Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 16 сентября 2020, вопрос №28965 200₴

со скольких лет берут в армию на данный момент, если нигде не учишься?

Я сейчас учусь в колледже на третьем курсе. Хочу поступить в университет в следующем году и по идее, мне нет смысла сейчас продолжать ходить в колледж(в любом случае я поступлю на 1 курс в университете). Но через 4 дня мне будет 18 лет и если я брошу учебу в колледже, могут ли меня забрать в армию? Также у меня выявлен хронический пиелонефрит, может ли он повлиять на отсрочку?

Ответы юристов (11)

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий вечір, Максим!

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/conv#n700):

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    1. На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    Отже, до армії призивають з 18 років. А тому, якщо Ви кините навчання, то Вас можуть викликати по повістці до військкомату для проходження медкомісії та встановлення вашої придатності за станом здоров'я до строкової військової служби.

    Указом Президента України визначені такі строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу у 2020 році (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/13/2020#Text):

    1) травень - липень;

    2) жовтень - грудень.

    Тому зверніть також увагу на підстави для отримання відстрочки від призову на строкову військову службу.

    ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12):

    Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

    2. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

    1) непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;

    2) неповнолітніх рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер або непрацездатних рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працездатних осіб, крім призовника, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати;

    3) одинокого батька або одиноку матір, у яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття за умови офіційного працевлаштування призовника;

    4) дитину віком до трьох років або дитину старшу трьох років, яка виховується без матері у зв'язку з її смертю або за рішенням суду;

    5) двох і більше дітей;

    6) дитину з інвалідністю;

    7) дружину з інвалідністю;

    8) вагітну дружину.

    3. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за власним бажанням може надаватися призовнику, який є особою з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

    5. У разі якщо призову на строкову військову службу підлягають кілька синів одночасно, відстрочка може надаватися одному з них за їх бажанням з урахуванням пропозиції батьків на час проходження строкової військової служби братами, до звільнення в запас одного з них.

    6. Районна (міська) призовна комісія може прийняти рішення про надання призовнику відстрочки від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами, незважаючи на небажання призовника нею скористатися, виходячи при цьому з того, що його призов може суттєво погіршити матеріальне становище осіб, яких відповідно до законодавства він повинен утримувати.

    7. Відстрочка від призову на строкову військову службу за станом здоров'я на строк до одного року надається призовникам, які визнані під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби.

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

    у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;

    у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

    у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;

    в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    Відстрочка від призову на строкову військову службу також надається громадянам України, які проходять військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу при вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти. Така відстрочка надається на весь період проведення військової підготовки та на строк, що триває від завершення такої підготовки до присвоєння громадянину України первинного військового звання офіцерського складу, але не довше ніж до кінця поточного року після завершення підготовки.

    9. Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав.

    11. Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.

    12. У разі переведення призовників, які навчаються у закладах вищої чи фахової передвищої освіти з денною формою навчання, для навчання в інший заклад вищої чи фахової передвищої освіти із зазначеною формою навчання право на відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачається.

    13. Відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається таким громадянам призовного віку:

    педагогічним працівникам, які здобули вищу освіту, основним місцем роботи яких є заклади загальної середньої освіти, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за спеціальністю;

    медичним працівникам, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за фахом у сільській місцевості;

    священнослужителям, які закінчили заклади вищої або середньої духовної освіти і займають посаду в релігійних організаціях, що діють на основі статуту (положення), зареєстрованого у встановленому порядку, - на час виконання обов’язків священнослужителя;

    сільським, селищним, міським головам - на строк виконання ними цих повноважень;

    особам, які мають ступінь доктора філософії (кандидата наук)/доктора мистецтв або доктора наук та працюють на посадах за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей за галузями знань (науки)/мистецтв, за якими присуджено науковий/освітньо-творчий ступінь, - на весь період їх роботи за цією спеціальністю;

    резервістам - на весь період служби у військовому резерві;

    поліцейським - на весь період їх служби.

