Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 08 августа 2020, вопрос №26157

Дозвіл на вивіз дитини

Доброго дня, допоможіть будь ласка. Ми з дитиною, 6 рочків, внутрішньо переміщені особи, . Батько залишився в Донецьку, бо там квартира, та прийняв російське громадянство. Зараз вимагає побачення з дитиною. Я загалом не проти, щоб малий пожив з батьком та свекрухою в Донецьку, де він має прописку. Дитині іти в перший клас, я подала заяву до школи, але як буде проводитись навчання в умовах карантину-досі невідомо. Чи може син пропустити цей рік і як це оформити? Чи потрібні якісь дозволи для вивозу дитини у днр? Я не знаю, як краще поступити,тому що ситуація міняється кожного дня. Може малий захоче там залишитися, я ж не знаю і не можу йому перешкоджати. Як це все виглядає з юридичної точки зору? Можливо я трохи незрозуміло написала, тоді завдайте мені уточнюючи питання будь ласка. Заздалегідь дякую.

Ответы юристов (1)

    Костюк Любовь Тарасовна

    Доброго дня, навожу інформацію стосовно перетину дитиною тимчасово неконтрольовану територію. На всі інші питання , а також ризики можу надати консультацію в платному форматі. При необхідності звертайтесь через форму "Звернутися" на сайті.

    В’їзд на тимчасово неконтрольовану територію

    • осіб, що народилися 1998 року й пізніше, й оформляють паспорт громадянина України, здійснюється при пред’явленні довідки Державної міграційної служби України про здавання документів для отримання паспорта (додаток 15 до Тимчасового порядку здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів і вантажів через лінію зіткнення в межах Донецької й Луганської областей)
    • дітей, які не досягли 16-річного віку, здійснюється з дотриманням вимог передбачених для таких осіб Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57.

    За загальним правилом в’їзд на тимчасово неконтрольовану територію таких осіб здійснюється за умови перетину разом із дитиною лінії розмежування обома батьками. Однак, в’їзд на тимчасово неконтрольовану територію дітей, які не досягли 16-річного віку, також може здійснюватися:

    1. За нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній території прямування та відповідного часового проміжку перебування, якщо другий із батьків відсутній у пункті пропуску;
    2. Без нотаріально засвідченої згоди іншого з батьків: у разі пред’явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій:
    • Свідоцтва про смерть другого з батьків;
    • рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
    • рішення суду про визнання другого з батьків безвісти відсутнім;
    • рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
    1. Довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини в супроводі одинокої матері)
    2. Рішення суду про надання дозволу на в’їзд / виїзд громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків.

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України