Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 02 сентября 2020, вопрос №27901

бесплатное питание детей грудного возраста переселенцев по Закону № 474

поясните, пожалуйста, текст закона № 474.Для получения бесплатного питания ребенку 6-ти месяцев, у которого родители переселенцы из Луганска, достаточно только статуса или зависит от материального дохода? И какой орган занимается вопросом обеспечения бесплатным питанием?

Ответы юристов (1)

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 4 года назад

    Адвокат, г. Одесса, 29 лет опыта

    Добрый день.

    Действительно вступил в силу закон, которым внесены соответствующие изменения в нормативные акты, в частности, в Закон «Про дитяче харчування».

    Стаття 4. Порядок забезпечення дітей грудного та раннього віку дитячим харчуванням

    1. Право дітей на забезпечення достатнім, високоякісним та безпечним харчуванням є складовою частиною гарантованого Конституцією України права на достатній життєвий рівень та охорону здоров'я.

    2. Діти грудного віку та другого року життя, які входять до складу малозабезпечених сімей, а також діти грудного та раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб, забезпечуються дитячим харчуванням безкоштовно в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    {Частина друга статті 4 із змінами, внесеними згідно із Законом № 474-IX від 16.01.2020}

    3. Видатки на забезпечення дитячим харчуванням дітей грудного віку та другого року життя, які входять до складу малозабезпечених сімей, а також дітей грудного та раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб, здійснюються державою за рахунок коштів Державного бюджету України.

    {Частина третя статті 4 із змінами, внесеними згідно із Законом № 474-IX від 16.01.2020}

    4. Набори дитячого харчування та порядок безкоштовного забезпечення дитячим харчуванням дітей грудного віку та другого року життя, які входять до складу малозабезпечених сімей, а також дітей грудного та раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб, затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

    {Частина четверта статті 4 із змінами, внесеними згідно із Законами № 5460-VI від 16.10.2012, № 474-IX від 16.01.2020}

    5. Набори дитячого харчування (далі - норми) визначаються в натуральних показниках та формуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, з використанням нормативів фізіологічної потреби організму дитини у продуктах харчування виходячи з їх хімічного складу та енергетичної цінності з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я. Основним принципом формування набору дитячого харчування є забезпечення дитини повноцінним харчуванням для розвитку здорового організму.

    6. Органи місцевого самоврядування мають право приймати рішення про додаткове пільгове або безкоштовне забезпечення дитячим харчуванням дітей грудного віку та другого року життя, які входять до складу малозабезпечених сімей, а також дітей грудного та раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб, з урахуванням місцевих бюджетів.

    К сожалению, на сегодняшний день, Кабмин не разработал Порядок обеспечения детским питанием. Поэтому вы можете требовать его получения на основании справки внутришньо перемищенои особи, т.е. справки переселенца. Предоставление бесплатного питания осуществляется за счет гос.бюджета. И других документов о доходах у вас требовать не должны.

    Для начала обратитесь с исполком по месту своего нахождения с заявлением на предоставление вам бесплатного питания. Скорее всего, питание вы будете получать в медицинском учреждении (в больнице).

    Если вам отказывают в получении бесплатного питания, вы можете обратиться на горячую линию Урядового контактного центра https://ukc.gov.ua

    Желаю удачи!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України