Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 11 августа 2020, вопрос №26360 450₴

Отсрочка призывника если у него есть одинокая мать с 2 несовершеннолетними детьми

Здравствуйте, интересует вопрос об армии, а в частности: Может ли призывник получить отсрочку от службы в армии если у него есть одинокая мать с 2 несовершеннолетними детьми до момента совершеннолетия старшего из них. И есть такой нюанс, есть ещё старшая сестра и мать находится за границей уже как 19 лет. Возможно ли такую отсрочку получить и если да то какие документы/справки необходимо собрать.

Ответы юристов (14)

    Александр Сергеевич

    Добрый день, Дмитрий!

    В соответствии с ч. 2 ст. 17 Закона Украины "Про військовий обов'язок і військову службу":

    Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають одинокого батька або одиноку матір, у яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття за умови офіційного працевлаштування призовника.

    Для получения отсрочки Вам нужно обратиться с письменным заявлением в военкомат.

    В заявлении укажите причину отсрочки и приложите документы, доказывающие все изложенные обстоятельства (свидетельства о разводе, рождении детей, справку с Вашего места работы). Заявление можете выслать по почте или лично в канцелярию с получением отметки о принятии на своём экземпляре.

    Жупинский Николай Андреевич

    Добрый день! Вы имеете право на отсрочку от призыва на службу по п.3 ч.2 ст.17 Закона о военной обязанности и воеyной службе при условии официального трудоустройства..

    Тот нюанс, что мать находится за границей, конечно же афишировать не стоит.

    Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    2. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

    3) одинокого батька або одиноку матір, у яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття за умови офіційного працевлаштування призовника;

    Дмитрий Клиент 3 года назад

    2е детей родились уже за границей и имеют документы другой страны это станет проблемой?

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Звичайно право на відстрочку Ви маєте, але тут головний нюанс в тому, що треба це документально оформити, з наданням відповідних підтверджуючих документів. В будь-якому випадку документи можна отримати за допомогою інтернет-ресурсів (електронної пошти тощо), у сканованому вигляді наприклад. Це має бути підтвердження того, що матір одиночка (свідоцтво про смерть, про розірвання шлюбу), що вона має 2 неповнолітніх дітей (їх свідоцвта про народження чи паспорти) тощо. Думаю проблем із пітвердженням Вашого працевлаштування у Вас не виникне Успіхів!

    • Адвокат Евгений Александрович

      Дмитро!

      Ні це не повинно бути проблемою, головне що вона Ваша матір, повинна бути зазначена у свідоцтвах про народження 2 неповнолітніх дітей та бути матір'ю-одиначкою.

      Для отримання вказаної відстрочки, Вам треба до військового комісаріату подати заяву про отримання відстрочки від призову на строкову військову службу та копії слідуючих документів на підтвердження того, що вона Ваша матір, є матір'ю-одиначкою, має 2 неповнолітніх дітей, а Ви маєте роботу, постійний дохід тощо:

      - паспорт громадянина Україн на Ваше ім'я; РНОКПП на Ваше ім'я; паспорта громадянина України на матір; свідоцтво про Ваше народження, де зазначена Ваша матір; довідка з РАЦС на Вашу матір-одиначку; свідоцтва про народження 2 неповнолітніх дітей, які перебувають на утриманні матері-одиначки; довідка з місця роботи про середній заробіток; трудової книжки на Ваше ім'я або витяг ЕДРПОУ про реєстрацію Вас, як ФОП.

      Не треба у військоматі вести мову про перебування матері за кордоном та наявність старшої сестри.

      У разі наявності запитань звертайтеся!

      Всього доброго!

      Успіхів Вам!

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 3 года назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Общаться в чате

      Добрий день, Дмитро!

      Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text):

      Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

      1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

      2. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

      1) непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;

      Термін «одинока матір» на законодавчому рівні не визначено, проте відповідно до п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 р. №9 одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0009700-92).

      Відповідно ст. 1 до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого статтею цього Закону пенсійного віку (60 років), або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15#Text).