    14. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або стосовно яких кримінальна справа розглядається судом, - до прийняття відповідного рішення.

    15. У випадках, не передбачених цим Законом, відстрочка від призову на строкову військову службу може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії Автономної Республіки Крим, обласних та Київської міської призовних комісій за поданням районних (міських) призовних комісій.

    16. Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні (міські) військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

    17. Призовники, які втратили підстави для надання відстрочки від призову на строкову військову службу, а також особи, які не мають права на відстрочку або підстав для звільнення від призову на строкову військову службу, передбачених статтями 17 та 18 цього Закону, і не призвані з різних причин на строкову військову службу у встановлені строки, повинні бути призвані під час здійснення чергового призову.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Максим!

    Додатково по вашому питанню: "Также у меня выявлен хронический пиелонефрит, может ли он повлиять на отсрочку?"

    Придатність до військової служби за даною підставою буде вирішуватися ВЛК (військово-лікарською комісією при військкоматі) під час проходження медогляду.

    Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3). (Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08).

    Порядок дій для отримання відстрочки від призову на строкову військову службу:

    У разі отримання повістки про призов на строкову військову службу та прибуття на призовну дільницю (Постанова Кабінету Міністрів України від 21.03.2002 р. № 352 «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом»), необхідно скласти заяву на ім’я голови районної (міської) призовної комісії про надання відстрочки від призову на строкову військову службу, з описом підстав для надання відстрочки, а також додати всі наявні письмові докази, що підтверджують дані підстави.

    Заяву необхідно складати у 2-х екземплярах, один з яких, із позначкою про реєстрацію, набрати собі. Дана заява буде розглядатись на зібранні членів районної (міської призовної комісії), за результатами чого, районна призовна комісія виносить і оголошує одне з рішень, яке заноситься до облікової картки призовника та до книги протоколів засідань призовної комісії, про:

    • придатність до військової служби і призов на строкову військову службу з призначенням до виду (роду військ) Збройних Сил, інших військових формувань, а також визначає термін відправлення його у військову частину (у разі відсутності підстав, що чітко закріплені в Законі України «Про військовий обов'язок і військову службу»);
    • надання відстрочки від призову на строкову військову службу (у разі наявності підстав, закріплених в Законі України «Про військовий обов'язок і військову службу»);
    • внесення на розгляд призовної комісії вищого рівня клопотань щодо надання громадянам відстрочок від призову на строкову військову службу (у випадках, не передбачених Законом України «Про військовий обов'язок і військову службу»).

    У разі внесення на розгляд призовної комісії вищого рівня клопотань щодо надання громадянам відстрочок від призову на строкову військову службу, рішення про надання/не надання відстрочки приймається на засіданні призовної комісії вищого рівня (обласна комісія).

    Рішення призовної комісії може бути оскаржено громадянином України до призовної комісії вищого рівня або до суду.

    При наявності запитань - звертайтесь.

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Доброї ночі, пане Максиме!

    Згідно із чинним законодавством (частина 1 статті 15 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу") на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

    Однак наприклад весінній призов у 2020 році (травень-липень) здійснювався у тому числі із врахуванням розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 лютого 2020 року № 179-р "Про затвердження чисельності громадян України, що підлягають призову на строкову військову службу, обсягу видатків для проведення призову у травні - липні 2020 року", пунктом 5 якого передбачено, що призов громадян України віком 18-19 років може бути проведений за їх бажанням (за письмовою заявою).

    Водночас яким чином будуть проводити військові комісаріати осінній призов, поки не відомо. За одними джерелами, до армії забиратимуть всіх осіб, починаючи з 18 років. А за іншими джерелами - особи 18 і 19 років будуть призиватися тільки за бажанням.

