Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 03 августа 2020, вопрос №25848 150₴

Сколько могут наложить арестов на недвидимость?

Здравствуйте, в 2007 году на дом был наложен арест, на сумму 19300 грн, а стоимость дома состовляла 7600 грн, 2010 наложили 2 арест на сумму в 18000 грн от друго человека. Подскажите сколько можно накладывать арестов и возможно ли если сумма недвижимости меньше. И подскажите по стечению 10 лет, не чего не выплачено, можно ли снять аресты снизив сумму исков.

Ответы юристов (8)

    Костромина Виктория
    13.3%

    Добрый вечер!

    Арестов может быть сколько угодно.

    Арест Вы сможете снять только после выполнения основания наложения ареста- например выплатить долг.

    Снизить сумму невозможно , но можно попробовать договориться со взыскателем.

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%

    Доброї ночі, Вікторія!

    Примусове виконання рішень в Україні покладається на Державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України.

    Одним із заходів примусового виконання рішень є звернення стягнення на майно боржника, яке полягає в його арешті (опису), вилученні та примусовій реалізації.

    При цьому, положення про пріоритет першого арешту в Законі України "Про виконавче провадження" відсутні. Ми маємо лише відповідні положення в Законі «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» (ст. 14 – пріоритет зареєстрованих обтяжень визначається у черговості їх реєстрації), в Законі «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (ст. 18 – заяви розглядаються в порядку черговості їх надходження) та в Цивільному кодексі (ст. 1072 – банк списує кошти з рахунка клієнта за розрахунковими документами згідно з пріоритетом відповідних обтяжень). Тобто чинне законодавство обумовлює можливість накладення кількох арештів (обтяжень) на визначене майно боржника в порядку їх надходження.

    В Законі «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Як вже зазначалося у ст. 18 Закону, заяви розглядаються в порядку черговості їх надходження. При цьому черговість розгляду заяв щодо одного об’єкта нерухомого майна застосовується під час розгляду заяв про державну реєстрацію як права власності та інших речових прав, так і обтяжень таких прав.

    У разі наявності кількох відкритих виконавчих проваджень щодо одного боржника, які здійснюються одночасно кількома виконавцями (як державними, так і приватними), кожен виконавець накладає арешт на майно (кошти) боржника та реєструє відповідні обтяження. Однак фактичну можливість звернути стягнення на майно та кошти боржника матиме лише той виконавець, який перший наклав арешт і зареєстрував обтяження. Всім іншим виконавцям залишається лише набратися терпіння й чекати, поки перший виконавець не завершить примусове стягнення та не зніме обтяження. Тоді пріоритет стягнення перейде до виконавця, який наклав арешт другим, і так далі по черзі.

    Таким чином, можливо накладати декілька арештів на нерухоме майно.

    Не може бути накладено арешт на нерухоме майно, яке має вартість більшу, ніж сума боргу, та якщо менше, то це не є порушенням.

    Стягнення на майно боржника звертається в розмірі та обсязі, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження, основної винагороди приватного виконавця. У разі якщо боржник володіє майном разом з іншими особами, стягнення звертається на його частку, що визначається судом за поданням виконавця. (ч. 6 ст. 48 ЗУ "Про виконавче провадження").

    Звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна здійснюється у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна.При цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику. В останню чергу звертається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник. (ч. 1 ст. 50 ЗУ "Про виконавче провадження").

    Разом із житловим будинком стягнення звертається також на прилеглу земельну ділянку, що належить боржнику. (ч. 2 ст. 50 ЗУ "Про виконавче провадження").

    У разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника. (ч. 7 ст. 48 ЗУ "Про виконавче провадження").

