Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 03 августа 2020, вопрос №25793

Чи можливий розділ квартири з батьком?

Батько хоче виписати через суд,чи має він на це право?І чи можу я отримати грошову компенсаці якщо випишусь сам?

Ответы юристов (1)

    Змисла Марта
    Общаться в чате Змисла Марта 3 года назад

    Юрист, г. Львов, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня,

    Ваш батько має право подати в суд позов про визнання Вас такою, що втратила право на користування житлом, за умови, якщо він є повноцінним власником житла та Ви не проживаєте за місцем реєстрації протягом одного року без поважних причин.

    Так, ч. 2 ст. 405 ЦК України встановлює, що член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

    Щодо можливості отримати грошову компенсацію, то слід зазначити наступне.

    Якщо житло належить Вам з батьком на праві спільної часткової власності, то Ви маєте право звернутися з позовом в порядку ч. 2 ст. 364 ЦК України.

    Так, ч. 2 ст. 364 ЦК України вказує, що якщо виділ у натурі частки із спільного майна не допускається згідно із законом або є неможливим, співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки.

    Тобто, Вам необхідно доказати в судовому порядку те, що Ваша частка у житлі не може бути перетворена на окремий самостійний об'єкт нерухомості, тобто з технічної точки зору таке неможливо,та лише в цьому випадку можлива грошова компенсація від іншого співвласника в порядку ч. 2 ст. 364 ЦКУ.

    Варто відмітити, що якщо Вам на праві власності належить частка в житлі, то зняти Вас з реєстрації неможливо, оскільки Ви є співвласником житла.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України