    Щодо Вашої хвороби, то остаточне рішення все одно буде залишатись за призовною медичної комісією, хто б що Вам не сказав на цьому форумі. Так, таке захворювання може бути причиною визнання Вас не придатним, однак тут потрібні ретельні медичні огляди і складна стадія. Рішення буде приймати тільки медична комісія. ЇЇ рішення також можна оскаржити до медичної комісії вищого рівня, або до суду!!!

    Успіхів Вам!

    Ковальчук Владимир
    12.5%

    Призвать на срочную военную службу пригодных по состоянию здоровья к военной службе граждан Украины мужского пола, которым ко дню отправления в военные части исполнилось 18 лет, и старших лиц, не достигших 27-летнего возраста и не имеющих права на освобождение или отсрочку от призыва на срочную военную службу:Украинские абитуриенты 2020 года могут получить отсрочку от призыва на срочную военную службу.

    Такое совместное решение приняли Офис президента, Минобразования и Генеральный штаб ВСУ Указано, что соответствующие разъяснения уже разосланы приемочным комиссиям.

    Как отмечают в Министерстве образования и науки Украины, в связи с карантином, который был введен в Украине из-за распространения пандемии COVID-19, весенний призыв в армию перенесен на май-июль 2020 года — распоряжение правительства №179-р от 26 февраля 2020 года (с изменениями от 15 апреля 2020 года).Пунктом 5 настоящего документа определено, что граждане в возрасте 18-19 лет могут быть призваны на службу только по собственному желанию, которое подтверждается письменным заявлением Относительно выпускников колледжей и университетов, то сообщается, что МОН совместно с Офисом президента и Генштабом наработали решения, которые позволят им, при желании, продолжить обучение на следующей ступени образования и получить отсрочку от весеннего призыва.

    "Министерство образования и науки предоставило соответствующие разъяснения приемным комиссиям учреждений профессионального предвысшего и высшего образования по предварительной регистрации абитуриентов, которые планируют продолжить свое обучение, но подлежат призыву. Предварительная регистрация позволит таким абитуриентам получить документальное подтверждение о своих намерениях и на основании справки получить отсрочку до 1 октября 2020 года"

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Здравствуйте, Максим!

    Пока Вы учитесь в колледже и до 01 октября каждый год, предоставляете в военкомат справку об обучении, у Вас есть отсрочка в связи с учёбой в колледже до 23 лет.

    Если Вы оставите учёбу в колледже и у Вас не будет каких-то оснований для получения отсрочки от призыва на срочную воинскую службу, то Вас вполне могут призвать на срочную воинскую службу, как раз в период осеннего призыва: октябрь - ноябрь текущего года.

    Поэтому учёбу в колледже не в коем случае не бросайте.

    По поводу наявности заболевания: "хронический пиелонефрит".

    Так, решение о пригодности/непригодности Вас к прохождению срочной воинской службы, зависит от результатов медкомиссии военкомата.

    В своей деятельности медкомиссия военкомата, руководствуется приказом Министерства обороны Украины # 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему, где указаны все диагнозы, графы отношения к воинской службе, порядке проведения медкомиссии военкомата, основания для признания пригодным/непригодным к прохождению срочной воинской службы, службы офицеров запаса, при мобилизации, воинской службы по контракту и т.п.:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    Для этого рекомендую перед прибытием в военкомат, где Вас направят на медкомиссию военкомата, самостоятельно пройти обследование в больницу, согласно Вашего диагноза, чтобы врачи указали Ваш диагнозы в соответствии с приказом Министерства обороны Украины # 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему, что на много увеличит Ваши шансы, на результаты похождения медкомиссии военкомата в Вашу пользу.

    В случае несогласия с решением медкомиссии, такое решение возможно обжаловать в Центральную ВВК Министерства обороны Украины и путём подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович

    1.Призывной возраст в Украине на 2020 год установлен на уровне 18-27 лет. Таким образом, призывники данной возрастной категории, признанные годными к военной службе по результатам медкомиссии и не имеющие оснований для отсрочки или освобождения от армии, обязаны пройти службу в рядах Вооруженных сил Украины.