      Тобто, лише якщо ваша мама є одинокою та непрацездатною, Ви можете отримати відстрочку за цією підставою.

      2) неповнолітніх рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер або непрацездатних рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працездатних осіб, крім призовника, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати;

      3) одинокого батька або одиноку матір, у яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття за умови офіційного працевлаштування призовника;

      Тобто, необхідно підтвердження того, що ваша мама дійсно є одинокою, а Ви повинні бути офіційно працевлаштовані (і на мою думку, також повинні матеріально допомагати своїй одинокій матері, яка утримує двох неповнолітніх дітей). При цьому не має значення, де були народжені діти (за кордоном чи в Україні).

      Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку.Крім того, відповідно ч. 15 ст. 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», у випадках, не передбачених цим Законом, відстрочка від призову на строкову військову службу може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії Автономної Республіки Крим, обласних та Київської міської призовних комісій за поданням районних (міських) призовних комісій.

      Порядок дій для отримання відстрочки від призову на строкову військову службу:

      У разі отримання повістки про призов на строкову військову службу та прибуття на призовну дільницю, необхідно скласти заяву на ім’я голови районної (міської) призовної комісії про надання відстрочки від призову на строкову військову службу, з описом підстав для надання відстрочки, а також додати всі наявні письмові докази, що підтверджують дані підстави. Заяву необхідно складати у 2-х екземплярах, один з яких, із позначкою про реєстрацію, набрати собі. Дана заява буде розглядатись на зібранні членів районної (міської призовної комісії), за результатами чого, районна призовна комісія виносить і оголошує одне з рішень, яке заноситься до облікової картки призовника та до книги протоколів засідань призовної комісії, про:

      • придатність до військової служби і призов на строкову військову службу з призначенням до виду (роду військ) Збройних Сил, інших військових формувань, а також визначає термін відправлення його у військову частину (у разі відсутності підстав, що чітко закріплені в Законі);
      • надання відстрочки від призову на строкову військову службу (у разі наявності підстав, закріплених в Законі);
      • внесення на розгляд призовної комісії вищого рівня клопотань щодо надання громадянам відстрочок від призову на строкову військову службу (у випадках, не передбачених Законом).

      У разі внесення на розгляд призовної комісії вищого рівня клопотань щодо надання громадянам відстрочок від призову на строкову військову службу, рішення про надання/не надання відстрочки приймається на засіданні призовної комісії вищого рівня (обласна комісія).

      Рішення призовної комісії може бути оскаржено громадянином України до призовної комісії вищого рівня або до суду.

      Всього доброго!

      Успіхів Вам!

    • Адвокат Евгений Александрович
      100%

      Дмитрий!

      По поводу:

      "2е детей родились уже за границей и имеют документы другой страны это станет проблемой"?

      -Это не станет проблемой.

      В соответствии с изменениями, внесенными в Закон Украины «О государственной помощи семьям с детьми» право на помощь имеют одинокие матери, одинокие усыновители (не состоящие в законном браке), если в свидетельстве о рождении ребенка отсутствует запись об отце или запись об отце произведена в установленном законом порядке по указанию матери.

      В соответствии с действующим Законом Украины «Об отпусках» одинокой матерью является женщина, воспитывающая ребенка без отца. В том числе к этой категории относятся: разведенная женщина, воспитывающая ребенка без отца, не смотря на факт получения алиментов, а также женщина, вышедшая замуж, но дети, которой не были усыновлены новым мужем.

      Вы имеете право на получение отсрочки от призыва на срочную воинскую службу по пункту 3 части 2 статті 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу":

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

      "Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу...2. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:...3) одинокого батька або одиноку матір, у яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття за умови офіційного працевлаштування призовника;...".

      Документы:

      - заявление в военкомат для предоставления отсрочки от призыва на срочную воинскую службу;

      - копия паспорта гражданина Украины на Ваше имя;

      - копия РНОКПП на Ваше имя;

      - копия паспорта гражданина Украины на имя матери;

      - свидетельство о Вашем рождении;

      -справка с ЗАГСа;

      - свидетельство о рождении 2 несовершеннолетних детей;

      -справка о составе семьи с ЖЭКа, ОСББ;

      - документы о Вашем трудоустройстве: копия трудовой книжки, справка о среднем заработке или извлечение из едропоу на Вас, как флп.

