Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Бухгалтерский учет, 18 августа 2020, вопрос №26864 100₴

Правила заполнения бланка Доверенности, если должность главбуха не предусмотрена?

Добрый день!
На предоставленной Доверенности от предприятия на получение товаров в графе Главбух нет записи. Правильно ли это?

Ответы юристов (6)

    Лень Юлия Васильевна
    50%

    Добрый день. Учитывая, что форма доверенности М-2 не является бланком строгой отчетности, а также на основании статьи 246 гражданского кодекса Украины, доверенность должна быть подписана должностным лицом, уполномоченным ее выдавать.

    246. Довіреність юридичної особи

    1. Довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами.

    В данном случае, главное чтобы у руководителя юр.лица не было ограничений по Уставу.

    Адвокат Евгений Александрович
    15%

    Здравствуйте, Тамила!

    По Вашему вопросу:

    "На предоставленной Доверенности от предприятия на получение товаров в графе Главбух нет записи. Правильно ли это" ?

    Данная доверенность недействительная, так как данная форма доверенности уже не действует, её отменили:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0293-96#Text

    http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/ZX0002...

    Дополнительно:

    - если на ООО "Ментал", есть главный бухгалтер, то это не правильно, так как в графе главный бухгалтер должна быть подпись главного бухгалтера, его (её) данные в виде Ф.И.О..

    - в данной доверенности закончился срок её действия - 06.08.2020 года.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Малик Олександр Володимирович

    Добрий день! На ваше питання про "На предоставленной Доверенности от предприятия на получение товаров в графе Главбух нет записи. Правильно ли это?" повідомляю наступне.

    Дану форму довіреності вже відмінено, тому така довіреність є недійсною.

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вказаний Вами документ не є дійсним, адже:

    1. Строк дії на який видано довіреність закінчився

    2. Форма довіреності не відповідає дійсності , адже така форма втратила чінність 01.01.15 року

    3. Якщо на підприємстві не має бухгалтера взагалі , то такі документи може видавати директор , якщо це передбачено Статутом ТОВ. Якщо у СТАТУТІ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ТАКІ ПОВНОВАЖЕННЯ ДИРЕКТОРА НЕ МАЄ то необхідно впровадити на підприємстві посаду головного бухгалтера та прийняти таку особу на робту відповідно до КЗпП УКРАЇНИ та видати нову довіреність.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Шишкин Алексей Юрьевич
    15%

    Если должность главного бухгалтера не предусмотрена штатным расписанием предприятия, то в той части доверенности где необходима подпись главного бухгалтера надо указать следующее "должность главного бухгалтера не предусмоьрена" . Без подписи главного бухгалтера доверенность будет действительна, поскольку она подписана должностным лицом предприятия - директором.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Таміла!

    Відсутність підпису головного бухгалтера не впливає на дійсність даної довіреності, а тому ТОВ "Гараж Мобайл Груп" повинно було видати Бондареві В.С. зазначений в цій довіреності перелік цінностей.

    Пояснюю чому.

    До 01.01.2015 р. відпуск покупцям або передання безоплатно ТМЦ, нематеріальних активів, грошових документів і цінних паперів супроводжувався наданням постачальнику довіреності типової форми № М-2. Порядок реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей на одержання цінностей визначався Інструкцією № 99, дія якої поширювалася на підприємства, їхні відділення, філії, інші відокремлені підрозділи та представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності.

    Однак з 01.01.2015 р. Інструкція № 99 втратила чинність, і з цієї дати в питаннях представництва та використання довіреностей потрібно орієнтуватися на загальні норми Цивільного кодексу. Якщо говорити про довіреність на отримання матеріальних цінностей, то вона не зникла з бухгалтерської документації, просто її форма тепер не має типового формату. Порядок обігу таких довіреностей став вільнішим.

    Наказом Мінфіну України від 30.09.2014 р. № 987 внесено уточнення до Положення № 88, відповідно до яких повноваження на здійснення господарської операції особи, яка в інтересах юридичної особи або фізичної особи — підприємця одержує основні засоби, запаси, нематеріальні активи, грошові документи, цінні папери та інші товарно-матеріальні цінності згідно з договором, підтверджуються відповідно до законодавства. Такі повноваження можуть бути підтверджені, зокрема, письмовим договором, довіреністю, актом органу юридичної особи тощо. Найоптимальніший варіант підтвердження повноважень на отримання матеріальних цінностей — складання довіреності.

    Згідно з частиною третьою ст. 244 Цивільного кодексу довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

    У такій довіреності мають зазначатися:

    • інформація про довірителя;
    • відомості про представника;
    • повноваження представника, тобто які саме дії вчинятимуться від імені довірителя;
    • дата складання.

    Згідно ст. 246 Цивільного кодексу довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами. Упевнений, що установчими документами ТОВ "Ментал" встановлено, що саме керівник підприємства має право видавати довіреності.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України