    2.На основании статьи 17 Закона Украины «О воинской обязанности и военной службе», отсрочка от призыва в армию предоставляется:

    • призывникам, у которых есть ребенок в возрасте до трех лет
    • мужчинам, имеющим двух и более детей или беременную жену
    • студентам дневных отделений украинских ВУЗов (бюджет и контракт)
    • при поступлении и обучении в интернатуре, аспирантуре, докторантуре
    • лицам, у которых есть нетрудоспособные родители (одинокая мать/отец)
    • опекунам и попечителям (при условии отсутствия трудоспособных родственников)
    • призывникам, которые работают и являются единственными кормильцами в семье
    • учащимся на военной кафедре (до окончания и присвоения звания офицера запаса)
    • священнослужителям, полицейским, некоторые педагогам и врачам (на полной ставке)
    • призывникам, которые признаны медкомиссией временно негодными к военной службе (дает ли Ваше заболевание право на отсрочку решает ВВК при военкомате)

    3. В Генштабе объяснили, кого призовут осенью

    В этом году осенний призыв в ряды Вооруженных сил Украины (ВСУ) стартует 1 октября и продлится до 31 декабря включительно. Ранее в Генеральном штабе ВСУ напомнили, что пандемия коронавирусной инфекции COVID-19 никак не повлияет на процесс призыва.

    Традиционно, к призыву подлежат парни в возрасте от 18 до 27 лет, у которых нет каких-либо оснований для отсрочки (получение образование, состояние здоровья и т.п.). При этом граждане в возрасте 18-19 лет могут быть призваны на срочную службу лишь по собственном желанию. (Внимание: положение о 18-19-летних призывниках находится в Распоряжение Кабинета Министров Украины от 26.02.2020 № 179-р . Но оно касалось предыдущего призыва, а на настоящий распространено не было. )

    Это связано с пандемией и карантином, который затронул образовательный процесс. Соответствующий вопрос ранее решили в Минобразования и Минобороны.

    Срок службы призывников будет зависеть от степени образования. Юноши, имеющие степень бакалавра или магистра, будут служить 12 месяцев, а те, кто не имеет образования — 18 месяцев.

    Рекомендация: не хотите служить срочную службу, не бросайте учебу.

    Гончаренко Константин
    20%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Призывной возраст в Украине в 2020 году установлен на уровне 18-27 лет. Таким образом, призывники этой возрастной категории, которые признаны годными к военной службе по результатам медкомиссии и нет оснований для отсрочки или освобождения от армии, обязаны пройти службу в рядах Вооруженных сил Украины.

    После того, как Президент Украины Владимир Зеленский подписал Указ о призыве на срочную службу, предусматривающий снижение призывного возраста в Украине, Министр обороны заявил о том, что во время очередного призыва юноши в возрасте 18 и 19 лет не получат повестки в военкомат. Он заверил, что "никто принудительно до 20 лет привлекаться к срочной службе не будет".

    Однако такое заявление противоречит формулировке Указа Президента Украины В. Зеленского: «Призвать на срочную службу пригодных по состоянию здоровья к военной службе граждан Украины мужского пола, которым ко дню отправления в военные части исполнилось 18 лет». Как видно, Президентский Указ издан в императивной форме и не содержит каких-либо упоминаний о «добровольном» призыве 18- и 19-летних граждан Украины.

    Срочников в зону проведения ООС НЕ БУДУТ посылать - только контрактников старше 18 лет!

    Таким образом, если есличитать внимательно Указ Президента, Вас могут забрать в армию. Если же верить Министру обороны, то Вас не заберут. Скорее всего, привлекать к службе 18-19 -летних если и будут, то выборочно, и зависеть это будет от укомплектованости призывниками на том или ином участке.

