Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 22 августа 2020, вопрос №27149

Лечение у стоматолога.

Сильно болел зуб, боль острая. Так как выбора не было пошёл в дорогую клинику. Перед тем как лечить озвучили цену, 1300 грн. Сказали если начнем лечить, то нужно будет приходить К НИМ. Согласился,выбора не было.
Могу ли я все таки обратится в другую клинику,где цена дешевле, не будет ли клиника,где начали лечение взыскивать с меня какую-нибудь неустойку?

Ответы юристов (2)

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Сильно болел зуб, боль острая. Так как выбора не было пошёл в дорогую

    клинику. Перед тем как лечить озвучили цену, 1300 грн. Сказали если

    начнем лечить, то нужно будет приходить К НИМ. Согласился,выбора не

    было.

    Могу ли я все таки обратится в другую клинику,где цена дешевле, не будет

    ли клиника,где начали лечение взыскивать с меня какую-нибудь неустойку?

    Вы можете обратиться за дальнейшим лечением в любую клинику

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрий день, Олександр!

    Могу ли я все таки обратится в другую клинику,где цена дешевле, не будет ли клиника,где начали лечение взыскивать с меня какую-нибудь неустойку? - можете. Навіть якщо Ви уклали з клінікою письмовий договір, яким передбачено виплату неустойки, то така умова договору є нікчемною (недійсною), так як вона порушує норми чинного законодавства.

    Європейська хартія прав пацієнтів

    Стаття 5. Право на свободу вибору
    «Кожен має право на свободу вибору між різними медичними процедурами та закладами (фахівцями) на підставі адекватної інформації».

    Конституція і закони України

    Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. [статті 284 (ч. 2), 633].
    «Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років і яка звернулася за наданням їй медичної допомоги, має право на вибір лікаря та вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій» (ч. 2 ст. 284).«Публічним є договір, у якому одна сторона – підприємець – взяла на себе обов’язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв’язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо)» (ч. 1 ст. 633).
    Про захист прав споживачів: Закон України від 12.05.1991 р. у ред. від 01.01.2016 р. [стаття 21].
    «…Права споживача вважаються у будь-якому разі порушеними, якщо при реалізації продукції будь-яким чином порушується право споживача на свободу вибору продукції» (п. 1 ч. 1).
    Основи законодавства України про охорону здоров’я: Закон України від 19.11.1992 р. [статті 6 (п. «д»), 34 (ч. 2), 36, 38].
    У п. «д» ст. 6 визначено, що кожний громадянин України має право кваліфіковану медичну допомогу, включаючи вільний вибір лікаря, вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій і закладу охорони здоров'я.«Лікуючий лікар обирається пацієнтом або призначається йому в установленому цими Основами порядку. Пацієнт вправі вимагати заміни лікаря» (ст. 34).«Кожний пацієнт, який досяг чотирнадцяти років і який звернувся за наданням йому медичної допомоги, має право на вільний вибір лікаря, якщо останній може запропонувати свої послуги, та вибір методів лікування, відповідно до його рекомендацій. Кожний пацієнт має право, коли це виправдано його станом, бути прийнятим у будь-якому закладі охорони здоров’я за своїм вибором, якщо цей заклад має можливість забезпечити відповідне лікування» (ст. 38).

    Кодекс медичної етики

    Етичний кодекс лікаря України, прийнятий і підписаний на Всеукраїнському з’їзді лікарських організацій та Х З’їзді Всеукраїнського лікарського товариства від 27.09.2009 р. [п. 3.5].
    «Лікар повинен шанувати право пацієнта на вибір лікаря та його участь у прийнятті рішень про проведення лікувально профілактичних заходів…»

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України