Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 17 сентября 2020, вопрос №29065 100₴

можно ли получать компенсацию « муниципальная няня»если у меня открыто чп и я сама предоставляю услуги муниципальной няни.

С сентября 2019 года я получаю выплату « муниципальная няня» в мае 2020 года , я открыла фоп ,Квед (денний догляд за дітьми)и начала предоставлять услуги муниципальной няни, после открытия фоп , выплату продолжала получать три месяца, сегодня пришло уведомление с собеса , что в выплате « муниципальной няни» мне отказано, есть ли на это основание ? Может ли тогда отец моего ребёнка (муж) заключить договор с муниципальной няней , чтоб возобновить выплату ? прикрепляю фото уведомления

Ответы юристов (6)

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора!

    На жаль, фото повідомлення від УСЗН не прикріпилося.

    Оформлення щомісячної компенсаційної виплати задля відшкодування вартості послуг по догляду за дитиною до трьох років «Муніципальна няня» врегульовує ПОРЯДОК відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня”, затверджений постановою КМУ від 30 січня 2019 р. № 68 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/68-2019-%D0%BF):є

    2. У цьому Порядку терміни вживаються у такому значенні:

    муніципальна няня - будь-яка фізична особа - підприємець (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91) / юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10), крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти, та з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років.

    4. Компенсація послуги “муніципальна няня” виплачується отримувачу послуги “муніципальна няня” у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого на 1 січня відповідного року, за кожну дитину, яку доглядає муніципальна няня.

    6. Договір укладається у письмовій формі між отримувачем послуги “муніципальна няня” та муніципальною нянею.

    У договорі має бути визначено, зокрема, назву послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та строк її надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін.

    7. Для отримання компенсації послуги “муніципальна няня” отримувач послуги “муніципальна няня” протягом місяця після укладення договору подає місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем свого проживання заяву та документи/відомості у паперовій або електронній формі, зазначені у пунктах 8 і 9 цього Порядку.

    8. У паперовій формі отримувач послуги “муніципальна няня” подає такі документи:

    заяву про надання компенсації послуги “муніципальна няня”;

    заяву про перерахування коштів для компенсації послуги “муніципальна няня” із зазначенням рахунка в установі банку;

    копію договору між отримувачем послуги “муніципальна няня” та муніципальною нянею;

    документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня” (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка).

    12. Компенсація послуги “муніципальна няня” призначається на строк здійснення догляду за дитиною до трьох років, визначений у договорі, укладеному між отримувачем послуги “муніципальна няня” та муніципальною нянею.

    Виплата компенсації послуги “муніципальна няня” здійснюється щомісяця на підставі поданих отримувачем послуги “муніципальна няня” документів, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня”.

    Отже, даний Порядок не містить положень, які забороняли б батькам, які отримують компенсацію послуги “муніципальна няня”, самим надавати таку послугу.

    Все, що вимагається від муніципальної няні, так це реєстрація її діяльності та наявність відповідних видів економічної діяльності (у вашому випадку - це ФОП, КВЕД 97.00, КВЕД 88.91).

    А тому, незрозуміло чому Вам припинили виплату компенсації.

    Может ли тогда отец моего ребёнка (муж) заключить договор с муниципальной няней , чтоб возобновить выплату ? - може. Однак, не з Вами (так як Ви є матір'ю дитини).

    Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    25%

    Доброї ночі!

    Ви маєте право на отримання компенсації і займалися самостійно, як ФОП таким видом діяльності, маючи КВЕД 88.91 (Денний догляд за дітьми), так як така діяльність, згідно до закону не припиняє виплати компенсації послуги "муніципальна няня".

    Так, з 1 січня 2019 року в Україні почала діяти соціальна програма «муніципальна няня».

    З січня 2020 року сума компенсації складатає 1779 гривень на місяць.

    З її допомогою уряд може відшкодовувати батькам частину зарплати няні, яка доглядає дітей до трьох років.Муніципальна няня - будь-яка фізична особа-підприємець або юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми, крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти, та з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років (п.2. постанови № 68).

    Право на отримання компенсації послуги "муніципальну няню" мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини до трьох років і на законних підставах проживають на території України.

    Компенсацію послуг няні не можуть отримувати сім’ї, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу та прийомні батьки, якщо вони вже отримують грошову допомогу від держави (п.5. постанови № 68).Компенсація за послуги няні не скасовує декретні виплати, відпустку для догляду за дитиною та інші гарантії.

    Компенсація послуги "муніципальна няня" не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства (абзац третій пункту 22 постанови № 68).

    Призначення та виплата компенсації послуги "муніципальна няня" здійснюються структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчого органу міської ради, ради об’єднаної територіальної громади (далі - орган соцзахисту).

    Почала працювати електронна послуга «Муніципальна няня». Тобто відтепер подати документи для відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років можна як у паперовому, так і в електронному вигляді.

    Рішення про призначення/відмову у призначенні компенсації послуги "Муніципальна няня" приймається органом соцзахисту протягом 10 робочих днів, про що упродовж 3 робочих днів після його ухвалення повідомляєть заявнику.

    Підстави для відмови у призначенні компенсації:

    1. у разі подання пакета документів не в повному обсязі;
    2. відсутності інформації про муніципальну няню в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

    Компенсація послуги "муніципальна няня" виплачується заявнику щомісяця шляхом перерахування коштів органом соцзахисту на рахунок в установі банку, зазначений у заяві, до 10 числа місяця, наступного за місяцем, у якому до зазначеного органу соцзахситу надійшли документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги "муніципальна няня" (пункт 16 постанови № 68).