    Что делать, если принесли повестку?

    Согласно украинскому законодательству, призывники, получившие повестку из военкомата обязаны прибыть на призывной участок в срок, указанный в повестке. При этом в Законе указано, что неполучение повестки с каким-либо причинам не является основанием для игнорирования призыва. Итак, как только в стране объявлено о начале нового призыва в армию, военнообязанным гражданам дается 10 дней на добровольную явку в военный комиссариат. Уважительными причинами неявки в военкомат могут считаться только форс-мажорные ситуации: стихийное бедствие, тяжелая болезнь призывника, смерть близкого родственника (родителей, жены, ребенка, родных брата, сестры, дедушки, бабушки) или близкого родственника жены. Любые другие причины не достаточно весомыми и могут быть приравнены к уклонению от армии.

    Более того, Закон «О воинской обязанности и военной службе» вообще не содержит термин «повестка», а вместо него используется более широкое понятие «вызов».

    Разом з тим, згідно до ч.8 ст.17 Закону, Ви маєте право на відстрочення від строкової служби в армії на весь час навчання в вищому навчальному закладі (за умови денної форми навчання).

    Згідно до ст. 17 Закону, Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

    Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    Крім того, якщо Ви досягли 27 років, то Ви звільняєтесь від призову на строкову службу на підставі ч.1 ст. 18 Закону відповідно до якої, від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України:які до дня відправлення на строкову військову службу досягли 27-річного віку;

    Але на військовий облік Ви зобов'язані стати, у будь якому випадку, це необхідно під час реєстрації (або зміни) місця проживання, вступу до навчального закладу та прийому на роботу.

    Таким чином, якщо Ви досягли 27 річного віку, то Ви звільняєтесь від призову на строкову службу в армії, якщо не досягли то маєте право на відстрочку на період навчання у вищому навчальному закладі за умовою здобуття навчання за денною формою.

    Що стосується Вашого зору, то ступень придатності або непридатності (або надання відстрочення від строкової служби за станом здоров'я) може бути встановлено тільки в результаті проходження військово лікарської комісії ( ВЛК) за направленням військомату.

    Враховуючи сказане Вам необхідно щороку до 1 жовтня подавати до комісаріату довідку про навчання, а після вступу до університету довідку про зарахування або копію наказу ректора.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Максим. С 18 лет.

    И по закону вы, конечно, должны явиться сами в военкомат в течение 10 дней со дня очередного призыва.

    Если у вас хронический пиелонефрит, вас должны признать непригодным к службе (согласно ст. 66 Розкладу хвороб, що визначають ступінь придатності до військової служби).

    Крикун Сергій  Павлович
    7.5%

    "ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08)^

    Приложение 1:

    "РОЗКЛАД хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби"

    "

    Стаття Розкладу хвороб

    Назва хвороби, ступінь порушення функції

    Контингенти, що проходять медичний огляд за графами розкладу хвороб

    Графа I

    Графа II

    Графа III

    Громадяни під час приписки до призовних дільниць та призову на строкову військову службу, вступу до військових навчальних закладів (крім льотного складу), військовослужбовці строкової військової служби

    Громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб рядового, сержантського та старшинського складу, прапорщики (мічмани)

    Громадяни, особи офіцерського складу, які приймаються, призиваються та проходять військову службу осіб офіцерського складу, офіцери запасу, які призиваються та проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу

    1

    2

    3

    4

    5

    Хвороби сечостатевої системи (№ 00-№ 99), їх наслідки

    Стаття 66

    Включено: гломерулярні та тубулоінтерстиціальні хвороби нирок № 00-Nі9 (нефротичний синдром, хронічний інтерстиціальний нефрит, гострий пієліт, пієлонефрит, тубулоінтерстиціальний нефрит, хронічний первинний пієлонефрит, нефропатії, ниркова недостатність)

    а) зі значними порушеннями функцій та нирковою недостатністю (ХХН IV-V стадії)

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій без ниркової недостатності (ХХН III стадії)

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    в) з незначними порушеннями функцій (ХХН I-II стадії)

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    Приложение 2:

    "ПОЯСНЕННЯ щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби":

    "Хвороби сечостатевої системи (№ 00 - № 99), їх наслідки

    Стаття 66

    Громадяни, які призиваються на військову службу (приймаються на військову службу за контрактом), вступають у ВВНЗ, та військовослужбовці, у яких виявлені захворювання нирок, підлягають стаціонарному обстеженню.