    У разі передачі на реалізацію нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, необхідний попередній дозвіл органів опіки та піклування, що надається відповідно до закону. Якщо такий дозвіл не надано, виконавець продовжує виконання рішення за рахунок іншого майна боржника, а в разі відсутності такого майна повертає виконавчий документ стягувачу з підстави, передбаченої пунктом 9 частини першої статті 37 Закону України "Про виконавче провадження".(п. 28 розд. VIII Інструкції з організації примусового виконання рішень).

    Зняття арешту з майна, що був накладений за рішенням державного виконавця, можливе – за рішенням органу ДВС:

    • виходячи із ч. 2 ст. 50 ЗУ “Про виконавче провадження” при завершенні виконавчого провадження, виконавець ухвалює рішення щодо зняття арешту, що був накладений на майно;
    • якщо будуть виявлені порушення в процедурі накладення арешту – арешт знімається на підставі постанови начальника відділу ДВС;
    • якщо буде ухвалено рішення про недоцільність або неможливість реалізувати арештоване майно (надмірне зношування, нерентабельність реалізації) – арешт знімається на підставі постанови державного виконавця, затвердженої начальником відділу.

    У цих випадках представник ДВС самостійно ухвалює рішення щодо зняття арешту, якщо ж ви не згодні з його рішенням, або з його бездіяльністю, необхідно оскаржити його рішення, звернувшись до начальника відділу, керівника вищого органа ДВС або до суду. Боржник може оскаржити дії виконавця лише в суді.

    За рішенням суду:

    Подача позову особою, якій належить майно і яка не є боржником.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Малиновский Влад
    16.7%
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, Виктория. Количество арестов, как и количество долгов, ничем не ограничено.Стоимость арестованного имущества и размер долга никак не взаимосвязаны. Немного не понятно, почему имущество до сих пор не реализовано. Возможно в доме зарегистрированы несовершеннолетние или дом в залоге? Почему такая низкая стоимость дома, и как она была определена? С такой низкой ценой возможно и связано то, что 15 лет дом не могут продать - ведь его цена не покроет расходов на оценку и организацию торгов. Должен сказать, что это играет в вашу пользу. К сожалению ни через 10 лет ни позже снять арест не удастся - арест будет снят только после после погашения долга или после продажи дома на торгах для передачи новому собственнику.

    Также невозможно уменьшить сумму долга, если она определена решением суда.

    Если другого имущества у должника нет - с такой ситуацией следует смириться, не принимать в собственность нового имущества (в дар или в порядке наследования), чтобы и на него не был наложен арест.

    Жаль, но некоторые ситуации обьективно являются безвыходными. Всего вам хорошего.

    Малик Олександр Володимирович
    13.3%

    Добрий день!

    Арештів може бути накладено багато.

    Якщо виконавчий лист пред'являвся у виконавчу службу, а потім був повернений без виконання та з моменту його повернення пройшло більше трьох років, такий виконавчий лист можна визнати таким, що не підлягає виконанню і в подальшому зняти арешт з майна.

    Якщо виконавчий лист визнати таким, що не підлягає виконанню, з Вас не зможуть стягнути борг.

    Токмач Галина Николаевна
    13.3%

    Здравствуйте, Виктория.

    Арестов может быть сколько угодно, пока не погасите долг.

    Стоимость имущества значения не имеет.

    Есть возможность, что взыщут имущество через торги.

    Но если ещё есть долг, он все равно будет. Как и аресты сниматься не будут.

    С уважением, юрист Галина Токмач

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку визначені Законом України "Про виконавче провадження" від 21.04.99 № 606-XIV, із змінами та доповненнями.

    Виконавче провадження - це сукупність дій органів і посадових осіб, зазначених у цьому Законі, спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які здійснюються на підставах, у спосіб та в межах повноважень, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, виданими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню (далі - рішення).

    Примусове виконання рішень в Україні покладається на Державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України.

    Одним із заходів примусового виконання рішень є звернення стягнення на майно боржника, яке полягає в його арешті (опису), вилученні та примусовій реалізації.