      При наличии вопросов обращайтесь!

      Всего доброго!

      Удачи Вам!

    Марусяк Андрій Романович

    Доброго дня!

    підставою для відстрочки є одинока матір та двоє неповнолітніх дітей однак важлива умова ви маєте бути офіційно працевлаштованим -п.3 ч. 2. ст. 17 ЗУ " Про військовий обов'язок і військову службу". Наявність сестри та матері за кордоном краще не повідомляти.

    Зразок заяви. Вона об'ємна, виберіть лише підстави, що стосуються вас.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:%D0%97%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%B0_%D1%83_%D0%B2%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B9_%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%96%D1%81%D0%B0%D1%80%D1%96%D0%B0%D1%82_%D0%BF%D1%80%D0%BE_%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F_%D0%B2%D1%96%D0%B4%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%B2%D1%96%D0%B4_%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D1%83_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%83_%D0%B2%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%83_%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B1%D1%83.docx

    Пишіть 2 екземпляри на воєнкомат у якому ви перебуваєте на обліку, подавайте через канцелярію з відміткою на вашому екземплярі, або надсилайте Укрпоштою цінним листом, зберігайте ваш екземпляр, опис листа та квитанції.

    Документи, що підтверджують право на відстрочку.

    - заява призовника про надання відстрочки;

    - завірені копії свідоцтв про народження братів чи сестер;

    - відомості про батьків які відсутні (копія свідоцтва про смерть, копія свідоцтва про розірвання шлюбу і інше);

    - довідка про склад сім’ї призовника (береться в ЦНАПІ, сільраді, ЖЕк);

    - довідка з місця роботи призовника (обов'язково для даної підстави !!!).

    Почитайте статтю 17 закону. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text Можливо ви знайдете ще підстави для відстрочки. Якщо так, звертайтесь, надамо вам необхідний перелік документів.

    Рекомендую вам надіслати лист поштою і не контактувати з військоматом.

    Костромина Виктория

    Вы имеете право на отстрочку по п.3 ч.2 ст.17 Закона о военной обязанности и военной службе при условии официального трудоустройства.

    Вам нужно будет предоставить вытяг с загса что Ваша мама - мать - одиночка или документ с консульства подтверждающий это.

    В военкомат Вы подаете заяву и прикладываете свидетельства и вытяги - про струю сестру - лучше умолчать.

    Гончаренко Константин

    Добрый вечер.

    1. Вопрос об отсрочки/ освобождении от срочной службы в армии.

    Согласно ст. 17 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службы", отсрочку от службы в армии предоставляют лицам призывного возраста ( от 18 до 27 лет) по следющим основаниям:

    по семейным обстоятельствам:

    -имеет нетрудоспособных отца или мать, и других нетрудоспособных лиц, под опекой или на иждивении которые находятся у призывника; несовершеннолетних родных (полнородных или неполнородных) братьев и сестер или нетрудоспособных родных (полнородных или неполнородных) братьев и сестер независимо от их возраста, если они не имеют других трудоспособных лиц, кроме призывника, обязанных в соответствии с законодательством их содержать; одинокого отца или одинокую мать, у которых на иждивении находятся двое или более несовершеннолетних детей, до достижения старшим из них совершеннолетия при условии официального трудоустройства призывника;

    - имеет ребенка в возрасте до трех лет или ребенка старше трех лет, который воспитывается без матери в связи с ее смертью или по решению суда, двух и более детей или ребенка с инвалидностью; жену с инвалидностью; беременную жену;

    - по собственному желанию призывника , который является лицом из числа детей-сирот и детей, лишенных родительской опеки;

    Вам достаточно подать заявление об отсрочке , указать причину и приложить свидетельство о рождении ребенка.

