місця проживання для того, щоб суд міг з вами контактувати. Крім цього, це є обов‘язковою вимогою для прийнятності вашої заяви.

    Проте, якщо розлучення відбувається за взаємною згодою, то можна звернутися зі спільною з вашим чоловіком заявою до відповідного територіального органу РАЦСу

    Адвокат Евгений Александрович
    25%

    Доброї ночі, Віталіно!

    Зверніть увагу на положення Цивільного процесуального кодексу України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15

    Відповідно до ч.1 ст.27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому порядку місцем її проживання або перебування.

    Частиною 2 ст.28 ЦПК України передбачено, що позови про розірвання шлюбу можуть пред`являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров`я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

    Таким чином, можливо подавати позовну заяву за місцем Вашого перебування, при відсутності у паспорті зареєстрованого місця проживання, тим більше у Вас є неповнолітня дитина.

    Документи для подачі позовної заяви до суду про розлучення за місцем Вашого перебування при наявності неповнолітньої дитини:

    - копія паспорта громадянина України;

    - РНОКПП;

    - свідоцтво про народження дитини;

    - у разі наявності: копія паспорта громадянина України та РНОКПП відповідача;

    - договір оренди квартири, чи заява власника квартири, сусідів тощо, посвідченій нотаріально, що є доказами місця Вашого перебування;

    - квитанція про сплату судового збору в сумі 840 грн.80 коп..

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день. Вы можете подать на развод в суд по месту вашего проживания (без регистрации), на основании ст. 28 ГПК Украины. Тем более, насколько понятно, ответчик также не зарегистрирован и проживает с вами. Подавайте заявление в суд где вы живете.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Можно ли подавать в суд на развод при отсутствии прописки в паспорте. Есть несовершеннолетний ребенок. Живем в съемной квартире"

    Можно. Пишите любой адрес, где сможете получать почту.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Віталіна!

    У випадку, коли подружжя має неповнолітніх дітей, або один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу, шлюб може бути розірваний лише у судовому порядку.

    Справи про розірвання шлюбу розглядаються районними, районними у містах, міськими та міськрайонними судами в порядку позовного або окремого провадження.

    У порядку окремого провадження розглядаються справи про розірвання шлюбу за спільною заявою подружжя, яке має дітей, за заявою будь-кого з подружжя, якщо один з нього засуджений до позбавлення волі.

    Договори, які подружжя подає під час розгляду справи про розірвання шлюбу:

    1) Разом зі спільною заявою в порядку окремого провадження подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те:

    1. з ким із них будуть проживати діти;
    2. яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо;
    3. умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

    2) Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений та передбачати:

    1. способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину тим з них, хто проживає окремо від дитини;
    2. порядок, умови та форми (грошова і (або) натуральна) надання утримання одним з батьків.

    При розірванні шлюбу за спільною заявою подружжя обов'язковою є наявність згоди між дружиною та чоловіком щодо розірвання шлюбу. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.У разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

    Особливостями судової процедури в порядку окремого провадження є те, що, суд не з’ясовує причини розлучення, не вживає заходів щодо примирення подружжя, але при цьому суд повинен перевірити відповідність умов Договору інтересам дитини, а також пересвідчитись, що умови Договору не порушують засади рівності прав батьків дитини. Враховуючи вимоги положень цивільного та сімейного законодавства, можна стверджувати, що у Заяві про розірвання шлюбу має бути зазначено дату і місце реєстрації шлюбу, мотиви розірвання шлюбу та наявність від такого шлюбу неповнолітніх дітей.Також варто зазначити, що суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання Заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати Заяву про розірвання шлюбу.

    У порядку позовного провадження судами загальної юрисдикції (за зареєстрованим місцем проживання/перебування позивача або за домовленістю за місцем проживання/перебування позивача/відповідача) розглядаються справи про розірвання шлюбу у випадках, коли один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу або ухиляється від подання спільної заяви подружжя до органу реєстрації актів цивільного стану чи суду.

    Провадження у справі відкривається судом на підставі позовної заяви, поданої одним з подружжя у встановленому порядку. Суд з'ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу, бере до уваги наявність малолітньої дитини, дитини з інвалідністю та інші обставини життя подружжя. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

    Всього доброго!

    Костромина Виктория

    Можно ли подавать в суд на развод при отсутствии прописки в паспорте. Есть несовершеннолетний ребенок. Живем в съемной квартире

    можно

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Гончаренко Константин
    25%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Так , Ви можете подати заяву про розлучення без зареєстрованого місця проживання, за фактичним місцем проживання у заяві вказуйте саме фактичну адресу, аби суд міг надсилати матеріали без затримок.

    Ваше право закріплене у ч.2 ст.28 ЦПК України.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович

    Гражданский процессуальный кодекс (https://data.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    "Стаття 175. Позовна заява...

    3. Позовна заява повинна містити:...

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс,..." -

    в этой части, приведенное положение не содержит слова, условия: "зареєстроване".

    Закон Украины "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-15), ст.2:

    "Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження." -

    прямо указано, что отсутствие регистрации места проживания не может быть основанием, в данном случае, для отказа, ограничения обращения в суд с иском.

    Констиуция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254к/96-вр), ст.19:

    "Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України." -

    суд является органом государственной судебной власти и обязан соблюдать приведенную норму Конституции Украины, точнее соблюдать специальный разрешительный принцип: "запрещено все, что прямо не разрешено законом".

    Нешик Татьяна
    Нешик Татьяна 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня. Так, згідно чинного законодавства України, ви маєте право подавати позовну заяву за місцем Вашого фактичного проживання (перебування), при відсутності у паспорті зареєстрованого місця проживання. Також можете нотаріально підписати договір з чоловіком про розірвання, тоді судовий процес буде більш швидким.

    гарного дня

    Малик Олександр Володимирович
    25%

    Добрий день! Ви можете подати до суду за місцем реєстрації відповідача (чоловіка) відповідно до ст. 27 ЦПК України.

    У позовній заяві слід зазначити місце його реєстрації та обрати суд територіально наближений до його місця прописки.

    Крім того, якщо Ви візьмете довідку, що дитини проживає разом з Вами, то можете подати у суд, який наближений до Вас відповідно до ст. 28 ЦПК України.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України