    Під поняттям "майно" боржника слід розуміти як окремі речі та їх сукупність, так і всі майнові права боржника, що на момент вчинення виконавчого провадження є у нього.

    Складові елементи арешту майна, визначені в даному Законі як опис, оголошення заборони розпоряджатися майном, обмеження в праві користування ним або його вилучення у боржника та передача на зберігання іншим особам – це сукупність дій, які мають бути чітко регламентовані та мати певні підстави для застосування.

    Арешт на майно боржника може накладатися державним виконавцем шляхом:

    винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, якою накладається арешт на майно боржника та оголошується заборона на його відчуження;

    винесення постанови про арешт коштів та інших цінностей боржника, що знаходяться на рахунках і вкладах чи на зберіганні в банках або інших фінансових установах;

    винесення постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження;

    проведення опису майна боржника і накладення на нього арешту.

    Державним виконавцем за постановою про відкриття виконавчого провадження або за постановою про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження може бути накладений арешт у межах суми стягнення за виконавчими документами з урахуванням витрат, пов’язаних з проведенням виконавчих дій на виконання на все майно боржника або на окремо визначене майно боржника. У разі потреби постанова, якою накладено арешт на майно боржника та оголошено заборону на його відчуження, надсилається державним виконавцем до органу нотаріату та інших органів, що здійснюють реєстрацію майна або ведуть реєстр заборони на його відчуження.

    Копія постанови державного виконавця про арешт коштів чи майна боржника не пізніше наступного після її винесення дня надсилається боржнику та відповідно до банків чи інших фінансових установ або органів, зазначених у частині другій цієї статті. Постанова державного виконавця про арешт коштів чи майна боржника може бути оскаржена боржником начальнику відповідного органу державної виконавчої служби, якому він безпосередньо підпорядкований, або до суду у 10-денний строк.

    Арешт застосовується:

    1. для забезпечення збереження майна боржника, що підлягає наступній передачі стягувачеві або реалізації;
    2. для виконання рішення про конфіскацію майна боржника;
    3. при виконанні ухвали суду про накладення арешту на майно, що належить відповідачу і знаходиться у нього чи в інших осіб.

    Особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права на майно і про звільнення майна з-під арешту.

    У разі прийняття судом рішення про звільнення майна з-під арешту або сплати боржником повної суми боргу за виконавчим документом до реалізації арештованого майна боржника, майно звільняється з-під арешту за постановою державного виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

    Майно боржника може бути звільнено з-під арешту за постановою начальника відповідного відділу державної виконавчої служби, якому підпорядкований державний виконавець, якщо під час розгляду відповідної скарги боржника виявлено порушення встановленого цим Законом порядку накладення арешту.

    За наявності письмового висновку експерта щодо неможливості чи недоцільності реалізації арештованого майна боржника у зв’язку із значним ступенем його зносу, пошкодженням або коли витрати, пов’язані із зверненням на нього стягнення, перевищать грошову суму, за яку воно може бути реалізовано, майно боржника може бути звільнено з-під арешту за постановою державного виконавця, яка затверджується начальником відповідного органу державної виконавчої служби, якому він безпосередньо підпорядкований.

    Розмір винагороди за надані послуги з реалізації арештованого майна не повинен перевищувати з урахуванням податку на додану вартість 15 відсотків від вартості майна.

    Спеціалізована організація проводить аукціон за заявкою державного виконавця, у якій зазначається початкова ціна майна, що виставляється на аукціон.( це державне підприємство з торгів.)

    Враховуючи зазначене, можна стверджувати, що арешт може накладатися стільки, скільки це буде необхідно для повного виконання боржником своїх обов язків для задоволення інтересів стягувача.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    16.7%

    Закон Украины "Про виконавче провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19):

    ст.13 - "5. Постанова про зняття арешту виноситься виконавцем не пізніше наступного робочого дня після надходження до нього документів, що підтверджують наявність підстав, передбачених частиною четвертою статті 59 цього Закону, та надсилається в той самий день органу (установі), якому була надіслана для виконання постанова про накладення арешту на майно боржника.";

    ст.59 - "4. Підставами для зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини є:...