    Ребенок должен быть оформлен на Вас , как отца.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Жупинский Николай Андреевич

    Считаю, что в данному случае имеется ввиду именно одинокая мать (вдова, брак расторгнут, вообще не была в браке), а не мать-одиночка, так как закон предусматривает отсрочку призывникам, имеющими как одиноких матерей, так и одиноких отцов, и понятно, что отцов-одиночек, аналогично матерям -одиночкам, не бывает. Главное подтвердить, что мать в настоящее время официально одна, а причины этому могут быть разными.

    Крикун Сергій  Павлович

    Уголовный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    " Стаття 358. Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів…

    4. Використання завідомо підробленого документа -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.»;

    "Стаття 335. Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу

    Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу -

    карається обмеженням волі на строк до трьох років.".

    "Лицензионное соглашение" (https://uristy.ua/ua/policies/terms):

    "Уважаемый Пользователь!

    Настоящее Лицензионное соглашение (далее – Соглашение) заключается между сервисом uristy.ua (далее – Лицензиар) и Пользователем сети Интернет (любым физическим лицом, индивидуальным предпринимателем, юридическим лицом) (далее – Пользователь)...

    Пользователь — посетитель Сайта, который начал использовать Сайт/его отдельные функции, либо прошел процедуру регистрации в качестве Клиента или Специалиста.

    Специалист — Пользователь, зарегистрированный на Сайте с типом аккаунта (учетной записи) юрист, адвокат или юридическая компания.

    Клиент — Пользователь, зарегистрированный на Сайте с типом аккаунта “клиент”...

    4.3...Администрация Сайта вправе использовать предоставленную Пользователем информацию, в том числе персональные данные, в целях обеспечения соблюдения требований действующего законодательства Украины (в том числе в целях предупреждения и/или пресечения незаконных и/или противоправных действий Пользователей). ...

    6.2.2. Администрация Сайта может, но не обязана, просматривать Сайт на наличие запрещенного Контента и может удалять или перемещать (без предупреждения) любой Контент или пользователей по своему личному усмотрению, по любой причине или без причины, включая без всяких ограничений перемещение или удаление Контента, который, по личному мнению Администрации, нарушает настоящие Правила, законодательство Украины и/или может нарушать права, причинить вред или угрожать безопасности других Пользователей или третьих лиц.".

    Это касательно консультаций коллег типа: «Тот нюанс, что мать находится за границей, конечно же афишировать не стоит…Не треба у військоматі вести мову про перебування матері за кордоном та наявність старшої сестри…. Наявність сестри та матері за кордоном краще не повідомляти.».

    Жупинский Николай Андреевич

    Август, жара, смотрю, похоже от жары, а может и не от нее, некоторых коллег конкретно клинит. Вместо консультаций - запугивание. Промолчать об определенных обстоятельствах - не значит предоставить недостоверные данные, и тем более, не совершить подделку документов! Хороши бы мы были адвокаты, если бы советовали своим клиентам говорить правду, только правду и ничего кроме правды!

    Адвокат Евгений Александрович

    Коллега, Жупинский Николай Андреевич!

    Поддерживаю Вашу по́зицию.

    Видимо наш коллега, Сергей Павлович, явно редко сталкивается с уголовным производством и Уголовным кодексом Украины, если посчитал что не обращение внимания сотрудников военкомата, что не обязан делать Клиент - автор вопроса за нарушение закона, использование поддельного документа (какого именно?), уклонение от призыва на срочную воинскую службу, а выработку стратегии для защ ты Клиента, за нарушение "Лицензионного соглашения", Правил, законодательства Украины и/или может нарушать права, причинить вред или угрожать безопасности других Пользователей или третьих лиц".

    Это не нарушение, это правильная и законная позиция, для защиты Клиента.

    А по поводу "раскидывания" и ссылки на статьи Уголовного кодекса Украины, которые не соответствуют фактическим обстоятельствам (исходя из информации автора), есть необоснованными и надуманными, то в отношении того кто будет их инициировать, в частности: сотрудников военкомата, полиции и иных лиц может быть подано заявление о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о даче неправдивого заявления о совершении уголовного правонарушения по статье 383 Уголовного кодекса Украины.

    Всем хорошего вечера!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України