    Підстави для припинення виплати компенсації послуги "муніципальна няня":

    • неподання в установлений строк документів, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги "муніципальна няня" (після подання відповідних документів виплата компенсації послуги "муніципальна няня" поновлюється з місяця, за який було здійснено оплату послуги "муніципальна няня");
    • отримувачем послуги було приховано або навмисно подано недостовірні відомості про здійснення догляду за дитиною до 3 років, які вплинули на призначення компенсації послуги "муніципальна няня", внаслідок чого були надміру виплачені кошти (з місяця, в якому виявлено порушення);
    • у разі переїзду отримувача послуги до іншої адміністративно-територіальної одиниці і виникнення обставин, що унеможливлюють виплату компенсації послуги "муніципальна няня" (розірвання договору, смерть отримувача послуг, дитини, припинення діяльності фізичної особи - підприємця, юридичної особи, яка надає послугу "муніципальна няня") (з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися зміни);
    • за заявою отримувача послуги "муніципальна няня" (з місяця, наступного за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою).

    Таким чином, Ви маєте право на отримання компенсації і займалися самостійно, як ФОП таким видом діяльності, маючи КВЕД 88.91 (Денний догляд за дітьми), так як така діяльність, згідно до закону не припиняє виплати компенсації послуги "муніципальна няня".

    Рішення органу соцзахисту про відмову у призначенні компенсації послуги "муніципальна няня" або про її припинення може бути оскаржене в судовому порядку.

    Успіхів Вам!

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте.

    Вообще не понятно, как одно другому может мешать.

    Отказ в выплатах незаконный. Ваш ФОП - это тоже работа.

    Вы - наняли себе ещё няню. Не вижу препятствий. Разве вы сами себе оказывали эту услугу и теперь ещё и наняли кого-то.

    Да, попробуйте через отца ребенка заключить договор. А вообще решение об отказе, если будет, нужно оспаривать

    Костромина Виктория

    сегодня пришло уведомление с собеса , что в выплате « муниципальной няни» мне отказано, есть ли на это основание ? Может ли тогда отец моего ребёнка (муж) заключить договор с муниципальной няней , чтоб возобновить выплату ?

    связи нет никакой

    вы можете оказывать услуги няни и себе нанять такую няню - подайте жалобу в собес пусть вам письменно откажут ивы обжалуете это в суде

    Гончаренко Константин
    25%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Краще зробити це через членів Вашої родини (бабуся , дідусь, чи інших родичів , що доглядають дитину), батько або мати не можуть доглядати свою власну дитину та отримувати таку допомогу, адже вони э родичами першого ступеню споріднення та догляд за рідною дитиною є їх обов язком Згідно СК України

    ФОП МОЖНА ЗАРЕЄСТРУВАТИ ОНЛАЙН ЧЕРЕЗ СЕРВІС ПОСЛУГ - ДІЯ .

    Достатньо обрати відповідні КВЕДи: 97.00, КВЕД 88.91 для надання саме послуги догляду за дітьми до 3-х років

    Згідно ПОРЯДОКУ відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня”.

    Право на отримання компенсації послуги "муніципальну няню" мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини до трьох років і на законних підставах проживають на території України.

    Компенсацію послуг няні не можуть отримувати сім’ї, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу та прийомні батьки, якщо вони вже отримують грошову допомогу від держави (п.5. постанови № 68).Компенсація за послуги няні не скасовує декретні виплати, відпустку для догляду за дитиною та інші гарантії.

    Важливо! Компенсація послуги "муніципальна няня" не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства (абзац третій пункту 22 постанови № 68

    Порядок отримання послуги

    Укласти договір з муніципальною нянею Договір укладається в письмовій формі та повинен містити назву послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та строк її надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін.

    Звернутися до органу соцзахисту протягом місяця після підписання договору з нянею за місцем проживання та надати наступні документи:

    • заяву про надання компенсації послуги "муніципальна няня" (зразок заяви надається в органі соцзахисту);
    • заяву про перерахування коштів для компенсації послуги "муніципальна няня" із зазначенням рахунка в установі банку (зразок заяви надається в органі соцзахисту);
    • договір, укладений з нянею (копія та оригінал);
    • документи, які підтверджують оплату послуг няні (чеки, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка тощо);
    • свідоцтво про народження дитини (копія та оригінал);
    • паспорт (оригінал та копія з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації);
    • ідентифікаційний код (копія та оригінал);
    • рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

    Ви можете бути такою нянею проте для будь-якої іншої дитини.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    25%

    "ПОРЯДОК відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня”" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/68-2019-п):

    "2. У цьому Порядку терміни вживаються у такому значенні:

    послуга з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня” (далі - послуга “муніципальна няня”) - послуга, що надається для підтримки батьків (усиновлювачів), опікунів дитини для забезпечення догляду за дитиною до трьох років;...

    17. Виплата раніше призначеної компенсації послуги “муніципальна няня” припиняється, у разі коли отримувачем послуги “муніципальна няня” було приховано або навмисно подано недостовірні відомості про здійснення догляду за дитиною до трьох років, які вплинули на призначення компенсації послуги “муніципальна няня”, внаслідок чого були надміру виплачені кошти, - з місяця, в якому виявлено порушення...".

    Если мама сама предоставляет услугу "муниципальной няни" чужому ребенку, то о какой поддержке родителям по уходу за своим ребенком может идти речь. Я уже не говорю, что схема насквозь коррупционная. Как говорил князь Милославский устами Куравлева: "Так никаких волостей не напасешся!".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України