    4) наявність письмового висновку експерта, суб’єкта оціночної діяльності - суб’єкта господарювання щодо неможливості чи недоцільності реалізації арештованого майна боржника у зв’язку із значним ступенем його зношення, пошкодженням;...

    6) отримання виконавцем судового рішення про скасування заходів забезпечення позову;..".

    Закон Украины "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2658-14):

    "Стаття 11. Договір на проведення оцінки майна...

    Істотними умовами договору на проведення оцінки майна є:...

    мета, з якою проводиться оцінка;...

    строк виконання робіт з оцінки майна;...".

    "ПОРЯДОК реалізації арештованого майна" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1301-16):

    "II. Передача майна на реалізацію

    1. Реалізація майна здійснюється після визначення його вартості (оцінки) відповідно до статті 57 Закону України «Про виконавче провадження»...

    Вартість майна, визначена у звіті про оцінку майна, є дійсною на період реалізації арештованого майна...".

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254к/96-вр):

    "Стаття 41. Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності...".

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом..

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:...

    3) припинення дії, яка порушує право;..."

    Гражданский процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    "Стаття 30. Виключна підсудність...

    2. Позови про зняття арешту з майна пред’являються за місцезнаходженням цього майна або основної його частини...".

    Вы вправе подать иск в суд о снятии ареста с дома, при этом с иском по каждому факту ареста (постановлению исполнителя - если они разные) отдельно. Ответчиками будут, надлежаще есть исполнители. В иске (исках) излагать ходатайство о отнесении судебного сбора на отдел ГИС (или частного исполнителя).

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий вечір, Вікторія!

    Наразі Закон України "Про виконавче провадження" (в нинішній та попередніх редакціях) обумовлює можливість здійснення щодо одного боржника кількох виконавчих проваджень. Виконавчі провадження можуть здійснюватися як одночасно (зведені виконавчі провадження), так і в певній часовій послідовності. Якщо рішення стосується стягнення коштів, то Закон однозначно зобов’язує виконавця накласти арешт на виявлені кошти та майно боржника. У межах зведеного виконавчого провадження арешт накладається з урахуванням суми стягнення за всіма виконавчими документами. Однак у разі накладення арешту на майно боржника кількома виконавцями право звернути стягнення на майно боржника матиме лише той виконавець, який наклав арешт першим.

    Для зняття арешту з нерухомого майна необхідно звернутися до державного реєстратора для отримання письмового витягу з Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна.

    В Реєстрі міститься інформація про те, коли, хто і підставі якого документа накладав арешт на майно. Якщо арешт наклав суд, то відповідна ухвала суду була направлена для виконання в органи ДВС по місцю знаходження майна.

    Наступний крок – звернення до органів Державної виконавчої служби для з’ясування підстави обтяження та отримання копії матеріалів виконавчого провадження.

    Після цього в архіві суду слід отримати ухвалу суду про накладення арешту. Потім – підготовка та подача до суду, який розглядав справу, заяви про скасування заходів забезпечення позову. До заяви слід додати документи про відсутність між сторонами спору та підтвердження факту накладення арешту. Така заява не оплачується судовим збором та розглядається у п’ятиденний строк.

    Є випадки, коли постанову про арешт майна виносила виконавча служба в рамках виконавчого провадження з примусового виконанню судового рішення про стягнення коштів. У цих випадках, після виконання судового рішення, слід звернутися із заявою про зняття арешту з нерухомого майна на ім’я начальника відповідного відділу ДВС. Варто знати, що виконавча служба зберігає матеріали виконавчого провадження протягом трьох років. Якщо цей термін минув, то потрібно звертатися до суду.

    Звертайтесь, якщо будуть додаткові питання.

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України