    З метою своєчасного встановлення діагнозу, надання медичної допомоги, початку проведення замісної ниркової терапії та проведення військово-лікарської експертизи доцільно застосовувати поняття "хронічна хвороба нирок" (ХХН).

    ХХН - наявність ознак ураження нирок та (або) зниження швидкості клубочкової фільтрації (ШКФ) < 60 мл/хв протягом 1,5 - 2 місяців від початку захворювання.

    Таблиця 10

    Діагностичні рекомендації стадій ХХН

    Стадія ХХН

    Характеристика стадії

    ШКФ (мл/хв./1,73 х кв.м)

    I

    Ураження нирок з нормальною або підвищеною ШКФ

    >= 90

    II

    Ураження нирок з помірним зниженням ШКФ

    60 - 89

    III

    Початкова ниркова недостатність

    30 - 59

    IV

    Виражена ниркова недостатність

    15 - 29

    V

    Термінальна ниркова недостатність

    < 15

    Таблиця 11

    Ступені ХНН за швидкістю клубочкової фільтрації (ШКФ) та концентрацією креатиніну плазми

    Ступені

    Рівень клубочкової фільтрації (мл/хв)

    Рівень креатиніну (ммоль/л)

    1 ступінь

    < 90 >= 60

    > 0,123 <= 0,176

    2 ступінь

    < 60 >= 30

    > 0,176 <= 0,352

    3 ступінь

    < 30 >= 15

    > 0,352 <= 0,528

    4 ступінь

    < 15 або лікування методами діалізу

    > 0,528

    До пункту "а" належать хронічні захворювання нирок (хронічний гломерулонефрит, хронічний первинний пієлонефрит, амілоїдоз нирок тощо), ускладнені ХНН незалежно від ступеня тяжкості або ХХН IV-V стадій.

    До пункту "б" належать хронічні захворювання нирок з помірними порушеннями їх парціальних функцій без ХНН або ХХН III стадії. Помірним порушенням функції нирок уважається: наявність сечового синдрому (стійка незначна еритроцитурія, лейкоцитурія, протеїнурія), зниження відносної густоти сечі за пробою Зимницького менше 1020, зниження секреторного або екскреторного сегментів на радіоізотопній ренографії більше 30% норми, на видільних урограмах поява контрасту пізніше 20 хвилин.

    За цим пунктом оглядаються громадяни та військовослужбовці за наявності стійкої артеріальної гіпертензії, пов'язаної з хронічними захворюваннями нирок, яка потребує медикаментозної корекції.

    За пунктом "в" оглядаються громадяни та військовослужбовці з хронічними захворюваннями нирок та незначним порушенням їх функції або ХХН I-II стадій.

    Незначним порушенням функції нирок уважаються: наявність сечового синдрому (минуща еритроцитурія, лейкоцитурія, протеїнурія) при нормальних показниках рівня клубочкової фільтрації та рівня креатиніну крові, на екскреторних урограмах поява контрасту пізніше 10-ї хвилини.

    Військовослужбовці строкової служби, курсанти початкових курсів ВВНЗ після перенесеного гострого гломерулонефриту з тимчасовими функціональними розладами функції нирок визнаються непридатними до військової служби на підставі пункту "в". Громадяни, які призиваються на військову службу (приймаються на військову службу за контрактом), визнаються тимчасово непридатними з подальшим стаціонарним обстеженням для виключення хронічного захворювання нирок.

    За цим пунктом оглядаються особи за графою I після перенесеного гострого запального захворювання нирок за наявності патологічних змін у сечі (еритроцитурія, лейкоцитурія, протеїнурія) протягом 1,5-2 місяців. За графами II, III виноситься постанова про потребу у відпустці за станом здоров'я з подальшим оглядом ВЛК.

    Огляд осіб з аномаліями розвитку нирок, сечокам'яною хворобою, туберкульозом сечостатевих органів, синдромами ураження нирок при інших захворюваннях (метаболічні, судинні, токсичні тощо), за наслідками травм та хірургічного лікування проводиться за відповідними статтями Розкладу хвороб."

    Призывники с диагнозом "хронический первичный пиелонефрит" подлежат оценке пригодности к воинской службе согласно п."а" ст.66 Расписания, т.е. подлежат признанию негодными к воинской службе с исключением с воинского учета.

    Костромина Виктория

    Но через 4 дня мне будет 18 лет и если я брошу учебу в колледже, могут ли меня забрать в армию? могут в армию берут с 18 лет , а на время учебы - отсрочка

    Также у меня выявлен хронический пиелонефрит, может ли он повлиять на отсрочку? нет - но с этим вопросом лучше к доктору - все зависит от течения болезни

    Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Максиме!

    На даний момент призов юнаків 18-19 років здійснюється лише за їхнім власним бажанням на підставі письмової заяви. Тобто, до армії Вас не заберуть, навіть якщо Ви припините навчання в коледжі.

    Розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 р. № 1150-р «Про затвердження чисельності громадян України, що підлягають призову на строкову військову службу, обсягу видатків для проведення призову у жовтні — грудні 2020 року" (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-chi...):

    1. Затвердити:

    чисельність громадян України, що підлягають призову на строкову військову службу у жовтні — грудні 2020 року з областей, м. Києва, згідно з додатком 1;

    обсяг видатків для проведення призову громадян України на строкову військову службу у жовтні — грудні 2020 року згідно з додатком 2.

    2. Міністерству оборони, Міністерству внутрішніх справ (Національній гвардії, Адміністрації Державної прикордонної служби), Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту до 3 жовтня 2020 р. перерахувати кошти на рахунки обласних, Київського міського військових комісаріатів (територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки — після їх утворення) в обсязі, затвердженому цим розпорядженням.

    3. Міністерству внутрішніх справ (Національній гвардії, Адміністрації Державної прикордонної служби), Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту до 3 жовтня 2020 р. перерахувати Міністерству оборони кошти за перевезення та харчування громадян України, призваних на строкову військову службу до Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, в сумі 2 517 603,2 гривні, 253 280 гривень та 303 936 гривень відповідно.

    4. Міністерству оборони забезпечити:

    проїзними документами громадян України, призваних на строкову військову службу, для прямування від збірних пунктів обласних, Київського міського військових комісаріатів (територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки — після їх утворення) до місця служби, а також забезпечити їх харчування під час перебування в зазначених пунктах і дорозі;

    цільове використання перерахованих Міністерством внутрішніх справ (Національною гвардією, Адміністрацією Державної прикордонної служби), Адміністрацією Державної спеціальної служби транспорту коштів у визначених пунктом 3 цього розпорядження обсягах.

    5. Обласним, Київській міській державним адміністраціям забезпечити здійснення заходів, пов’язаних із підготовкою та проведенням призову громадян України на строкову військову службу у жовтні — грудні 2020 року. Призов громадян України віком 18—19 років проводити за їх бажанням (за письмовою заявою).

    6. Виконання цього розпорядження здійснити в межах відповідних бюджетних призначень, установлених Міністерству оборони, Міністерству внутрішніх справ.

    Прем’єр-міністр України Д. ШМИГАЛЬ


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України